Examen de Evaluare Națională pentru aproape 6 mii de elevi clujeni la finalul clasei a VI-a

Miercuri, 12 mai 2021 vor începe probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, în anul şcolar 2020-2021.

În perioada 12-13 mai 2021, la nivelul județului Cluj, 5.844 de elevi din clasele a VI-a, 4.206 elevi din mediul urban și 1.638 elevi din mediul rural, vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a VI-a, desfășurate potrivit Ordinului nr. 3.051/2016 și Ordinului nr. 3.647/ 7 aprilie 2021. Din totalul celor 5.844 de elevi de clasa a VI-a, 2936 de elevi sunt din municipiul Cluj-Napoca.

Miercuri, elevii claselor a VI-a vor susține proba scrisă la Limbă și comunicare, iar joi, 13 mai 2021, se va desfășura proba scrisă la Matematică și Științe ale naturii.

Probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, la nivelul aceleiași clase, pentru a evita interacțiunea elevilor din clase diferite. Pentru elevii claselor a VI-a, timpul alocat elaborării fiecărei lucrări scrise este de 60 de minute, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul Evaluării Naţionale la finalul clasei a VI-a, în anul şcolar 2020-2021, au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Evaluarea Națională la finalul clasei a VI-a, din perioada 12-13 mai 2021, se va desfășura cu prezența fizică a elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar, indiferent de rata  incidenței din localitate, iar comisiile de la nivelul unităților de învățământ au obligația de a asigura îndeplinirea condițiilor de siguranță sanitară, potrivit prevederilor Ordinului comun, al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, nr. 3235/93/2021, cu modificările și completările ulterioare, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităților în cadrul unităților/ instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Rezultatele obținute de către elevi la probele scrise, de la finalul clasei a VI-a, se constituie într-o diagnoză de sistem, nu se consemnează în catalogul clasei, nu se afișează, ci se comunică doar fiecărui elev și părinte, în parte.

În anul școlar 2020-2021, Evaluările Naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au fost anulate din cauza pandemiei COVID-19, iar în acest an școlar, după o perioadă atât de mare de predare online, consider că este foartă importantă o evaluare standardizată la nivel național pe ciclurile de achiziții fundamentale, pentru a vedea în ce măsură copiii și-au însușit conținuturile prevăzute în programa școlară, dar, mai ales, pentru  reglarea demersului didactic și elaborarea unor planuri de învățare individualizate, în vederea recuperării decalajelor și atingerii standardelor de performanță”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu