Internet gratuit pentru comunitatea de la Pata Rât. Investiția, menită a facilita accesul la piața muncii și școala online

Foto: clujmet.ro

Zona Metropolitană Cluj (ZMC) și Primăria Cluj-Napoca au finalizat un proiect de 16.000 de euro vizând operațiunile de instalare a unui sistem de internet fără fir (wireless) în zona Pata-Rât.

Investiția în echipamente a fost realizată de ZMC, în cadrul proiectului cu finanțare europeană Cluj Future of Work (FoW), componenta „Muncă Informală. Abonamentul de date necesar pentru funcționarea wireless-ului este asigurat de Primăria Cluj-Napoca.

Scopul demersului era inițial cel de a facilita accesul la piața muncii a locuitorilor din zonă, dar, în contextul pandemiei COVID 19, el va permite, totodată, elevilor să desfășoare în condiții optime activitățile școlare online.

„Pe de o parte, am realizat această investiție, fiindcă ea este în linie cu obiectivele pe care le avem în cadrul FoW, respectiv facilitarea accesului pe piața muncii pentru comunitatea din Pata-Rât. Astfel, asigurăm acces gratuit permanent la bazele de date cu locuri vacante și la toate celelalte servicii pe care le oferă Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, dar și platformele online de recrutare. Pe de altă parte, este clar că o parte din activitatea școlară va continua să se deruleze online și în următorul an școlar, iar prin intermediul internetului gratuit, școlarii din zonă vor putea lua parte la acestea, fără grija că li se epuizează pachetul de date preplătit sau cresc costurile abonamentului personal”, a declarat Zoltan Corăian, director general al ZMC.

Instalarea internetului wireless a fost o provocare, dat fiind faptul că zona Pata-Rât nu este o comunitate compactă, ci este formată din patru subzone, disparate. Punctul de conectare la rețea a fost amenajat în cadrul unei unități a Poștei Române care se află pe Calea Dezmirului (fostă Cantonului). Fiindcă o subzonă, Coastei, este situată mai la distanță, pentru aceasta s-a folosit transmiterea semnalului prin unde radio. În acest scop, în subzona Dallas a fost instalat un echipament PowerBeam care transmite semnalul spre Coastei. În total, au fost amenajate peste zece puncte de acces wireless, cu router și antenă. În cazul în care se va dovedi că este nevoie de mai multe puncte de acces, există posibilitate instalării unora noi, anunță clujmet.ro.

Zona Pata-Rât este o așezare urbană informală segregată spațial, sever defavorizată pe plan social, economic și al accesului la servicii publice. Populația estimată a zonei este de aproximativ 1.300 de persoane, dintre care jumătate minori. 67% dintre locuințele din Pata Rât sunt barăci improvizate/ prefabricate. 90% dintre locuințe nu au nici baie, nici bucătărie proprie, iar 96% sunt supraaglomerate.

Distribuie:

Postaţi un comentariu