În ”Orașul de 5 stele” se dă, și în 2021, o luptă disperată pentru locurile în creșe

Și în acest an părinții clujeni au de dus o bătălie grea pentru a prinde un loc în creșele de stat. Înscrierile au început de astăzi și se pot face, prin prezență fizică și online, până în data de 25 iunie. Repartizarea dosarelor se va face computerizat în 30 iunie, dată la care se vor afișa și primele rezultate. După soluționarea contestațiilor și confirmarea locurilor, rezultatele finale vor fi cunoscute în 15 iulie.

Calendarul înscrierilor poate fi consultat AICI

În ton cu tendința ultimilor ani, în 2020, aproape o mie de familii din ”Orașul de cinci stele”, așa cum este supra-numit Cluj-Napoca în multe referiri publice, au primit interzis în grădinițele de stat. Pe lângă numărul total insuficient al locurilor din creșe, pandemia de coronavirus a avut și ea un rol important în această criză, numărul acestora fiind practic înjumătățit față de cel din 2019. Astfel, anul trecut, din totalul de 1.231 de locuri disponibile în municipiul Cluj-Napoca până la apariția Covid-19, au mai rămas doar 721, în condițiile în care primăria  a dorit să respecte ad-literam reglementările în vigoare privind prevenirea infecției cu coronavirus.

 

În ultimii patru ani, numărul locurilor din creșele din Cluj-Napoca a crescut constant, însă acesta nu reușește să acopere sub nicio formă cererea mare de pe piață. Transilvania Reporter a analizat situația la nivelul municipiului Cluj-Napoca pe baza datelor existente la autorități:

Repartizarea locurilor din acest an pe unitățile de învățământ poate fi consultată AICI

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a publicat și lista locurilor vacante în creșe pentru anul școlar 2021-2022. Astfel, sunt disponibile 637 de locuri (580 – linia română, 57 – linia maghiară). Cele mai multe locuri vacante sunt la creșa ”Casa Spiridușilor”, de pe strada Băița, – 78, iar cele mai puține le găsim la creșele ”Martinel” 12, respectiv 17, la ambele structuri, și ”Clopoțica”, doar 18 locuri.

Nemulțumiți de situația locurilor din creșe, părinții clujeni au inițiat de curând o petiție prin care cer municipalității rezolvarea definitivă a crizei de locuri din creșe până în luna septembrie a acestui an.

Textul integral al petiției:

”Vrem creșe pentru copiii din Cluj-Napoca!

Solicităm d-lui primar și consilierilor locali din Cluj-Napoca să rezolve problema lipsei locurilor în creșele din Cluj-Napoca până în Septembrie 2021.

De ce este important?

De multi ani deja, sute de copii (în jur de 1000 în Septembrie 2018 și 2019) sunt refuzați anual la înscrierea în creșele publice din Cluj-Napoca spre disperarea părinților.

Conform INS în municipiul Cluj-Napoca se nasc anual în jur de 7000 de copii, numărul locurilor în creșe publice fiind în jur de 1300. Problema este mediatizată de mulți ani însa a rămas fără rezolvare. În Cluj-Napoca sunt mult prea puține creșe și acestea sunt concentrate în zona de centru și cartierul Gheorgheni.

Cartierele noi ale Clujului, cu zeci de mii de locuitori nu au nici o creșă, exceptând Buna Ziua. Cartierul Buna ziua are o creșă de 60 locuri, insignifiant la în jur de 40.000 locuitori, majoritatea familii.

Cerem ca până în luna septembrie anul curent să se găsească modalitatea de a asigura locuri în creșă pentru toți copii pentru care se depun cereri. Alocați bani pentru construirea unor noi creșe și modificați capacitatea celor existente, astfel ca toți copiii să poată beneficia inclusiv de educație timpurie așa cum prevede Constituția.

Această cerere este mai justificată ca oricând în contextul în care în care în ultima perioadă clasa politică încurajează integrarea copiilor într-un sistem de educație timpurie și scurtarea concediului de maternitate.”

Petiția poate fi semnată AICI

Părinții spun că locurile la creșă devin insuficiente și din cauza faptului că grădinițele nu acceptă copii care împlinesc 3 ani după data de 31 august.

Până la ora publicării acestui material, reprezentanții primăriei Cluj-Napoca nu au oferit un punct de vedere cu privire la situația din acest an.

În Cluj-Napoca sunt, în total, 16 creșe, cea mai nouă dintre ele – Căsuța Iepurașilor – fiind dată în funcțiune în anul 2019.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu