Taxi à la Cluj: şoferi de gaşcă, timp de aşteptare mare

Foto: Dan Bodea

Mereu pe fugă şi ocupaţi nevoie mare, clujenii sunt nemulţumiţi de timpul mare de aşteptare în momentul în care comandă un taxi, mai ales în orele de vârf sau în zilele ploioase. Cu toate acestea, cei chestionaţi par a fi mulţumiţi de serviciile oferite, dar şi de prezenţa de spirit a taximetriştilor clujeni, care au unele dintre cele mai interesante poveşti, mai mult sau mai puţin adevărate, dar numai bune de spus mai departe în timpul unei călătorii spre serviciu, aeroport, gară, spital, şcoală, casă etc.

„Eu obişnuiesc să sun când am nevoie de un taxi şi nu am o staţie prin preajmă. Am două companii pe care le alternez. Dacă prima nu răspunde, sun la a doua. Prima îmi place mai mult din cauza oamenilor, parcă sunt mai bine aleşi, mai de treabă, iar a doua pentru promptitudine. Au fost şi momente când chiar mă grăbeam şi nici una dintre cele două companii nu mi-au găsit maşină şi atunci am căutat pe Google alte companii. Am aşteptat şi 15 minute după un taxi într-o dimineaţă la ora 10:00. Eu stau aproape de centru şi nu înţeleg cum se poate să nu existe maşini, cum nu găsesc doamnele acelea nimic uneori. Acest lucru mă enervează cel mai tare la taxi în Cluj. Şoferii, în general, sunt simpatici şi povestitori. Unul dintre ei mi-a povestit toată istoria vieţii lui în zece minute. Era la facultate, în anul trei. Un domn aşa pe la 50 de ani. Era amuzant cum spunea că el e mai bun decât toţi studenţii tineri, că el se străduieşte şi că învaţă în taxi când îi permite timpul. În general sunt mulţumită, dar aş vrea mai multă viteză de reacţie, că doar de aia suni la taxi, că te grăbeşti, nu?”, este de părere Ana Maria Mândru, o tânără în vârstă de 28 de ani.

Alexandra Moise, de 30 de ani, susţine că a folosit chiar „în mod abuziv” taxiurile într-o perioadă şi că a fost mulţumită de servicii. „De obicei sunam în ultimul moment când aveam nevoie de taxi. Când îmi spuneau că trebuie să aştept cinci minute, după ce am fost ţinută încă vreo cinci la telefon să îmi caute maşina mă enervam cumplit, pentru că în acel timp ajungeam până în stand! În ultima perioadă am folosit şi Uber. Acolo ştiu din start că trebuie să aştept cinci, şase minute, dar la taxi mă aştept să reacţioneze mai repede, mai ales că parcă sunt mii de taxiuri în Cluj. Sunt peste tot, dar când ai nevoie, nu ştiu cum se nimereşte că nu e nimeni în zonă!”, spune tânăra.

„Cred că sunt foarte multe taxiuri în Cluj. Eu cred că sunt suficiente. Personal iau taxiul doar în situaţii extreme sau când ies seara în oraş şi nu mai pot să mă întorc cu autobuzul. În rest încerc să nu. E şi scump şi prefer să folosesc mijlocul de transport în comun pentru deplasările la serviciu sau pe unde mai am treabă în oraş. Ajung la fel de repede, mai ales când e aglomerat. Mai fac şi eu economie, cât se poate!”, spune Rodica Pătraşcu, 34 de ani.

„ Trebuie să recunosc că iau taxiul când mă îmbrac elegant şi trebuie să merg pe tocuri. Nu se întâmplă foarte des, dar atunci nu prea am de ales. Mai iau taxiul când mă grăbesc sau când plouă. Odată, după job, fiind şi pe tocuri şi foarte obosită, am luat decizia de a merge acasă cu taxiul. Am sunat mai bine de o oră la toate numerele de telefon pe care le aveam, apoi la tot ce am găsit pe Google. Era ora 17:30. E drept, picura puţin afară. Nu am găsit niciun taxi disponibil! Niciunul! Am mers pînă la urmă acasă cu autobuzul, după o oră de sunat continuu. Am mai aşteptat şi alte dăţi, dar niciodată ca atunci! În rest, am avut experienţe drăguţe, am prins în general oameni faini pe taxi. Bine, am avut parte şi de vitezomani care se credeau la raliu sau de ciudaţi care m-au blocat în maşină de cum am intrat, pe motiv că să nu plec până nu plătesc, dar în general, taximetriştii clujeni sunt de treabă!”, a spus Georgiana Szabo, în vârstă de 31 de ani.

„Nu folosesc prea des taxi pentru că am maşină. Poate doar dacă ieşim seara mai mulţi prieteni şi stăm până spre dimineaţă. Atunci da. Ne grupăm pe maşini în funcţie de direcţia în care mergem. Nu s-a întâmplat niciodată să nu găsim taxiuri. De obicei sunt destui în zonele unde sunt cluburi sau pub-uri cu program prelungit, că ştiu că pică ceva de acolo. Dacă nu e niciun taxi în zonă chiar când ieşi, dacă aştepţi două minute, sigur vine cel puţin o maşină. E testat! Despre şoferi ce pot să zic? Sunt de gaşcă, mai ales la orele alea! Mai glumesc, mai râd cu şi de noi. În rest, în timpul zilei nu folosesc taxi”, spune Răzvan Antal, în vârstă de 23 de ani.

Postaţi un comentariu