Peste 2.600 de licențe de taxi în Cluj-Napoca

Conform datelor Primăriei Cluj-Napoca, în prezent în oraș sunt peste 2.600 de licențe valide de taximetrie. În condițiile unui trafic foarte aglomerat, reprezentanții municipalității au promis vara trecută la lansarea benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun că  în viitor și taximetriștii vor putea folosi aceste benzi.

”Nu s-a luat încă o decizie de când anume se vor putea folosi, dar este normal să le poată folosi și taximetriștii. Dorim să implementăm banda dedicată autobuzelor până în Mănăștur după care se va lua și această decizie. În schimb, ca o facilitate taximetriștii pot să parcheze pe această bandă, mai ales în zona centrală, după ce nu mai circulă mijloacele de transport în comun, practic pot să folosească banda ca și o stație de taximetre pe timpul nopții. Pentru că în zona centrală sunt destul de multe activități care generează o activitate de taximetrie mai abundentă am dat această posibilitate”, a precizat viceprimarul Dan Tarcea.

Referitor la faptul că în anumite momente ale zilei clujenii găsesc cu dificultate un taxi disponibil, regulamentul privind desfășurarea acestei activități pe raza municipiului nu prevede însă nicio obligație pentru firmele de taximetrie sau pentru taximetriștii independenți. ”Regulamentul nu impune firmelor să asigure un anumit număr de mașini operaționale pe timp de zi, este o decizie pe care o iau ei privind organizarea activității lor, tocmai de aceea e și căutată o licență de taxi pentru că cine are o licență poate să își facă propriul program, nu e cu program fix”, a explicat Dan Tarcea.

Viceprimarul crede că legea privind taximetria ar trebui modificată. ”La Cluj, nu va crește numărul de licențe pentru că nu ne permite legislația, se prevede un număr de taxiuri la mia de locuitori și noi suntem deja peste. Din punctul meu de vedere ar trebui modificată legea, eu aș da drumul la mult mai multe taxiuri în oraș, pentru că sunt mijloace de transport alternativ, practic la un taxi s-ar reduce cu 10-15 numărul mașinilor din trafic”, a adăugat viceprimarul Clujului.

În oraș sunt amenajate circa 500 de standuri de taxi, iar tariful maximal aprobat de primărie este de 2,25 de lei /km ziua și 3 lei per kilometru, noaptea.

Postaţi un comentariu