Bugetare participativă, ediția a doua: 47 de idei pentru îmbunătățirea vieții în Cluj așteaptă votul publicului

Prima etapă de vot a programului de bugetare participativă inițiat de Primăria Cluj-Napoca a început astăzi, 1 octombrie, etapă în urma căreia vor fi selectate maxim 30 de proiecte care vor merge în etapa a doua de vot. Aceasta este a doua ediție a programului de Bugetare Participativă care oferă ocazia locuitorilor municipiului Cluj-Napoca să se implice direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local. O primă ediție a desemnat câștigătoare 15 proiecte din 126 de propuneri validate, care în prezent se află în fază de proiectare sau execuție, după caz: Clujul verde și eficient: Grădini verticale și fațade Vegetale, Centrul de Tineret Cluj-Napoca, ClujWay, Piste biciclete Observatorului și Nicolae Titulescu, Trotinete electrice-Sistem de închiriat, Demolare garaje și înlocuirea lor cu parcări și spațiu verde, Toalete pentru toți, Școala gimnazială „Nicolae Titulescu” – Complex educațional; Amenajare mansardă Școala „Ion Creangă”, Creșterea siguranței pietonale la trecerile de pietoni, Clujul Verde – Un copac la trei parcări, Autobuze/Microbuze școlare cu circuit închis, Amenajarea spațiilor publice cu unități de colectare inteligentă a gunoiului,  Parcul între lacuri, Artă în curtea școlii-Lăsați artiștii stradali să coloreze Clujul.

Astfel, după etapa de validare a celor 164 de proiecte depuse în acest an, 47 de propuneri au fost declarate eligibile și pot fi votate în următoarele 20 de zile conform calendarului stabilit de primărie. A doua etapă de vot, programată în intervalul 29 octombrie-18 noiembrie va decide cele 15 proiecte care vor primi anul viitor finanțare din partea Primăriei Cluj-Napoca. Afișarea rezultatelor finale va avea loc în 26 noiembrie.

Printre ideile propuse în acest an de clujeni se numără extinderea rețelei ClujBike, amenajarea unei zone de agrement pe Lacul Gheorgheni, instalarea băncilor cu panouri solare, echiparea a cu defibrilatoare automate externe a unor locuri publice din Cluj, montarea unor porturi USB în troleibuze sau plata contactless la automatele de bilete CTP. După ce anul trecut, două școli din oraș au reușit să obțină finanțare prin procesul de bugetare participativă, Școala gimnazială „Nicolae Titulescu” și Școala „Ion Creangă”, în acest an alte două unități de învățământ și-au propus să se mobilizeze pentru a atrage bani prin acest program, respectiv Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” care și-a dorit modernizarea terenului de sport, dotarea laboratoarelor și reabilitare termică, în timp ce Liceul Teoretic „N. Bălcescu” a propus un proiect de mansardare clădire pentru învățământ primar. De asemenea, un proiect colectiv a vizat modernizarea spațiilor din licee, școli postliceale și colegii tehnice/artă. Din aceste proiecte doar ideea de dotare a laboratoarelor Colegiului Tehnic „Raluca Ripan” a fost declarată eligibilă.

Votarea este restricționată la teritoriul municipiului Cluj-Napoca, astfel pentru a putea vota este necesar ca utilizatorul contului deschis pe platforma bugetareparticipativă.ro să se afle în momentul votului în aria municipiului. În total, un utilizator poate acorda 6 voturi, câte un vot pentru fiecare domeniu: Alei, trotuare şi zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; Spații verzi și locuri de joacă; Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); Infrastructură educațională și culturală; Oraşul digital.

Distribuie:

Postaţi un comentariu