Invitație la film. Irina Margareta Nistor propune două producții istorice de Ziua Națională a României

Una dintre cele mai cunoscute voci ale României, Irina Margareta Nistor, este invitatul special, duminică, la Cluj-Napoca, la proiecțiile filmelor „Prea mic pentru un război atât de mare” și „Cardinalul”, producții ce vor rula de Ziua Națională a României la cinematograful Victoria.

Organizatorii evenimentului au decis să ofere cele două producții, în limita locurilor disponibile, în regim gratuit clujenilor care vor să sărbătorească 1 Decembrie în fața marelui ecran. „Prea mic pentru un război atât de mare” va rula de la ora 17:00, iar „Cardinalul” este programat de la ora 19:30.

Prima peliculă este un film de război, inspirat de o nuvelă scrisă de Aurel Petri și prezintă povestea lui Mihai, un copil de trupă dintr-o fanfară militară, care trăiește o experiență cumplită în război. Acesta îi urmează în linia întâi a frontului din vest pe prietenii săi soldați și rămâne singur după ce toți ceilalți sunt uciși.

Filmul spune povestea războiului văzută prin ochii unui copil, care mânat de curaj și devotament ajunge să se confrunte cu realitățile dure, adeseori tragice de pe front. De asemenea filmul prezintă drama unei copilării sacrificate din pricina războiului și a unui viitor incert.

„Cardinalul”, film lansat recent și la Cluj, spune povestea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, care deși a fost supus chinurilor și greutăți de neimaginat, a avut curajul și tăria de a devine o călăuză pentru ceilalți preoți. Pelicula prezintă câteva scene de la Marea Unire și câteva momente din perioada încercării convertirii forțate a conducătorilor bisericilor, închiși în penitenciarul de la Sighet, din cauza regimului sovietic, care interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe.

Rezervări se pot face pe site-ul cinemavictoria.ro în secțiunea rezervări.

Postaţi un comentariu