Investiție de 1, 9 milioane euro pentru infrastructură „verde” la Sanex

Foto:Dan Bodea

La aproape 10 luni de la demararea lucrărilor, fabrica Sanex a ainugurat noua infrastructură din cadrul unității de producție din Cluj-Napoca, în incinta căreia se regăsește un nou atomizor performant ce permite îmbunătăţirea performanţei ecologice a companiei şi creşterea competitivităţii producţiei. Oficialii companiei preconizează că această investiție, dar și planurile de extindere a liniei de producție, vor face ca fabrica clujeană să ajungă la o producție de 7, 5 milioane de metri pătrați de plăci ceramic pe an dar și să fie și mai prietenoasă cu mediul înconjurător datorită retehnologizării cu aparatură „verde”.

Achiziția și implementarea noului echipament fac parte din proiectul „Greener production and management processes in the ceramic tiles industry in Romania – Green industry – Romania” („Responsabilitatea faţă de mediu în producţie şi managementul proceselor în industria de plăci ceramice din România – Industrie Verde – România”), proiect co-finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

Potrivit companiei, valoarea totală a proiectului s-a ridicat la aprox. 1, 9 milioane Euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă contractata, 690.000 Euro. Pe parcursul primelor patru luni de lucrări, compania s-a axat pe construirea infrastructurii necesare montării utilajului și a fundației ce suportă clădirea care îl adăpostește, ultimele șase luni din proiect fiind alocate montării efective a corpului atomizorului, precum și construcției clădirii care îl înconjoară, structura acesteia atingând o înălțime de aproximativ 25 metri. Sanex preconizează că noul atomizor va duce la creșterea capacității de uscare cu 40%, dar va avea impact și asupra mediului înconjurător, în contextul în care această investiție ar trebui să reducă consumul de gaz cu 18%, iar canititățile de emisii cu aproximativ 25%.

„Pentru viitor, pentru noi este mult mai sănătos și mai eficient să dezvoltăm unitatea de producție din Cluj-Napoca, decât să încercăm să ne extindem în alte orașe. Peste 90% din producția noastră este pentru piața internă, dar toate piețele pe care activăm, de la cele din Germania până la cea din Rusia, sunt foarte importante pentru noi. Încercăm să schimbăm tehnologia veche pe care o foloseam și pe care vrem să o înlocuim cu tehnologie verde folosind bani atrași din fonduri. Piața crește an de an și asta se datorează inclusiv faptului că a crescut și piața imobiliară”, a explicat Peter Molnar, director general al SANEX S.A.

Sanex este cunoscută în România de peste 45 ani ca producătorul de plăci ceramice, (faianţă, gresie şi decoruri) cu o evoluţie stabilă în piaţa de profil și o cotă de 25% din piața românească. Integrarea în anul 2004 în portofoliul grupului austriac Lasselsberger, unul dintre cei mai mari producători de plăci ceramice din Europa, a adus societăţii  un aport semnificativ de know-how şi o orientare mai accentuată spre cercetare şi inovare, pentru alinierea la tendinţele internaţionale. În 2015 , cifra de afaceri a companiei a fost de 32 de milioane de euro, cu o creștere de 7% față de 2014. În anul 2016, compania preconizează o creștere a afacerilor cu 5% dar și o mărire a capacității de producție de la 6, 5 milioane de de metri pătrați de plăci ceramice cât produce în prezent, la 7, 5 milioane. Sanex are în prezent 470 de angajați în fabrica de la Cluj, 350 dintre aceștia fiind implicați exclusiv în procesul de producție.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu