ICAP: Comerțul cu amănuntul, campionul economiei clujene

Un studiu realizat de către grupul regional de servicii pentru afaceri ICAP arată faptul că în perioada 2014-2016, businessurile din sectorul comerțului cu amănuntul au reprezentat cel mai „populat” sector economic și au avut, cumulat, cea mai mare cifră de afaceri. La nivel de județ, Mol România, producătorul de electronice De Longhi și Inter Cars au cele mai mari cifre de afaceri.

Potrivit studiului, 88% dintre companiile înregistrate în județul Cluj sunt active și în funcțiune, iar aproximativ 12% au status negativ (ex: insolvență) sau de inactivitate. Pe fondul unei ușoare creșteri a numărului de companii în 2016, județul Cluj a înregistrat și o creștere a cifrei de afaceri (8%).

11 companii din CLUJ au declarat un număr mediu de peste 1.000 de angajați in 2016 (față de 8 companii în 2015).

„Remarcabil este trendul pozitiv după redresarea județului, toți principalii indicatori financiari având o evoluție pozitivă. Semnificativă este și creșterea valorii cumulate a profitului net, pe fondul unei scăderi continue a valorii pierderii nete cumulate”, se arată în studiu.

Distributia companiilor in functie de Industrie

Distributia companiilor in functie de Industrie

Din cele aproximativ 38.500 companii din Cluj care și-au depus datele financiare la decembrie 2016, la nivel de secțiuni ale industriei, companiile din Comerț (26%), activități profesionale, științifice și tehnice (13%) și cele din Construcții (12%) sunt fruntașe, urmate de companiile din Transport cu 10%. La nivel de diviziune, cele mai multe companii activează în “Comerț cu amănuntul …” reprezentând 14%. Ele sunt urmate la o distanță considerabilă de companiile din “Transporturi terestre și transporturi prin conducte“, și “Comerț cu ridicata …”, fiecare reprezentând câte 9% din companiile Clujului. Structură județului ca industrii respectă aproximativ aceleași proporții de la nivel național

Clujul se află pe locul 2, cu 6% din numărul companiilor la nivel național și contribuie cu 4% la cifră de afaceri națională, ocupând locul 5 la decembrie 2016 (~48 milioane RON), același ca și în perioadă anterioară, dar cu o cifră de Afaceri cumulată în creștere cu 8%. 98% dintre companiile din Cluj sunt micro, distribuție similară cu cea la nivel național, și generează cca 24% din cifră de afaceri a județului Cluj în 2016. Cele 17 companii mari (0.04%) sunt cele mai productive, acestea cumulând 21% din cifra de afaceri județeană în 2016.

Clujul se află pe locul 4 în topul rezultat Net la nivel național, cu o contribuție de 6% la PIB-ul național.

Companiile din “Comerț cu amănuntul …” (14% din numărul total de companii clujene cumulează cea mai mare cifră de afaceri în 2016, reprezentând 17% din Cifră de afaceri a Clujului, urmate îndeaproape de cele din “ Comerț cu ridicata“ (16%). La nivel de secțiuni ale activităților, companiile din “Comerț” contribuie cu 38% la Cifră de afaceri a județului , urmate de cele din Industria Prelucrătoare cu 21% și de cele din Construcții (10%) și Transport și depozitare (9%).

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. DanT says:

    Deși articolul e nesemnat, domnisoara jurnalista care merge des la Mall s-a dat de gol … Altfel nu văd cum poți confunda Mol Romania (companie producatoare/distribuitoare de combustibili auto) cu … Mall Romania.

Postaţi un comentariu