George Jiglău: Miza mare a alegerilor este Bucureștiul și ceea se va întâmpla ulterior între USR și PNL

Analistul politic George Jiglău

Analistul politic George Jiglău spune că miza cea mare a alegerilor locale din țară îl reprezintă deznodământul competiției dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea pentru primăria capitalei, rezultat care ar putea influența decisiv soarta colaborării ulterioare dintre PNL și USR-Plus, inclusiv la Cluj. George Jiglău mai spune că nu e nimic neașteptat în felul în care se derulează campania electorală și că, la fel ca la precedentele alegeri cu un singur tur de scrutin, primarii în funcție pleacă cu prima șansă în competiția electorală.

Jiglău: „Dacă la București nu iese bine, o să vedem și atacuri agresive la adresa lui Emil Boc”

Ca la orice alegeri locale, cred că tindem să ne concentrăm pe mizele mari, în cazul nostru Bucureștiul, și apoi câteva orașe mai mari, unde e o competiție cu un final oarecum neașteptat. Asta, în contextul general pe care-l văd întotdeauna la alegerile locale, este deja a treia rundă când avem alegeri într-un singur tur, lucru care schimbă foarte mult toată competiția electorală. Astfel, primarii în funcție pleacă cu prima șansă, asta știm deja, și atunci avem totul raportat la aceștia și la unul, cel mult doi chalengeri cu oarece șanse.

Specific pentru această campanie, mi se pare că la București este miza asta mare, competiția între Nicușor și Firea. Întotdeauna, Bucureștiul a fost destul de competitiv, cu puține excepții. Miza cea mare însă, cred eu, este ce se întâmplă între USR și PNL, pentru că dacă la București iese bine, atunci lucrurile sunt poziționate într-un fel constructiv, să zicem, și în perspectiva alegerilor parlamentare, dar și în restul orașelor mari din țară unde USR este puternic, inclusiv Clujul. Pentru că la Cluj am văzut că campania a fost destul de cuminte, Ungureanu puțin mai mult, dar USR s-a abținut să dea foarte tare în Emil Boc, în administrația ultimilor ani, pentru că există expectativa asta: dacă la București iese bine pentru ei, ne putem aștepta și la Cluj la un rezultat bun al USR-ului, atunci, chiar dacă Emil Boc este reales, s-ar putea să avem un climat mai constructiv, să zicem. N-am mai vorbi despre USR ca opoziție, ci mai degrabă ca partener. Dar dacă la București nu iese bine, e foarte posibil ca după alegeri să vedem, așa, un soi de aruncare de vină dintr-o parte într-alta, și asta se va răsfrânge în felul în care se va funcționa USR cu PNL și în alte orașe din țară, inclusiv la Cluj. Abia atunci o să vedem și o serie de atacuri agresive la adresa lui Emil Boc în următorii patru ani.

Nu cred că am avut parte de o campanie electorală neașteptată. Ca la orice alegeri locale, primarii se grăbesc să rezolve lucruri, și guvernul s-a grăbit acum să mai rezolve unele lucruri acum. Pe de altă parte, nici nu putem să interpretăm în mod negativ aceste lucruri, bine că s-au făcut, acesta este și avantajul alegerilor. În rest, politica merge normal. Acuma, s-a întâmplat că moțiunea de cenzură a PSD a picat în campania pentru locale, dar eu cred că social-democrații ar fi încercat-o oricum. PSD, opoziția în general, încearcă să șicaneze partidul de la guvernare, suntem și într-o poziție ciudată în care opoziția are oarecum majoritate în parlament. Dar, știam că așa va fi, și atunci e normal ce s-a întâmplat, ați văzut ce s-a întâmplat și ieri cu pensiile, e normal ca PSD să chinuie guvernul cât demult poate. Eu nu cred că PSD își dorește să vină acum la guvernare, poate de asta nici n-au marșat foarte tare pe momentul ratat al moțiunii de cenzură, unde n-au ieșit deloc bine ca imagine. Ei așteaptă alegerile parlamentare, pentru că lor le convine mult mai mult să fie în opoziție și să facă mișcări precum cea cu pensiile de ieri. În politică apar tot timpul astfel de oportunități, care uneori se suprapun cu faptul că avem campanii electorale.

Nu văd ca oamenii care vor să voteze să fie speriați de viruși”

E greu de estimat acum prezența la vot. Nu cred că va fi o prezență foarte redusă, noi nu plecăm de undeva, de la un nivel foarte înalt, ca să putem compara, ca să spunem că va fi foarte redusă, nici până acum prezențele la vot nu au fost foarte mari. Mult mai jos de atât nu ne putem duce, deja oamenii care vor să voteze sunt oarecum conștienți de riscurile care există acum, dar și de măsurile de protecție care există , deci nu văd ca oamenii care vor să voteze să fie speriați de viruși. Din această cauză nu mă aștept ca numărul votanților să scadă dramatic, poate că va fi un pic mai mică prezența la vot. Vedem, e un experiment, n-am mai trecut prin asta, dar lucrurile s-au mai așezat în ultimele șase luni, nu mai este panica de la început. E greu de prevăzut, vedem ce se va întâmpla și asta va fi un indiciu pentru alegerile parlamentare.”

Distribuie:

Postaţi un comentariu