Epidemia de rujeolă rămâne deschisă la Cluj: Pandemia de coronavirus și reticența părinților încurcă procesul de vaccinare

În contextul pandemiei de coronavirus, părinții care ar trebui să își vaccineze copiii în această perioadă sunt mult mai reticenți să sune la medicul de familie pentru programări. Conform directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a Județului Cluj, dr. Mihai Moisescu, în ultimele patru luni ale anului s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de rujeolă în județ, respectiv 108, o valoare peste cele așteptate.

„Cazurile au fost înregistrate mai ales la copiii care sunt sub vârsta de vaccinare. Conform calendarului de vaccinare, vârsta de vaccinare la rujeolă este de 12 luni, dar în cazul epidemiei se poate coborî până la nouă luni. Marea majoritate a cazurilor au apărut la copii sub nouă luni, în condițiile în care există și refuzuri de vaccinare ale părinților și reticența de a se prezenta la cabinetul medicului de familie cu copiii pentru vaccinare. În contextul pandemiei, fiecare are o reținere, justificată sau nu. Legătura cu medicul de familie se face telefonic, de stabilește de comun acord printr-un triaj telefonic eligibilitatea copilului pentru a fi vaccinat, se stabilește o dată și o oră când se prezintă copilul la vaccinare, însoțit doar de un părinte, se iau măsurile astfel încât copilul și părintele să nu aștepte, să fie asigurate mecanismele de protecție, personalul să fie și el protejat și în aceste condiții se face vaccinare. Părinții trebuie să înțeleagă acest lucru.”, a declarat, pentru Transilvania Reporter, Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj.

Vaccinurile s-au distribuit în condiții normale în această perioadă, respectiv: în februarie au fost 272 de medici de familie care au ridicat 1.300 de doze, în martie au fost 206 de medici care au solicitat 1.100 de doze, în aprilie, s-au prezentat peste 250 de medici care au ridicat vaccinurile nu doar de rubeolă, rujeolă și oreion, ci și celelalte tipuri de vaccinuri.

„Indicația Ministerului Sănătății este de a continua programul național de imunizare, tocmai în ideea de proteja populația față de bolile prevenite prin vaccinare. Materialul de vaccinare există și poate fi administrat. Părinții trebuie să aibă încredere în medicul de familie și să se prezinte cu copiii la vaccinare în condițiile stabilite de comun acord. Sperăm că totul va intra la normal, astfel încât populația infantilă să fie protejată față de bolile care beneficiază de avantajul de a fi prevenite prin vaccinare. Epidemia de rujeolă rămâne deschisă încă din 2016, nu este una actuală. Eu zic că ne aflăm la coada epidemiei, dar actuala pandemie de coronavirus ne încurcă mai tare în a putea implementa măsurile specifice”, a avertizat medicul Mihai Moisescu.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 27 aprilie – 1 mai au fost raportate încă 119 cazuri în judeţele: Satu Mare – 35; Neamţ – 34; Cluj – 23; Suceava – 19; Timiş – 4; Bihor şi Braşov – câte 2, totalul îmbolnăvirilor ajungând la 20.000 în România, dintre care 64 de decese

Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu două – patru săptămâni; confirmarea şi clasificarea unui caz durează în medie trei săptămâni, precizează sursa citată.

Distribuie:

Postaţi un comentariu