Activităţi sociale şi caritabile de sărbători

La fel cum industria de consum se înstăpâneşte peste sărbătoarea Crăciunului şi actele de caritate de sfârşit de an se  profesionalizează în România. Iar în mai proaspătul evidenţiat domeniu al carităţii, nu întâmplător, la Cluj,   în avangardă se află cea mai prosperă industrie a oraşului, cea de IT.

Firmele din industria IT sunt printre cei mai generoşi contributori ai organizaţiilor şi fundaţiilor de caritate clujene, spun reprezentanţii acestora. Donaţiile firmelor de înaltă tehnologie, chiar dacă sunt consistente, sunt mai rar mediatizate pentru că cel mai adesea ele cer confidenţialitate. Tinereţea, bunăstarea şi o abordare pozitivă a vieţii încurajează comportamentul altruist al managerilor şi lucrătorilor din IT şi fac din ei, în general, actori sociali mai implicaţi.

IT-ul nu are desigur monopol pe altruism. Atmosfera de sărbătoare a Crăciunului, spun sociologii, contribuie la amplificarea comportamentului caritabil şi, cel puţin la Cluj, acest lucru se vede. Cu fiecare an, oraşul se deschide tot mai mult şi inventiv spre nevoile celor defavorizaţi. În acest număr,   Transilvania Reporter face o incursiune în lumea relativ nouă a carităţii, inventariind acţiunile de binefacere din preajma sărbătorilor. Acţiuni care îi aduc câteva clipe în luminile rampei pe cei care nu au parte de aşa ceva decât arareori şi care, potrivit specialiştilor, sunt benefice nu doar celor care primesc, ci şi celor care dăruiesc. Dăruind, avem sentimentul că suntem mai buni, devenind astfel mai buni, spune sociologul Dan Chiribucă.

[do_widget “Easy Related Posts” ]

În perioada sărbătorilor numeroase acţiuni sociale şi caritabile sunt organizate şi de Biserică şi asociaţiile de caritate ce funcţionează în strânsă legătură cu aceasta.

„Într-o vreme în care multe familii creştine din ţara noastră trăiesc sub spectrul sărăciei şi al suferinţei, Biserica Ortodoxă în general şi Arhiepiscopia Clujului în special îşi îndreaptă atenţia spre categoria celor flămânzi, însetaţi, goi, străini sau bolnavi, căutându-i să-i ajute nu doar festiv, la marile sărbători, ci în fiecare zi. În acest sens cele 40 de proiecte sociale care se desfăşoară zilnic în Arhiepiscopia noastră şi-au intensificat activitatea acordând adăpost, hrană, îmbrăcăminte şi educaţie copiilor şi tinerilor, alinând suferinţele celor bolnavi şi dând speranţă acolo unde nu mai era. La aceste proiecte de care beneficiază în fiecare an peste 10.000 de persoane se adaugă şi o serie de activităţi şi proiecte desfăşurate în această perioadă a Postului Crăciunului”, a precizat  Pr. Bogdan Ivanov de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei.

Între acestea se numără inaugurarea chiar înainte de Crăciun, în 22 decembrie a unei case în localitatea Pădureni din judeţul Cluj, construită pentru familia de 3 copii orfani. La acest proiect parohiile din Protopopiatul Cluj I şi Arhiepiscopia Clujului au contribuit cu suma de peste 30.000 de lei. De asemenea, se va trimite suma de 255.000 de lei strânsă printr-o colectă specială de la credincioşi pentru victimele de la Colectiv. Vor fi acordate ajutoare în valoare de 10.000 lei mai multor asociaţii şi fundaţii de caritate clujene. Pe de altă parte, bunuri în valoare de 7.700 de lei şi peste 400 de pachete vor fi trimise comunităţii de romi de la Pata Rât, în colaborare cu Asociaţia „Sfântul Moise Arapul” şi cu parohia ortodoxă recent înfiinţată aici pentru nevoile spirituale ale romilor.

Vor fi acordate 330 de pachete cu alimente şi haine unor copii aflaţi în abandon şcolar, dar şi familiilor aflate în îngrijirea Arhiepiscopiei şi a Asociaţiei Filantropice Medical Creştine „Christiana”. Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj va da 350 de cadouri pentru copiii internaţi în secţia de Oncopediatrie a Institutului Oncologic din Cluj şi la secţia de Neuropsihiatrie şi pentru bătrânii din Centrul de îngrijire şi asistenţă. Şi în acest an va continua proiectul „Crăciunul pentru toţi” al Societăţii Femeilor Ortodoxe din Cluj, organizat în Ajun de Crăciun, în Gara din Cluj, în care toţi călătorii vor fi colindaţi şi vor primi mâncare şi atenţii. De o masă caldă şi de o atmosferă de Crăciun se vor putea bucura şi persoanele fără adăpost din zona Gării. Peste 450 de familii vor fi sprijinite cu alimente, haine şi bani prin proiectele organizate de birourile sociale ale celor 9 protopopiate ale Arhiepiscopiei. Va continua şi campania Asociaţiei „Sfântul Onufrie”, de strângere de fonduri pentru finalizarea celor patru case de tip familial care vor adăposti un număr de 50 de copii orfani sau aflaţi în plasament.

Totodată vor fi organizate două concerte speciale de colinde. Concertul „Să dăruim Colinde sfinte de Naşterea Domnului”, din data de 9 decembrie, organizat la Auditorium Maximum din Cluj de la ora 19.00 şi concertul de Colinde româneşti, susţinut de Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania”, în 22 decembrie împreună cu instrumentiştii Filarmonicii şi cu soliştii Operei Române din Cluj, în beneficiul celor 13 proiecte sociale ale Asociaţiei Filantropice Medical Creştine „Christiana” din Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu