„Epidemiile Clujului”, expoziție la început de noiembrie pe Bulevardul Eroilor

Foto: businessinsider.com
În contextul actual al pandemiei de coronavirus, „Epidemiile Clujului” este o expoziție-campanie de conștientizare a ceea ce trebuie să învățăm din încercările trecute de prevenire, limitare și tratare a bolilor infecțioase cu care s-a confruntat Clujul de-a lungul timpului: ciuma, holera, lepra, tifosul, trachoma, sifilisul, variola, difteria etc. Vernisajul va avea loc în data de 2 noiembrie, la ora 15.00, pe Bulevardul Eroilor din Cluj, în cadrul instalației 10×10.
„Considerăm că acest proiect este de mare actualitate și utilitate pentru prezent, respectând recomandările de distanțare socială și promovând responsabilitatea socială și etică a clujenilor. Pe lângă sensibilizarea diferitelor categorii de public față de obiectele de patrimoniu cu o valoare documentară și științifică mare, proiectul aduce un plus de valoare prin rolul său educativ și civic: el prezintă, într-un mod accesibil, atât istoria unor momente epidemice din istoria Clujului și a modului în care au influențat ele dezvoltarea și aspectul orașului, dar oferă și câteva lecții pe care trebuie să le învățăm din încercările trecute de prevenire, limitare și tratare a bolilor infecțioase.
Panourile vor aborda teme specifice precum bolile infecțioase care au afectat Clujul și Transilvania de-a lungul timpului, modul în care au influențat dezvoltarea orașului (evoluție demografică, reglementare înmormântărilor, deschiderea Cimitirului Central, construirea clinicilor universitare), monumentele ciumei (Statuia Fecioarei Protectoare, poarta barocă de la biserica Sf. Mihail), măsuri adoptate de oraș pentru limitarea efectelor (înființarea de consilii sanitare, instituirea carantinei, închiderea orașului și a slujbelor religioase, izolare cu marcarea locuințelor bolnavilor, instituirea de pedepse etc.) sau tratamente și leacuri utilizate în trecut (cu rețete și recipiente din Colecția de Istorie a Farmaciei).
Ne propunem o ușoară schimbare de optică prin punerea situației particulare, care stârnește un imens interes, dar și nenumărate dezbateri și multă neliniște într-un mai amplu context istoric. Prin aceasta, proiectul va încuraja publicul să fie responsabil, să urmeze indicațiile autorităților văzând eficacitatea măsurilor moderne de izolare socială și carantină, să privească dintr-o nouă perspectivă importanța vaccinării, a igienei personale și urbane și a cercetării medicale”, se precizează în comunicatul transmis presei.
Un proiect al Asociației MVSEVM TRANSILVANIAE, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Local.
Distribuie:

Postaţi un comentariu