La Cluj se scrie istoria: Două muzee documentează protestele din stradă. Clujenii, invitați să doneze pancartele de la manifestații

Foto: Dan Bodea

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei face apel la clujenii care au participat în ultimele zece zile la manifestațiile de stradă împotriva OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale să nu arunce pancartele pe care le-au folosit ca formă de protest, ci să le aducă la muzeu pentru a face parte din Colecţia de Istorie Contemporană a muzeului.
Mai jos redăm mesajul transmis de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei pe pagina oficială de Facebook:

„Dragi Clujeni, suntem cu toţii de acord că zilele acestea în România se scrie istoria. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei doreşte să documenteze acest eveniment cu materiale reprezentative pentru protestele care au avut loc la Cluj. Aşadar, vă rugăm să nu aruncaţi pancartele cu mesajele voastre şi în momentul în care protestele încetează, să le aduceţi la muzeu (Str. Constantin Daicoviciu, nr. 2). Totodată am aprecia şi materiale fotografice pe suport digital, cu copyright fireşte, care au surprins momente cheie ale manifestaţiilor, pe care le puteți trimite pe adresa ioanasavugruita@gmail.com. Toate aceste materiale urmează să facă parte din Colecţia de Istorie Contemporană a muzeului, asigurându-ne astfel că acest moment important din istoria recentă a României va fi bine reprezentat în colecţiile muzeului nostru. Vă mulţumim și vă rugăm share! Persoană de contact Ioana Savu Gruiţă: ioanasavugruita@gmail.com”.

În același timp, Z Angles Gallery, reprezentată de istoricul de artă și curatorul Sebestyén György Székely lansează aceeași rugăminte protestatarilor și propune constituirea Muzeului Între Bare :

„Aveți pancarte? Costume, obiecte și alte “accesorii” faine de la demonstrații?Imagini despre realizarea lor?Imagini sau înregistrări de la evenimente care surprind creativitatea maselor?Vă rugăm să împărțiți cu noi în format digital (direct în evenimentul fb, sau pe instagram #proiectulintrebare), sau donați-ni-le în orice format. În prima fază o să realizăm o arhivă-colecție cu aceste materiale. Contact: office@zanglesgallery.com. Demonstrațiile nu s-au încheiat încă, deci dacă folosiți încă pancartele… folosiți-le și dați-ni-le la sfârșit. Nu știm încă cum se vor încheia protestele, și ca atare nici ce direcție o să ia acest proiect (publicație? expoziție?, instalație multimedia?), dar ne gândim că e bine să “imortalizăm”creativitatea individuală, colectivă și adesea anonimă, adusă la suprafață de cele mai mari mișcări stradale din România în ultimele decenii”.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu