Investigație. „Panama Papers” ridică vălul de pe oculta financiară mondială, cu filieră și în România

Imaginea principală de pe site-ul dedicat investigației de către SDZ | Foto: captură web panamapapers.sueddeutsche.de

O investigație jurnalistică fără precedent a început să fie publicată în 3 aprilie, simultan, de ziare sau site-uri ale unor televiziuni precum Süddeutsche Zeitung, Le Monde, The Guardian, BBC, La Nacion, L’Espresso etc.

Este vorba de o scurgere de documente de 2, 6 terabiți (11, 5 milioane de documente) din interiorul companiei panameze Mossack&Fonseca, a patra ce mai mare casă de avocatură din lume care se ocupă de înființarea și gestionarea firmelor off-shore.

Documentele PanamaPapers au fost obținute de către Süddeutsche Zeitung de la o sursă anonimă. Publicația germană a oferit datele organizației International Consortium for Investigative Journalism care, în România, i-a cooptat în acest proiect pe jurnaliștii de la RISE Project.

Din România, în PanamaPapers figurează nume precum Frank Timiș,  Cristi Borcea sau S.O. Vântu. Printre numele cu rezonanță mondială implicate în scandal se numără Vladimir Putin, premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, președintele argentinian Mauricio Macri, premierul pakistanez Nawaz Sharif sau președintele Ucrainei, Petru Poroșenko, dar și fotbalistul Lionel Messi și presedintele suspendat al UEFA, Michel Platini.

Mai multe detalii despre filiera românească,  aici.

Ma jos, un video explicativ realizat de The Guardian, cu privire la modul în care Vladimir Putin a scuns un miliard de dolari în conturi offshore.

The Panama Papers: how to hide a billion dollars

A major leak of the secret offshore arrangements of some of Vladimir Putin’s closest friends reveals how hundreds of millions of dollars are hidden around the globe in complex financial structures. A trove of leaked documents from Panamanian law firm Mossack Fonseca unveils previously untraceable transactions of some of Russia’s most powerful men.

Posted by The Guardian on Sunday, April 3, 2016

Distribuie:

Postaţi un comentariu