Kelemen Hunor, președinte UDMR: „Unirea de la 1918 a fost o înfrângere pentru comunitatea maghiară”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Cluj, că maghiarii nu pot sărbători împlinirea a 100 de ani de la Unire deoarece acel moment a însemnat ”o înfrângere” pentru ei, li s-a promis ”egalitate în faţa instanţelor şi folosirea limbii materne” şi nu îşi doresc decât ca aceste promisiuni să fie asumate de ”orice putere şi guvern”. Liderul uniunii a mai explicat că UDMR este ţinta unor atacuri şi acuzaţii nefondate şi a amintit de cazurile viceprimarului Anna Horvath şi directorului Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, Zsolt Jozsef Tamasi.

”Se apropie aniversarea de 100 de ani de la Unire şi nu ne este indiferent ce stare sufletească vom avea la acea aniversare. Au trecut 100 de ani de la acele promisiuni. Acel moment a însemnat o înfrângere pentru noi. Nu putem uita durerea acelei înfrângeri. Aşa cum au reşit alte generaţii, trebuie să continuăm cu munca şi trebuie să spunem că se poate să continuăm pe valorile transilvane. În 2016, evident, nimeni nu poate să ne ceară să sărbătorim un eveniment care ne-a împins în existenţa de membru al unei comunităţi minoritare. Putem respecta însă statul şi liderii politici, dacă vor ţine cont de promisiunile făcute în acea rezoluţie”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Acesta a mai spus că maghiarii din România doresc nu să fie asimilaţi, ci să fie recunoscuţi ca o componentă importantă la construcţia ţării.

”Atunci s-a promis egalitate în faţa instanţelor şi folosirea limbii materne. Nu dorim altceva decât ca acele promisiuni să fie asumate de orice putere şi guvern. Există tendinţa de asimilare a minorităţilor şi un vis în acest sens şi înţelegem asta, dar visul nostru este să fim recunoscuţi ca parte importantă în construcţia acestei ţări. Noi vrem diversitate. Vrem să ne folosim limba nu doar în cercuri restrânse, ci şi în şcoli sau în instituţii. Trebuie să ne concentrăm la nivel politic pe aceste lcururi şi trebuie să fim prezenţi în Parlament. Sloganul nostru este <<Transilvania este viitorul>> şi credem că ceea ce e bun pentru maghiarii din Transilvania este bun pentru toţi românii”, a mai spus Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR a mai adăugat că unul din ţelurile Uniunii este o descentralizare care să asigure Transilvaniei independenţă financiară, explicând că Bucureştiul, deşi este centrul ţării, se aseamănă cu ”un cap cam deformat”.

”Bucureştiul este centrul ţării, deşi ni se pare că e un cap cam deformat, dar se vede posibilitatea de a schimba acest lucru. Nu dorim să mergem la bugetul central şi să cerşim. Preşedintele şi premierul spun că avem o campanie provincială şi nu vreau să spun că ei sunt transilvăneni. Dacă e să acceptăm asta, acceptăm. Ne asumăm dacă spuneţi că dezvoltarea infrastructurii în Transilvania este provincialism”, a mai spus liderul UDMR.

Anchete ale procurorilor DNA, condamnate

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a mai afirmat că UDMR este ţinta unor atacuri şi acuzaţii nefondate şi a amintit de cazurile viceprimarului Anna Horvath şi directorului Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt Jozsef Tamasi, explicând că ”aceste avertismente” au efect contrar, deoarece maghiarii ”nu se vor da la o parte” şi ”vor continua lupta”.

”Mă bucur că Anna ne-a vorbit pentru că poate i s-a interzis să îşi exercite funcţia de viceprimar, dar ea este lider al acestei comunităţi. Puteam începe campania în alte oraşe. Au fost multe atacuri şi acuzaţii nefondate la adresa membrilor noştri. Zsolt Tamasi se bucură de respectul comunităţii, dar este hărţuit de DNA pentru că a dorit să lanseze această şcoală gimnazială catolică alături de inspectorul genral. Nu au altă vină decât că au dorit să facă o şcoală de limbă maghiar. Arpad Antal a fost învinuit pe nedrept, acum Anna Horvath, şi în trecut au fost şi alţii”, a declarat Kelemen Hunor, duminică, la Cluj-Napoca, la lansarea candidaţilor UDMR pentru alegerile electorale.

Preşedintele UDMR a adăugat că aceste ”avertismente” vor avea efectul contrar, deoarece maghiarii nu se vor ”da la o parte” şi vor ”continua lupta”.

”În urmă cu 27 de ani am încheiat un contract pentru a lupta pentru drepturile noastre şi iată că a noastră comunitate are nevoie şi de siguranţă. Siguranţa este obiectiv de 27 de ani, dar, aşa cum aţi văzut la ştiri, pentru fiecare sărbătoare naţională avem acuzaţii nefondate, învinuiri şi hărţuiri. Dar există aceste avertismente şi trebuie să vă spun că vor avea efectul contrar. Nu ne vom da la o parte. Vom continua lupta şi nu dăm înapoi. Trebuie să formulăm clar pentru noi. Poate că toţi suntem supăraţi că intereselele ne sunt lezate fără motiv. Nu se aplică legi în vigoare şi, ba mai mult, se împiedică exercitarea unor drepturi prin decizii judecătoreşti. Nu ne putem folosi simbolurile şi limba şi suntem deznădăjduiţi pentru că intrumentele politicie par să îşi fi pierdut puterea. Am primit mai puţin decât am sperat în aceşti 27 de ani”, a explicat Kelemen Hunor.

Directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt Jozsef Tamasi, este cercetat de DNA sub control judiciar, fiind bănuit de abuz în serviciu, într-un dosar care are legătură cu înfiinţarea unităţii şcolare pe care o conduce.

Tot sub control judiciar este cercetat de DNA şi viceprimarul din Cluj-Napoca, Anna Horvath, pentru trafic de influenţă, aceasta fiind suspectată că a făcut demersuri pentru avizarea unui proiect imobiliar în care avea interese un om de afaceri, în vederea obţinerii de foloase pentru campania electorală.

Horvath Anna a candidat la alegerile locale din 5 iunie pentru primărie, din partea UDMR.

Kelemen Hunor a fost participat duminică la Cluj-Napoca, la lansarea candidaţilor Uniunii pentru alegerile parlamentare, eveniment la care au fost prezenţi 1.500 de membri ai UDMR din toată ţara.

Distribuie:

Postaţi un comentariu