Vox-uri. O campanie „amorțită”

Foto: Dan Bodea

Dacă la începutul campaniei electorale, clujenii nu puteau enumera mai mult de patru nume de candidați, la sfârșitul campaniei, lucrurile stau aproape la fel. În mod cert se vede un progres, pentru că aproape toate persoanele chestionate au știut în ce perioadă se desfășoară campania electorală, în ce zi vom vota, dar în privința candidaților lucrurile au rămas la fel. După cum spune Alin Rus, în vârstă de 34 de ani, campania pentru fotoliul de primar a fost „cam amorțită”. „Știu că acum practic ar trebui să se desfășoare campania electorală. Sincer, nu m-a impresionat nimeni cu nimic. Știu că se votează pe 5 iunie. Cred că voi vota, dar nu știu cu cine. Nu prea are rost să votăm, pentru că oricum e clar cine iese!” „Și cine iese?” „Tot ăla!” „E rău sau e bine?” „Habar nu am”, spune acesta.

Citiți și: Zece pentru Cluj. Degeaba? Clujenii nu au auzit de candidații locali

Doamna Angela, în vârstă de 73 de ani știe că suntem în campanie electorală: a primit în poștă mai multe pliante, cu un domn pe care nu îl cunoaște, dar care prezintă „pe multe pagini, ceva program electoral”. „Știu că e campanie, dar sunt cam scârbită de toate promisiunile lor. Ce să mai votezi?” „Știți când se votează?” „Da, pe 5 iunie. O să văd dacă merg să votez. Fiica mea îmi tot spune că trebuie să votăm. Am tot votat și ce s-a întâmplat? Să meargă tinerii! Noi am votat destul. Toți mint”, spune aceasta.

Răzvan Andrei este ceva mai optimist. Știe că suntem în plină campanie electorală și e încântat că orașul nu mai este împânzit cu afișe electorale ca anii trecuți: „Mă bucur enorm că acum toți candidații sunt obligați să își facă reclamă sau cum să zic, să își lipească afișe doar în locurile special amenajate. Acesta e un lucru bun”, spune tânărul. „Vei merge la vot? Apropo, știi când se votează?” „Da, voi merge. Pe 5 iunie. Sunt informat. Tot ce știu e de pe net, de pe Facebook. Acolo și dacă vrei și dacă nu vrei tot afli chestii despre alegeri, candidați și tot felul de chestiuni electorale. Mă bucur măcar că în offline nu ne mai invadează atâta cu afișe, mitinguri si alte tâmpenii. Știi ce îmi place cel mai mult? Că nu se mai dă mită electorală pe față. Poți trece pe lângă corturile acelea instalate pe Eroilor și nu ți-e mai așa de scârbă. Nu mai vezi oameni care înnebunesc după ce primesc o găleată sau stau la coadă pentru o umbrelă. Ador acest lucru. Sper să se mai curețe și politica după campania electorală!”, spune Răzvan. „Poți să îmi numești patru candidați? „Hmm. Vrei să mă blochezi? Hai că știu. Emil Boc, evident, Octavian Gurzău și… Alexa”. „Și al patrulea?” „Îl știu și pe al patrulea… Știu că sunt zece în total. Se pune? Chiar nu îmi vine în minte încă un nume acum”, spune acesta.

Steliana Matei are 28 de ani. Nu este deloc interesată de campania electorală. „Știi când începe campania electorală?” „Când începe? Sau când se termină, că imediat e gata”. „Cum ți s-a părut campania?” „Sincer, nu m-a interesat deloc. Știu doi candidați: pe Boc și pe Alexa, că a tot vuit internetul cu ei. În rest, habar nu am. Am văzut ceva fețe total necunoscute pe afișele acelea”. „Știi câți candidați avem la Cluj?” „Nu știu, dar cred că sunt mai mulți: șapte, opt. Nu i-am numărat sincer. Am văzut că nu îi cunosc și am mers mai departe. Nu am stat să îmi bat capul. Oricum va ieși Boc”, spune aceasta. „Vei vota?” „Nu, ce rost are? Am lucruri mai bune de făcut”. „Știi când se votează?” „Știu. Pe 5 iunie. S-a creat un event și pe Facebook. De acolo știu, sincer. La televizor nu mă uit, mai ascult radio-ul, dar programe muzicale, mai mult. Ce știu, știu de pe net”, spune aceasta.

Citiți și: O campanie cu reguli noi

Ioan Pop, în vârstă de 53 de ani numește această campanie: „apă de ploaie”. „Cam așa e. Nici nu ne ajută, nici nu te încurcă. Știi că este, dar cu ce te ajută? La fel e și cu politicienii. Sunt acolo. Și ce? Cu ce te ajută când ai nevoie? Suntem sătui de promisiuni electorale, de proiecte științifico-fantastice, de metrou și Someș navigabil. Traficul se sufocă, dacă plouă puțin, parcă ne-a lovit potopul și noi ne gândim la avioane. Mă mir că nu s-a gândit nimeni să facă pistă în Piața Unirii, sincer. Aberații, peste aberații”. „Ați citit toate programele candidaților? Apropo, câți candidați sunt?” „Nu știu. Nu mă interesează. Să le citesc? Da, ce, nu am ce face? Am prins din zbor câteva idei, de la prieteni, de la copii și am auzit destul”. „Veți vota? În ce zi se votează?” „Voi vota. Pe 5 iunie. Nu știu cu cine, dar voi vota”. „Puteți numi câțiva candidați?” „Boc, Buzoianu și… acea doamnă cu țigările. Nu mai știu cum îi cheamă”, spune acesta.

Ioana Pascu nu știe când are loc campania electorală, dar nici când se votează. „Sincer nu m-a interesat deloc. Deși am împlinit de curând 18 ani și aș putea vota, chiar nu m-a interesat. Deloc! Habar nu am cine candidează”, spune aceasta.

O altă clujeancă prinsă în „ofsaid” este Andreea Toma. „Habar nu am când începe campania, dacă a început sau când se termină. Nu știu, nu mă interesează. Nu îmi place politica deloc”. „Veți vota pe 5 iunie?” „Nu! Iese Boc și fără votul meu”, spune aceasta.

Mai sunt trei zile până când clujenii își vor alege primarul, timp suficient pentru a se hotărî pe ce nume vor pune stampila: „Când se votează? Pe 5 iunie? Am vreme să mă gândesc până atunci dacă merg și cu cine votez”, spune Călin Pintea, student.

Citiți și: George Jiglău, politolog: „Nu trebuie să ne așteptăm la o campanie diferită”

„Bătălie” în 10 pentru Primăria Cluj-Napoca

Aleşii şi realeşii Clujului

Postaţi un comentariu