Fostul șef al ANT, Dan Luscalov, vizat de o anchetă ANI

Foto: Dan Bodea

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, miercuri, că raportul Corpului de control al MS arată că sunt nereguli la Agenţia Naţională de Transplant şi la patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe, existând şi suspiciuni legate de cheltuirea banilor publici, astfel că vor fi făcute sesizări privind posibile fapte penale, pentru fals şi uz de fals, precum şi sesizări la Agenţia Naţională de Integritate, pentru conflict de interese şi incompatibilitate. Vizat de o parte dintre aceste acuzații este medicul clujean Dan Luscalov, care până în 2013 a fost șef al ANT, în prezent fiind coordonator regional al procedurilor de transplant. El a explicat presei că procedurile de acreditare a centrelor au fost făcute corespunzător „cel puțin la Alba Iulia” și că în privința cheltuirii banilor publici în cadrul proiectului, nu poate fi vorba de nicio problemă.

Medicul Dan Luscalov, fost șef al Agenției Naționale de Transplant afirmă că proiectul despre care ministrul Voiculescu a declarat că trezește „suspiciuni în privința cheltuirii banului public” a fost realizat în conformitate cu legislația în vigoare și că însăși ministerul l-a avizat și ulterior finanțat. Dan Luscalov spune că nu a fost informat cu privire la concluziile prezentate miercuri dimineața de către ministrul Sănătății, aflând despre acuzele care i se aduc din presă.

„Discutăm despre niște informații despre care știu doar din presă. Cel puțin din punctul meu de vedere știu că la ANT a fost o inspecție. Urma să se emită un raport, dar nu știu nimic altceva decât ce am citit din presă. Ar fi fost normal să vedem un raport de inspecție și apoi să discutăm. Din câte știu, acele contracte au fost făcute în deplină legalitate, cu acceptul MS care a și finanțat acel program”, explică Dan Luscalov, coordonator regional de transplant.

El a subliniat că proiectul a fost avizat ulterior de către Ministerul Sănătății, iar la acea vreme nu i s-a atras atenția că ar exista vreo problemă. „Eu știu că tot ce s-a făcut până acum în ANT, cel puțin cât am fost eu acolo, s-a făcut corect, cu viză juridică si cu acceptul MS. Proiectul a fost și acceptat de minister și finanțat așa că bănuiesc că există și o viză se la minister. Era un proiect al PE derulat de spanioli, în care România era un partener secundar. S-au adunat experți pe transplant din vreo 20 de țări pentru realizarea unor registre de donatori vii la nivelul UE și la nivel național. În cadrul proiectului s-au făcut contracte și s-a derulat totul conform legislației în vigoare”, explică medicul clujean.

Cu privire la acuzația că un șofer angajat în cadrul proiectului ar fi semnat un raport, Luscalov a explicat că persoana în cauză avea jumătate de normă de contabil și putea face acest lucru. „Era angajat ca și șofer dar avea licență și o jumătate de normă de contabil la achiziții publice. Mai departe, ce a semnat și ce își aduce el aminte, trebuie discutat cu el pentru că eu nu mai sunt director din 2013 și nu știu nici despre ce contract este vorba”, a adăugat Luscalov.

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a declarant miercuri, în cadrul unei conferințe de presă că în urma controlului la Agenţia Naţională de Transplant au fost descoperite probleme privind derularea unui proiect european pentru donarea şi transplantul de organe. „Pentru derularea acestui proiect au fost încheiate convenţii civile de prestări servicii între Agenţia Naţională de Transplant, reprezentată de domnul doctor Luscalov Dan Adrian, în calitate de director executiv, şi prestator domnul doctor Luscalov Dan Adrian”, a spus Voiculescu. De asemenea, au fost încheiate contracte de prestări servicii între Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv al ANT şi doctorul Andrei Nica, în calitate de director adjunct al ANT. Ministrul a precizat că a decis sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, care să verifice dacă există un posibil conflict de interese şi o eventuală incompatibilitate la semnarea convenţiilor civile.

Vlad Voiculescu a mai spus că există suspiciuni legate de modul în care au fost cheltuiţi bani publici. El a dat ca exemplu cazul achiziţiei unui studiu de fezabilitate pentru care referatul de necesitate a fost semnat de şoferul instituţiei, care era angajat cu jumătate de normă la Departamentul Achiziţii. În faţa Corpului de Control, acesta a declarat în scris că “nu ştie ce a semnat”. “Vor fi sesizate organele penale pentru posibile fapte penale, fals şi uz de fals”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Nici vorbă de astfel de probleme la Alba Iulia

Referitor la declarațiile ministrului Sănătăţii, care spusese anterior că în urma unor verificări făcute de Corpul de Control au fost găsite „nereguli majore” în acreditarea centrelor pentru prelevarea de organe din Brăila, Alba-Iulia, Ploieşti şi Reşiţa, Luscalov a explicat că cel puțin la Alba Iulia, unde s-a ocupat de procedura de acreditare, „nici vorbă de astfel de probleme”.

„Din cele patru centre, eu am fost doar la cel din Alba Iulia.  La nivelul anului 2013, când s-a făcut acreditarea, vă garantez că acele electroencefalografe existau. Erau nu la terapie intensivă, ci la secția de neurologie unde există asistentă care a făcut curs de electroencefalograf pentru utilizare și realizarea procedurii”, a declarat Dan Luscalov.

Medicul a explicat că în prezent, procedura de acreditare nu mai impune oricum existența unui astfel de aparat. „Aparatul există fără nicio problemă și mai mult, între timp, procedura s-a modificat iar acel aparat nu mai este obligatoriu în condițiile în care declararea morții cerebrale se poate face cu angio-CT, cu ecografie Doppler și cu alte proceduri. Ultima prelevare de organe a fost acolo anul trecut, deci nici vorbă de astfel de probleme”, a mai spus medicul.

Unităţile medicale unde au fost găsite nereguli majore de către inspectorii Corpului de control al Ministerului Sănătăţii sunt spitalele judeţene de urgenţă din Brăila, Alba-Iulia, Ploieşti şi Reşiţa. “În luna octombrie, în urma semnalelor pe care le-am primit de-a lungul timpului, am decis să trimitem Corpul de Control la Agenţia Naţională de Transplant şi acest lucru a trezit şi oarece reacţii defensive din partea unui sistem care, după opinia noastră, nu pune întotdeauna pe primul loc interesele pacientului. În legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe, Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. În toate cele patru cazuri au găsite nereguli majore. Este vorba de spitalele judeţene de urgenţă din Brăila, Alba-Iulia, Ploieşti şi Reşiţa”, a spus ministrul Sănătăţii.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu