Începe construcția, în Mănăștur, a noului sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”

Construcția noului sediu al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din zona Dealul Colina, cartierul Mănăștur, intră în linie dreaptă după ce ieri a fost semnat contractul de proiectare și execuție.

Sala de concerte va fi o sală europeană, care nu există în acest moment în Cluj. Va avea multe funcționalități moderne, care vor atrage muzicieni și public pe măsură. Sala va avea inclusiv o fosă pentru 78 de instrumentiști. Înălțimea ei va avea 19 metri și o formă care îi va conferi o acustică deosebită. Va fi o sală cochetă, cu 850 de locuri, unde se vor întâmpla multe evenimente culturale. Pe hârtie, proiectul arată foarte bine și ca instituție vocațional-artistică va fi printre puținele care vor avea campus, preciza în luna ianuarie a acestui an, rectorul instituției, Vasile Jucan.

Citiți și:

Noul sediu al Academiei de Muzică din Cluj va avea inclusiv adăpost antiatomic și va transforma cartierul Mănăștur în nucleu cultural

„Ieri, 26 noiembrie, a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru realizarea Extinderii și etajării Corpului C1 în vederea conversiei funcționale în Academia de Muzică, extinderea Corpului C2 și conversia funcțională în ateliere de întreținere pentru clădirea principală, extinderea și amenajarea sălii de sport în corp C4, din strada Bucium, municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj.

Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acreditată instituțional cu calificativul „grad de încredere ridicat”, cu toate programele de studii acreditate, oferă programe de studii pentru domeniul ”muzică”, organizate pe trei cicluri universitare: studii de licență, masterat şi doctorat (şcoală doctorală).

Programelor de studii aferente celor trei cicluri de studii universitare li se adaugă: pregătirea personalului didactic, programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă, extensii universitare, master-class. Cu toate acestea, cei peste 1.000 de studenți și personalul academic își derulează activitatea într-un imobil care nu îi aparține de drept, el fiind retrocedat către Episcopia Române Unită cu Roma de Cluj-Gherla, și care este și în dezacord cu necesitățile instituției privind spațiul, atât ca suprafață, cât și ca funcționalități.

Proiectul promovat și contractat  de Compania Națională de Investiții are în vedere realizarea de spații optime ținând cont de utilizarea judicioasă a structurii de rezistenţă a clădirii existente asupra căreia se intervine.

Întreaga investiție va avea o suprafață desfășurată de 23.098 mp, valoarea totală a contractului fiind de 127.883.041,68 lei”, se precizează în anunțul făcut de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Cum va arăta noul sediu

Campusul va fi format dintr-o sală de spectacole, sediul propriu-zis al academiei, un cămin studențesc, o sală de sport și o clădire pentru ateliere pentru decoruri și pentru atelierul de întreținere a clădirii principale. Suprafața totală a terenului este de 20.071 de metri pătrați (două hectare). Suprafața construită în acest moment este de 3.700 de metri pătrați, cu o suprafață desfășurată de 11.585 de metri pătrați. Clădirea actuală va fi reconfigurată și extinsă, pentru a se ajunge la o suprafață desfășurată de 23.098 de metri pătrați. Spre comparație, acum Conservatorul funcționează pe o suprafață de 3.830 metri pătrați, cu un cămin studențesc cu o capacitate de 124 de locuri, situat pe strada Albac.

Clădirea sălii de spectacole va avea o capacitate de 835 de persoane – 505 locuri în parterul sălii, 286 locuri la balconul sălii și 44 locuri în lojile laterale. Spre comparație, sala mare a Teatrului Național Român Cluj-Napoca are 928 de locuri, iar cea a Teatrului Maghiar de Stat, 862. La demisol se vor afla foaierul, garderoba, grupurile sanitare, spații tehnice. Un foaier și garderobă vor mai exista și la etajul 1. Va exista și o scară monumentală între parter și primul etaj, dar și scări laterale și un ascensor de opt persoane, pentru persoanele cu dizabilități.

Clădirea propriu-zisă a universității va avea o sala de orgă, un amfiteatru, rectoratul, decanatele, biblioteca și facultățile amplasate în jurul unui nucleu central ce conține principala casă a scărilor, cu acces de la un hol principal de primire public, amplasat la parter.

Clădirea e împărțită în mai multe corpuri, pe mai multe niveluri, cel mai înalt regim de înălțime fiind parter plus cinci etaje. La nivelul cel mai înalt vor exista o sală de reuniuni și o zonă de terasă-belvedere.

În corpul A, la parter și primul etaj va fi sala de orgă cu 144 de locuri în parterul sălii și 72 de locuri la balcon, iar la etajele al treilea și al patrulea va fi un amfiteatru cu 160 de locuri în parterul sălii și 64 de locuri la balcon. La etajul cinci va fi o terasă circulabilă. La demisol va fi un adăpost de protecție civilă.

În corpul B se vor amenaja săli de curs, laboratoare și săli de studiu individual. La etajul al cincilea se amplasează o sală de reuniuni, cu acces dinspre cele mai importante trei corpuri ale clădirii. La demisol se vor afla ateliere de reparații pentru instrumente muzicale, spații de depozitare și centrala de ventilație.

În corpul C, la demisol se vor amenaja săli de repetiții, la parter se va afla o bibliotecă cu spațiile anexe și o fono-videotecă, la etajul 1 se va afla rectoratul, la etajele 2 și 3 vor fi amenajate săli de curs și săli de studiu individual pentru facultatea teoretică, iar la etajul 4, atât în corpul C, cât și în corpul D, vor fi birourile pentru sectorul administrativ.

Demisolul corpului D cuprinde săli de încălzire pentru artiști, săli individuale pentru dirijor și solist, vestiare pentru artiști și un spațiu pentru depozitare decoruri. La parter se află o sală de coregrafie cu vestiare și un spațiu de depozitare decoruri. La etajul 1 se propune o sală de regie și șase camere de cazare pentru invitați. La etajele 2 și 3 vor fi amenajate săli de curs și săli de studiu individual pentru facultatea de instrumente.

În corpurile E și F, se amenajează, începând de la demisol până la etajul 1, spații de depozitare, oficii de curățenie. La etajul 1 al corpului E va fi cabinetul medical.

Pentru fiecare nivel a fost prevăzut un grup sanitar adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități.

Căminul studențesc va fi un alt corp al aceleiași clădiri, pe patru niveluri (P+3E) cu 56 de camere pentru un număr de 180 de studenți. Camerele sunt de două tipuri: 22 de camere cu două locuri și 34 de camere cu patru locuri. Fiecare cameră este prevăzută cu grup sanitar propriu. La parter au fost prevăzute două camere care să răspundă nevoilor persoanelor cu dizabilități. La demisol se vor găsi o spălătorie, o călcătorie, spații tehnice și spații de depozitare. Căminul studențesc are intrare și administrare separată, dar comunică cu zonele de interes  ale universității.

Sala de sport va fi amenajată în spațiul prevăzut pentru centrala termică a spitalului regional nefinalizat. Amenajările exterioare prevăd 113 locuri de parcare și cinci locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități, alei pietonale și carosabile.

În prezent, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” deține și un teren de 2.780 de mp. întăbulați pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 unde ar trebui să se ridice Centrul Cultural Transilvania.

Distribuie:

Postaţi un comentariu