FOTO Palatul Bánffy din Cluj a scăpat de schele. Cum arată fațada restaurată

Foto: Dan Bodea

Palatul Bánffy din Cluj, respectiv clădirea Muzeului de Artă și cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca, are o fațadă complet restaurată în urma lucrărilor realizate în ultimul an. În cursul zilei de joi au fost înlăturate și ultimele schele pentru a dezvălui frumusețea lucrărilor.

Amplele lucrări la acest imobil monument istoric cu o valoare arhitecturală deosebită au debutat în cursul anului 2018 și au vizat redarea splendorii de odinioară a Palatului Banffy.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Lucrările au constat, în principal, în decaparea și refacerea tencuielilor de la fațadă, curățarea pietrei și îndepărtarea materialelor necompatibile cu natura acesteia, completări estetice și zugrăvirea exterioară. De asemenea, a fost restaurată poarta fațadei principale, au fost executate pardoseli din piatră naturală, antiderapantă, au fost curățate și consolidate elementele din piatră cioplită și au fost cioplite și montate elemente sculpturale noi, din calcar. Totodată, au fost înlocuite tâmplăriile ferestrelor de la parter și au fost restaurate cele ale ferestrelor și ușilor de la etaj, fiind montate geamuri termo-fonorezistente. Au mai fost restaurate și montate grilaje și obloane metalice, fiind amplasate burlane și glafuri din tablă de cupru precum și sisteme de protecție anti păsări.

Citiți mai multe despre procesul de restaurare în articolul de mai jos:

Galerie FOTO | Restaurarea Palatului Bánffy din Cluj, în linie dreaptă. 95% din fațada principală este finalizată. Ce urmează

Distribuie:

Postaţi un comentariu