Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Clujeni, salvați transplantul românesc!

Declinul transplantului românesc să ia sfârșit acolo unde a început, în Cluj. Cel puțin asta este dorința minstrului sănătății care în acest sens a numit zilele trecute doi medici clujeni în fruntea hulitei Agenții Naționale pentru Transplant, antrenată în mai multe scandaluri de corupție și funcționare ineficientă.  Principala sarcină a celor doi medici clujeni este să reorganizeze agenția și, mai ales, să reclădească încrederea oamenilor în onestitatea activității de transplant, încredere pierdută după ce mai multe dezvăluiri de presă, acțiuni ale procurorilor și campanii negative au zguduit sistemul. Una din aceste campanii negative, probabil cea mai scandaloasă,  îl vizează pe doctorul clujean Mihai Lucan, unul din pionerii transplantului românesc, arestat și ulterior consemnat la domiciliu într-un dosar de delapidare și luare de mită.

Donarea de organe a scăzut dramatic începând din 2016. Anul 2017, considerat „dezastruos” în ceea ce privește transplantul de organe este făcut practic uitat de primele șase luni ale lui 2018: doar cinci transplanturi de rinichi și șapte de ficat. În comparație, în 2014 au fost  310 transplanturi de rinichi și 122 de ficat. În primele patru luni din 2018, în toată țara au fost doar șapte donatori de organe.

Imediat după numirea Alexandrei Anca Mureşan în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant și a lui Andrei Leșan ca adjunct, Consiliul județean promite realizarea unui centru zonal de transplant  pulmonar în imediata vecinătate a Spitalului de Pneumologie ”Leon Daniello”, pe un teren aflat în proprietatea județului. Inițiativa este una ambițioasă și riscantă. Transplantul pulmonar din România este în centrul unui scandal uriaș, după ce un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Braşov, care aştepta un transplant pulmonar de mai bine de doi ani, a murit la Institutul „Marius Nasta” din Capitală (C.C.).

NAȚIONAL

  • Soarta transplantului din România a încăput pe mâinile clujenilor

În România, activitatea de transplant a ajuns  la cote limită. În vreme ce în multe țări europene numărul persoanelor salvate prin operații de transplant este tot mai mare, în țara noastră lucrurile au ajuns în pragul disperării. Și asta pentru că, anul 2018 poate deveni anul cu cele mai puține transplanturi efectuate în România în ultimele decenii.Confruntat cu o situație fără precedent, ministrul Sănătății a luat taurul de coarne și a făcut un prim pas spre salvarea sistemului: a decapitat conducerea Agenției Naționale de Transplant și a pus în fruntea ei doi clujeni. (Sandu Mureșan)

COMUNITATE

  • Fetele care și-au luat zecele înapoi

Procentul de 82,30% promovabilitate la examenul de Bacalaureat plasează judeţul Cluj, pentru al doilea an consecutiv, în fruntea ţării. Şapte licee au avut promovabilitate 100% şi cinci eleve au obţinut media 10. Lista celor cinci nume începe din centrul judeţului, ba chiar din centrul oraşului Cluj-Napoca, de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, continuă spre cartierul Grigorescu la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, iese pe variantă şi pleacă spre Turda unde face popas la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, iar de acolo se îndreaptă spre graniţa de sud-est a judeţului şi se opreşte la Liceul Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii. (Alexandra Enășoaie)

ORAȘUL

  • Ce faci când locul de parcare îți este ocupat de o altă mașină

Una dintre cele mai problematice situații cu care se poate confrunta un șofer este să își găsească locul de parcare ocupat de o altă mașină, fără posibilitatea de a-l contacta pe proprietarul autoturismului. Zilnic, Poliția Locală răspunde la zeci de astfel de reclamații, iar în cele mai multe cazuri se lasă cu amenzi și tractarea mașinii buclucașe. Legislația în vigoare are însă problemele ei, iar lucrurile se complică cu atât mai mult atunci când nu mai vorbim despre locuri de parcare cu abonament, închiriate de la autoritățile locale, ci de locuri de parcare private, pentru care o persoană este proprietar „cu acte”. Într-o astfel de situație, „păgubitul” se trezește într-o horă a neputinței, în care joacă Poliția Locală, Primăria și Poliția Rutieră și în care ești împins să comiți cu bună știință o ilegalitate pentru a-ți rezolva problema. (Radu Hângănuț)

CULTURĂ

  • Artă în stadă la Sibiu

Revitalizarea spațiului urban prin artă, aceasta a fost premisa de la care a debutat în 2015 prima ediție a Sibiu International Street Art Festival (SISAF). De la an, la an, numărul metrilor pătrați de pereți puși la dispoziția artiștilor a crescut, la fel și interesul autorităților și a sibienilor față de fenomenul de street art. Pereții a 16 școli și licee din Sibiu au devenit de nerecunoscut în patru ani, ceea ce a creat un important avantaj în „lupta” pe care organizatorii festivalului o duc în fiecare an cu autoritățile locale în vederea obținerii avizelor necesare pictării pereților din oraș. Ca urmare, pe lângă alte șase școli pictate, anul acesta festivalul s-a extins și în centrul istoric al Sibiului și pe calcanele unor instituții precum Sala Transilvania și Casa de Cultură a Studenților. (Cristina Beligăr)

CLUJUL DIN NORI

  • Aria protejată Cheile Turenilor

La doar 20 de kilometri distanță de Cluj-Napoca, aria naturală protejată Cheile Turenilor este dominată de componenta specifică sectoarelor de văi în chei, printre cele mai reprezentative din Munții Apuseni, avantajate din multiple puncte de vedere: valoarea peisagistică prin existența întregii palete de forme și microforme de relief rezultate prin eroziune diferențiată, dar și prin procese exocarstice și endocarstice; condiții microclimatice, topoclimatice specifice, care, legate de substratul calcaros, de expoziția versanților și pantă, au influențat instalarea unor specii și asociații floristice și faunistice rare. (Cristina Beligăr)

STAREA UNIUNII

  • La Bruxelles se anunță ger

Premierul României, Viorica Dăncilă, a făcut, marți, 10 iulie, o vizită oficială la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans, dar și cu comisarii  Corina Crețu, de la Politică Regională, Phil Hogan, de la Agricultură și Günther Oettinger, de la Buget. Scopul principal al vizitei a fost pregătirea președinției române a Consiliului Uniunii Europene, care va începe în 1 ianuarie 2019, dar și discutarea unor aspecte care țin de absorbția fondurilor europene și de viitorul buget al Uniunii. La acest ultim capitol, România se opune plafonării plăților pentru marile corporații din agricultură. (Bogdan Stanciu)

SPORT

  • CFR Cluj – Universitatea Craiova, primul super meci al noului sezon

La 2.000 de kilometri distanță de Moscova (orașul în care se va disputat finala Cupei Mondiale), Craiova va găzdui prima finală a noului sezon în întrecerea internă de fotbal, Supercupa României. Figurativ sau nu cam aceeași distanță este între fotbalul românesc și cel de mare performanță. Campioana țării, CFR Cluj, merge în fieful ”Campioanei unei mari iubiri” pentru prima confruntare a sezonului 2018/2019. Meciul este programat, sâmbătă, 14 iulie, de la ora 20:30, pe ”Noul Oblemenco” din Bănie. Echipele care în campionatul trecut au impresionat, una prin disciplină, CFR, cealaltă prin calitatea jocului, Universitatea, își dispută, așa cum se obișnuiește de ani buni încoace, primul trofeu al noii stagiuni – Supercupa României. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu