Încă o şansă pentru Spitalul Regional de Urgenţă

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj despre care se discută de ani buni de zile, proiectul fiind în stand-by din lipsa finanţării, mai are o şansă. Premierul Victor Ponta a declarat la Iaşi că va fi făcut un proiect comun care va include spitalele regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova, transmite Medifax.

Pentru construcţia celor trei spitale regionale România are alocate 300 de milioane de euro de la Comisia Europeană, prin POR.

“Conform documentelor trimise la Comisia Europeană, avem alocaţi, în perioada 2014-2020, din fonduri europene, în jur de 100 de milioane de euro pentru fiecare dintre cele trei spitale regionale pe care noi le-am considerat importante, priorităţi, şi anume Iaşi, Cluj şi Craiova. Cu cele 100 de milioane de euro pentru fiecare, repet, în total 300 – 300 şi ceva milioane de euro, depinde şi cum va ieşi licitaţia, vom face un proiect comun, un tip de spital regional, un proiect tip, care, după aceea, sigur, se realizează pe teren, cu sprijinul autorităţii locale, care trebuie să pună la dispoziţie teren, infrastructură şi confinaţare”, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Iaşi.

Premierul a precizat şi că partea de dotare a celor trei unităţi urmează să fie asigurată fie din spitalele care nu vor mai funcţiona, fie din programul pe care România l-a semnat cu Banca Mondială, “un program de 250 de milioane de dolari privind dotarea cu aparatură medicală”.

Totodată, Ponta a anunţat că licitaţia va fi organizată de Ministerul Dezvoltării, deoarece finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR).

Spitalul Regional din Cluj ar fi cel mai avansat dintre cele trei deoarece aici deja există atât terenul pe care ar urma să fie ridicat spitalul ci şi protocolul de colaborare între autorităţile implicate în proiect.  Construirea spitalului se află însă pe lista de promisiuni ale autorităţilor şi politicienilor de mai bine de opt ani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu