O aplicație software realizată la Cluj, în finala competiției Computable Awards, cel mai prestigios concurs de specialitate din Olanda

Foto: Dan Bodea

Două aplicații realizate la Cluj se află între finalistele premiilor industriei IT din Olanda. Realizate de compania Yonder în parteneriat cu clienții săi, programele oferă servicii în domeniul medical și al educației, urmărind să asigure o calitate mai bună a vieții pentru persoanele care au nevoie de asistență medicală și să faciliteze accesul la educație al grupurilor vulnerabile.

Quli vine în ajutorul pacienților cu probleme psihice 

Prima nominalizare este pentru portalul de servicii medicale Quli, aplicație realizată pentru o companie olandeză de produse software. O prescurtare de la „Quality of Life”, programul este destinat pacienților cu probleme de sănătate sau nevoi speciale, dar și celor care vor să își monitorizeze starea de sănătate. Programul este conceput sub forma unei rețele de socializare care facilitează interacțiunea directă între medic și pacient. Utilizatorul are aici la îndemână o fișă medicală accesibilă oricând și poate crea o „rețea” de familie, prieteni și medici cu care să împărtășească informațiile privitoare la propria sănătate, cu accent pe păstrarea intimității sale. Quli îi ajută pe pacienți, în special pe cei cu nevoi speciale și dizabilitate mentală, să aibă o viață cât mai independentă și să prevină bolile printr-un stil de viață sănătos, crescând calitatea vieții și reducând și presiunea pusă pe sistemul de asigurări de sănătate. Programul este disponibil în limba olandeză, având în prezent aproximativ 5.000 de utilizatori, exclusiv din Olanda. Quli a fost realizat în urmă cu doi ani de o echipă de IT-iști clujeni, fiind folosit de o parte a  sistemul medical privat din Olanda.

O parte din echipa de IT-iști care a realizat aplicația Quli / Foto: Dan Bodea

O parte din echipa de IT-iști care a realizat aplicația Quli / Foto: Dan Bodea

Pentru a înțelege exact cum funcționează programul, să ne imaginăm o persoană care suferă de autism care dorește să aibă o viață normală, dar care are dezvoltarea intelectuală a unui copil de 10 ani. Persoana respectivă va primi ajutorul necesar chiar din partea medicului, în timp real. Pacientul poate interacționa direct cu medicul fără a fi nevoie de o deplasare la cabinetul celui din urmă. Mai mult decât atât, medicul îi poate stabili pacientului împreună cu familia un program sau o serie de task-uri pe care trebuie să le îndeplinească în ziua respectivă. Cu ajutorul diferitelor aplicații ce se pot descărca în funcție de nevoile fiecăruia, activitatea pacientului poate fi monitorizată, astfel încât familia să știe în timp real dacă pacientul și-a respectat sau nu programul. De exemplu, există un set de întrebări psihologice la care pacientul trebuie să răspundă într-un anumit moment, urmând ca apoi medicul să analizeze răspunsurile pentru a vedea evoluția acestuia.

Quli este primul program de acest gen care a fost conceput încă de la prima schiță pentru a fi concentrat pe nevoile pacienților și beneficiarilor de servicii, și nu pe ale spitalelor, furnizorilor de servicii medicale sau asigurări.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

LARS, „Proiectul anului în educație”

Al doilea proiect se numește LARS („Students App Driving Together”). Este dezvoltat de PinkValley, fiind o colaborare între PinkRoccade Local Government și Yonder (cu echipe integrate Cluj și Iași). Aplicația, care conectează părinții ai căror copii merg la aceeași școală și care au domiciliul în aceeași zonă, cu scopul de a ușura transportul copiilor către școală și înapoi acasă, a fost nominalizată la categoria „Proiectul anului în educație”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Juriul a fost impresionat de gândirea creativă folosită pentru a crea o soluție ușor de folosit, dar extrem de eficientă. Adevăratele inovații sunt cele care fac viața de zi cu zi mai ușoară și mai bună”, declară Daniel Lar, Business Unit Director Yonder.

Computable Awards sunt cea mai prestigioasă competiție de specialitate din Olanda și răsplătesc proiectele considerate de succes, inovatoare și sustenabile. Acordate de cea mai mare revistă de IT, Computable, premiile sunt decise pe baza voturilor unui juriu format din specialiști, alături de un vot public.

„Ambele proiecte au fost remarcate pentru creativitate, inovație și impact – elemente definitorii ale muncii noastre. Prin ceea ce facem punem accent pe valoarea pe care o aducem fiecărui proiect. Fie că aceasta se traduce prin folosirea unor tehnologii noi, fie că vorbim de încorporarea unor device-uri de ultimă generație sau de eficientizarea unor procese și arhitecturi de produse, este rolul nostru acela de a contribui la lansarea pe piață a unor produse viabile, sustenabile și care să contribuie la succesul clienților noștri”, declară Mihai Nadăș, Business Unit Director Yonder.

Distribuie:

Postaţi un comentariu