FOTO/ Swimathon 2015: 21 de proiecte ale comunității clujene susținute prin înot

Foto: Dan Bodea
eepurl.com

Aproape 300 de înotători au participat astăzi la ediția din acest an a Swimathon, eveniment organizat de Fundația Comunitară Cluj pentru susținerea a 21 de proiecte. Practic, oameni de afaceri, corporatiști sau clujeni îndrăgostiți de înot au venit ca, prin efortul lor, să susțină proiecte din domenii precum educația de excelență, tineri, sănătate și terapii speciale, antreprenoriat, dezvoltare personală și integrare socială, mediu, ecologie și sport.

Unul dintre participanții fideli la acestă competițiie este Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familiei, care și în acest an a avut susținători pentru un proiect dedicat combaterii abandonului școlar. ”Am mai avut proiecte la Swimathon și la edițiile precedente. Noi ne-am specializat în prevenția abandonului școlar, pentru că, în România, sunt 20% dintre copii care nu termină 10 clase, și credem că este cu mult prea mult pentru această țară care își propune reformă economică. Credem cu tărie că doar cei care au o specialitate bună pot să fie independenți de servicii sociale și de aceea ne concentrăm asupra copiilor cu risc mare de abandon școlar, pentru că încercăm să îi ajutăm să treacă școala, să treacă cele 10 clase obligatorii, să se poată înscrie la cursuri de perfecționare și de specializare. Noi în Cluj avem un centru care are 45 de beneficari, copiii tineri, mai mici și mai avem programul ”Clujul are suflet” unde sunt aproximativ de 250 de copii și tineri beneficiari. La swimathon sunt mai multe echipe care înoată pentru noi, cărora le mulțumim pentru efortul depus, pentru dedicația cu care ne susțin activitățile. Sperăm să ajungem să strângem suma necesară pentru acoperirea costurilor cu hrana la centrul de zi Every child, suma fiind de 12.000 de lei”, a declarat directorul FRCCF, Mihai Roșca.

Acesta crede că această inițiativă ar trebui multiplicată la Cluj. ”Inițiativa este splendidă, este una din modalitățile de implicare în comunitate, este un răspuns al celor din bussiness, din sectorul profit, către nevoile comunității, și este de lăudat, de repetat și de multiplicat”.

”Suntem la a doua ediție cu Școala de vară ”Smart kids” de la Organizația Creștină Something New. Anul trecut am venit cu aceleași echipe care, spunem cu bucurie, ne susțin și în acest an la swimathon. Avem un proiect educațional pe care îl oferim copiilor defavorizați din Cluj-Napoca, din mai multe școli din oraș. Practic obiectivul nostru e să le oferim o vară plăcută copiilor, să petreacă într-un mod distractiv și totodată să plece acasă cu cunoștințe noi. Propiectul e împărțit în două etape. Săptămâna viitoare de luni plecăm într-o tabără de 7 zile în Moldova, după care școala de vară va continua cu meditații pentru copiii care au nevoie să se pregătească pentru examene sau copii care nu descurcă la unele materii, o să avem tot felul de ateliere de lucru, dar totul se va face ca la o școală de vară adică mai distractiv. Deci toată vara vom fi deschiși, nu luăm vacanță. În momentul de față avem deja 21 de benefiari, dar ne așteptăm la un număr mult mai mare. Noi ne-am propus să strângem 15.000 de lei știind că avem deja 6.000 de lei și ne așteptăm ca oamenii să se mobilizeze și să strângem suma pe care ne-o dorim”, explică Lidia Vulea, directorul general al fundației.

Unele echipe au intrat foarte bine în atmosfera competiției și au depășit numărul de bazine pe care și l-au propus să le înoate. Cei care au participat la competiție spun că aceasta este o modalitate aparte prin care doresc să vină în sprijinul unor proiecte dedicate comunității clujene. ”Am înotat de mai multe ori câteva bazine în ștafetă alături de colegii mei de la Yardi. Suntem nouă în echipă și susținem proiectul FRCCF. Ideea mi se pare foarte bună și pentru noi, pentru că e muncă de echipă, apoi e un proiect caritabil la care suntem mândri să participăm, deși pentru mine a fost puțin mai greu să particip după o perioadă foarte lungă de muncă la birou, mai ales că nu am făcut antrenament înainte, dar am dat tot ce putem. Mi se pare extrem de important să susținem acest proiect al FRCCF pentru că doar prin educație îți poți crea un drum, nu numai în câmpul muncii, ci în viață în general. E foarte important pentru cei care nu au acces la educație din diferite motive să li se ofere o șansă”, a spus pentru Transilvania Reporter, Laura Avram, care a înotat în echipa Yardi.

Până acum, în cele șase ediții de Swimathon Cluj, Fundația Comunitară Cluj a strâns în total 570.000  de lei, de la 4.500 de susținători, pentru 76 de proiecte.

Galerie foto: Dan Bodea

Puteți afla mai multe despre această inițiativă citind și

http://transilvaniareporter.ro/comunitate/300-de-inotatori-la-startul-unei-noi-editii-swimathon-cluj/

 

Postaţi un comentariu