În 98% din școlile din Cluj elevii vor participa la cursuri, în clasă. Există, totuși, 8 cazuri în care se va aplica Scenariul Roșu (cursuri exclusiv online)

Anul școlar 2020-2021 va începe în majoritatea școlilor din județul Cluj a anunțat Inspectoratul Școlar Județean, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat joi scenariile de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitară din Cluj. 317 unități școlare, din cele 423 de la nivelul județului, vor începe noul an școlar pe Scenariul Verde și doar în 8 unități va fi aplicat Scenariul Roșu. În alte 98 de unități va fi aplicat Scenariul Galben.

Scenraiul Roșu în toate școlile din Aghireșu
Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Cele trei scenarii după care vor funcționa școlile sunt următoarele:

– în scenariul 1 (scenariul verde), toți elevii merg la școală, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– scenariul 2 (scenariul galben), prevede participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, pe de o parte, și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– în scenariul 3 (scenariul roșu), toți elevii vor face cursuri online.

Cele opt unități de învățământ în care noul an școlar va debuta strict online sunt Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia Turzii, Liceul teoretic „Horia, Cloșca și Crișan” din Cluj-Napoca și cele șase unități de învățământ de pe raza comunei Aghireșu unde rata de incidență a cazurilor de COVID-19 este mai mare de 3 cazuri la 1.000 de locuitori. Lista completă a școlilor din județ și scenariile în baza cărora va începe noul an școlar o puteți vedea AICI.

Prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean, a declarat, joi, într-o conferință de presă că și în cazul comunei Aghireș situația este stabilă și că, per ansamblu, în județul Cluj, rata de incidență a cazurilor de COVID-19 este în momentul de față 0,54 la 1.000 de locuitori, iar în municipiul Cluj-Napoca este de 0,64 la 1.000 de locuitori.

„Școlile sunt pregătite, în scenariul stabilit de fiecare unitate în parte. Unde suprafețele sălilor de clasă permite respectarea distanței de un metru între elevi vor fi cursuri, iar unde măsura nu va putea respectată, chiar dacă nu sunt în scenariul galben sau roșu, se merge în două schimburi sau parțial online prin rotație”, a adăugat Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Cluj.

Direcția de Sănătate Publică Cluj, Inspectoratul Școlar Județean și Comitetul pentru Situații de Urgență Cluj pot decide (în urma unei analize ulterioare a situației epidemiologice și în funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și numărul de focare existente în unitățile de învățământ din localitate, precum și alte criterii de risc), prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităților didactice care presupun prezența față în față din unitățile de învățământ (scenariul roșu), cursurile desfășurându-se online. În absența unei astfel de decizii, unitățile de învățământ din localitatea respectivă vor funcționa în scenariul galben.

În cazul în care va fi confirmat unul sau mai multe cazuri de COVID-19 la nivelul unei unități de învățământ se vor aplica criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ din ghidul comun transmis de Ministerul Sănătății și cel al Educației. În aceste cazuri, clasa sau întreaga școală ar putea fi închisă pentru 14 zile, iar cursurile ar urma să se desfășoare online. Hotărârile privind scenariul de funcționare pe parcursul anului școlar vor fi actualizate săptămânal sau ori de câte ori este nevoie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu