Eveniment editorial. Prof. univ. dr. Tasin Gemil: „Pe drumurile istoriei“

Lansarea volumului „Pe drumurile istoriei”, de prof. univ. dr. Tasin Gemil, va avea loc vineri, la ora 11, în sala Ştefănescu-Goangă a UBB. Vor lua cuvântul acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, prof. univ. dr. Ştefan Felezeu, Eckstein Kovacs Peter, fost senator şi consilier prezidenţial, prof. univ. dr. Virgil Leon Ţârău şi prof. univ. dr. Tasin Gemil.

Profesor universitar, deputat în Parlamentul României, ambasador al României în Azerbaidjan şi Turkmenistan, prof. univ. dr. Tasin Gemil propune un titlu interesant ;i o premieră în literatura memorialistică contemporană. şi o nouă abordare a unor aspecte istorice trăite sau nu de domnia sa. Aşa cum spune şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, în cuvântul înainte al volumului, cartea este greu de încadrat în anumite tipare, putând fi în acelaşi timp o carte de memorii, o culegere de interviuri, o lucrare ştiinţifică, un raport diplomatic sau un eseu istoric. Ea întruneşte elementele complexe de activitate şi personalitate ale autorului.

„Pe drumurile istoriei“ a apărut la Editura Presa Universitară Clujeană (2019) şi cuprinde două volume: vol. I (690 pp) şi vol. II (498 pp). Cele două volume se prezintă sub forma unor convorbiri cu prof. univ. dr. Tasin Gemil, realizate de regretatul Virgil Coman, Vasile Soare, Adina Fodor, Laura Cornea şi Melek Fetisleam.

În prefaţa cărţii, preşedintele Academiei Române, prof univ. dr. Ioan Aurel Pop, consideră că autorul „a scris şi a făcut istorie“, iar amintirile ce se regăsesc în cele două volume nu reprezintă decât „o istorie trăită“. Cele două volume se prezintă sub forma unui interviu-fluviu, care prezintă aspecte interesante începând cu copilăria, amintiri vechi, prietenii, bunicii, şcoala din Medgidia, perioada studenţiei la Iaşi, serviciul militar, activitatea didactică de la Eforie Sud, activitatea de cercetare, participarea la Revoluţia Română din 1989, contribuţia la înfiinţarea şi organizarea Uniunii Democrate a Turco – Tătarilor Musulmani din România şi activitatea de deputat al comunităţii tătare din România în Parlamentul României.

Ideea acestei cărți, după cum aminteşte autorul, a apărut în cadrul unei convorbiri pe care a avut-o cu un tânăr ziarist azer, în decembrie 2003, la sfârșitul misiunii sale de cel dintâi ambasador al României în Republica Azerbaidjan. „Mărturisesc că această povață m-a făcut să mă gândesc imediat la faptul că împlinisem de curând 60 de ani, spune profesorul Gemil- ceea ce nu m-a bucurat câtuși de puțin. Dar, nu am dat curs sfatului şi nici nu m-am gândit la el prea mult, pentru că nu credeam că am ajuns la capătul carierei şi nici la sfârșitul vieții.”
În acest sens, lucrurile nu s-au schimbat desigur, iar domnul Gemil e încă departe de sfârşitul carierei. Dar aceasta înglobează de acum şi activitatea sa literară. Profesorul are şi un îndemn. „Ca o chintesență a experienței mele de viață, ca un bătrân ce sunt, îmi permit să-i sfătuiesc pe toți cei care au binevoit să citească această carte să-și îndeplinească cu abnegație datoria față de familie, ca și pe cea față de profesiune, să înfrunte obstacolele, să se ferească de a face rău oamenilor nevinovați, să ajute pe cei care au nevoie, să creadă în dreptatea și bunătatea lui Allah/Dumnezeu, care îi răsplătește pe cei buni și cinstiți, mai întâi în această viață!”.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu