Gripa a dispărut la nivel mondial în timpul pandemiei COVID. E şi bine, şi rău, spun epidemiologii

Măsurile de sănătate publică care încetinesc răspândirea noului coronavirus s-au dovedit mult mai eficiente în privinţa gripei comune, relatează publicaţia ştiinţifică americană STAT.

De când noul coronavirus a început să se răspândească la nivel mondial, cazurile de gripă raportate Organizației Mondiale a Sănătății au scăzut la niveluri extrem de mici. Motivul, cred epidemiologii, este că măsurile de sănătate publică luate pentru a împiedica răspândirea coronavirusului opresc și gripa. Virusurile gripale sunt transmise în același mod ca SARS-CoV-2, dar sunt mai puțin contagioase.

După cum a raportat Scientific American în toamna anului trecut, scăderea numărului cazurilor de gripă a fost atât rapidă, cât și universală. De atunci, numărul de cazuri a rămas remarcabil de scăzut. „Gripa practic nu circulă”, spune Greg Poland, medic şi vaccinolog care studiază boala la Clinica Mayo de zeci de ani. În SUA s-au înregistrat aproximativ 600 de decese cauzate de gripă în timpul sezonului gripal 2020-2021. În comparație, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, CDC, estimează că au fost aproximativ 22.000 de decese în sezonul anterior și 34.000 în urmă cu două sezoane.

Deoarece vaccinul antigripal dezvoltat anual se bazează pe studiul tulpinilor care au circulat în ultimul an, nu este clar cum va funcționa vaccinul de anul viitor. OMS a transmis recomandările privind tulpinile gripei luate în considerare pentru vaccinurile 2021-2022 la sfârșitul lunii februarie, ca de obicei, dar acestea s-au bazat pe mult mai puține cazuri studiate decât într-un an obişnuit. În același timp, cu mai puține particule de virus gripal care circulă în lume, există mai puține șanse ca virusul să sufere mutaţii, deci este posibil ca vaccinul 2021–2022 să se dovedească extrem de eficient.

Experții în sănătate publică sunt recunoscători pentru amânarea primită din partea gripei, notează STAT. Totuşi unii epidemiologi sunt îngrijorați de posibilele consecinţe privind imunizarea copiilor. Dacă gripa dispare timp de câțiva ani, copiii de astăzi ar putea pierde șansa de a li se imprima în sistemul imunitar, de la o vârstă fragedă, un răspuns la virus. Acest lucru, spun experţii, ar putea fi bun sau rău, în funcție de ce tulpini ale gripei vor circula în restul vieții lor.

Deocamdată, menţionează STAT, pentru cercetători, evoluţia gripei rămâne o necunoscută.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu