ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului: Europa ar trebui să îi primească pe refugiați cu bunătate, dar și cu atenție

Foto: Cristina Beligăr

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sibiului, ÎPS Andrei, s-a pronunțat miercuri, la Cluj, cu privire la criza refugiaților din Europa, comentând de asemenea și situația controversatei moschei de la București. Arhiepiscopul a transmis că refugiații ar trebui primiți cu bunătate dar și cu atenție.

„Valurile de emigranți nu pleacă pentru că le este bine, ci pleacă pentru că le este rău în țările lor. Această teroare care s-a instalat în zonă îi determină să își părăsească țara și casa. Tocmai de aceea acești oameni ar trebui primiți cu bunătate, dar și cu atenție și în primul rând tinerii ar trebui să îi primească cu bunătate pentru că cei mai mulți sunt de vârsta lor. Un lucru este clar, toate statele civilizate ar trebui să țină mai mult la spiritualitatea lor și nu ar trebui să se schimbe configurația spirituală a Europei. Foarte mulți dintre emigranți pleacă pentru că sunt terorizați de Statul Islamic. Foarte mulți sunt creștini și sunt primii expuși la toate nedreptățile. În mulțimea asta mare de refugiați sunt și creștini, să nu uităm asta”, a precizat ÎPS Andrei.

În privința moscheii care s-a anunțat a fi cea mai mare din Europa creștină, Mitropolitul Clujului a declarat: „Dorim să rămânem o țară creștină, dar trebuie să respectăm și credința minorităților, a altor oameni pe care Dumnezeu i-a îngăduit. Eu cred că această situație nu ar trebui hiperbolizată. Musulmanii au și ei dreptul să se închine, dar sigur, moscheea ar trebui să fie pe măsura numărului lor în România care nu e așa de mare. Nu este nevoie de o clădire care să ne strivească prin imensitatea ei, ci o clădire normală unde oamenii să se poată ruga”, a spus ÎPS Andrei.

Mitropolitul Clujului a vorbit și despre evenimentul care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, când Clujul  găzduiește (în perioada 4-7 septembrie) o întâlnire unică a tineretului creștin ortodox din Europa cu invitați de pretutindeni.

„Într-o lume în care sunt așa de multe probleme, așa de multe convulsii, într-o lume în care este prezent și terorismul, este nevoie de tineri cuminți care în această lume să aducă echilibru și o notă de optimism. «Învață-l pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă și nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea», spunea Înțeleptul Solomon în Cartea Pildelor. Asta ne propunem să facem și noi între 4 și 7 septembrie. În aceste zile, un șir întreg de manifestări le vor oferi celor 6000 de tineri adunați la Cluj din peste 17 țări posibilitatea de a se cunoaște și de a se aprinde unii din alții de râvnă, de credință, de bunătate și alte virtuți. Biserica Ortodoxă va fi prezentă în primul rând prin Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Deschiderea evenimentelor va avea loc vineri, la ora 18.30, în fața Catedralei Ortodoxe”, a transmis ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei în cadrul unei conferințe de presă. Mitropolitul Clujului a precizat că întrunirea nu va avea un caracter politic, cu unul spiritual și religios.

Postaţi un comentariu