Foto | În piețele din Cluj-Napoca bate, deja, vântul. Puțini producători se îndură să stea în frig cu marfa

Foto: Transilvania Reporter

Începând de astăzi, potrivit deciziei autorităților de la București, toate piețele agroalimentare aflate la interior și-au suspendat activitatea, urmând ca, acolo unde este posibil, comercianții să-și vândă produsele în spațiile din proximitatea acestora, în aer liber.

În Cluj-Napoca, administratorii piețelor s-au conformat hotărârii luate pentru prevenirea răspândirii infectării cu coronavirus și au interzis accesul comercianților în incinta acestora. Astăzi, doar în piața din cartierul Zoriulor puteau fi văzuți câțiva producători agricoli cu marfa în stradă, în condițiile în care dimineață la Cluj-Napoca se înregistrau doar 3 grade Celsius. Singurii care mai funcționează în interiorul piețelor sunt producătorii de carne și lactate.

Zilele acestea, la primărie se lucrează la intens la organizarea activității piețelor în exterior, și, doecamdată, nu s-a luat încă nicio decizie fermă în acest sens. Sunt probleme legate de amplasamentul piețelor, de spațiul disponibil în jurul acestora, dar și iluminatul artificial. Un exemplu în acest sens îl constituie piața Flora, din cartierul Mănăștur, acolo unde iluminatul poate fi asigurat până seara târziu, în timp ce la piața IRA lucrurile stau exact pe dos.

Intenția primăriei este și de a spori cu 10 la sută capacitatea piețelor, acolo unde vor putea veni comercianți și din alte piețe private care vor fi închise.

În municipiul reședință de județ există patru mari piețe administrate de către municipalitate: Flora, IRA, Hermes, Grigorescu și Zorilor, plus cele trei volante de la Sala Sporturilor, Gheorgheni (de la capatul liniei 3) și din cartierul Grigorescu, pe strada Sigismund Toduță.

La privat e mai bine

Vestea bună pentru comercianți vine dinspre administratorul celor două mari piețe private din Cluj-Napoca, Ion Meșter și Mănăștur, care a anunțat că acestea vor funcționa pe mai departe în spațiile actuale, ele aflându-se în spații deschise.

”Piețele Ion Meșter și Mărăști sunt piețe deschise, ca urmare activitatea se va desfășura la fel ca până acum. La repartizarea locurilor de vânzare am avut în vedere respectarea distanței între comercianți, purtarea măștii este obligatorie pentru toată lumea, la intrările în piețe sunt amplasate dozatoare cu soluții dezinfectante și atragem atenția clienților să respecte distanța corespunzătoare unii față de ceilalți. Intervalul în care piețele sunt deschise este 08.00 -18.00, de luni până vineri, și 08.00 – 15.00, sâmbătă și duminică”, ne-a declarat Ioan Goia, administratorul celor două piețe.

Piața Mihai Viteazu / Foto: Transilvania Reporter

În ce privește piața de la Hala Agroalimentară din piața Mihai Viteazu, întinsă pe o suprafață de circa 3.000 mp și administrată de SC Ardeal Construct, proprietarul acesteia, omul de afaceri Radu Vlas, spune că pînă miercuri, comercianții care-și vindeau aici produsele își vor putea relua activitatea în aer liber, pe latura dinspre strada Ploiești.

”Piata s-a închis la interior, conform ordonanței, și amenajăm spații de vânzare la exterior. Vom putea asigura locuri de vânzare pentru jumătate din comercianții care i-am avut în incintă. Nu deținem suprafețele necesare pentru a oferi mai multe locuri, și, în plus, nu vor nici mulți dintre producători să vândă afară. Până miercuri vom termina amenajarea spațiilor exterioare”, a declarat pentru Transilvania Reporter, și Radu Vlas, administratorul pieței.

Un articol de Patrice Podină și Sandu Mureșan

Galerie foto: Transilvania Reporter

piata m viteazu 2 piata m viteazu 3 piata m viteazu 4
<
>

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu