Elena Udrea, studentă la buget în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca
Deputatul Elena Udrea s-a înscris la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai la un master de consiliere pastorală, pentru a-i ajuta pe oameni “prin credinţă”, a declarat ea, marţi, pentru News.ro, şi spune că înfiinţează zilele acestea “Institutul Fericirii”, ca ONG pentru sprjinirea oamenilor de a fi “fericiţi în viaţă”. Udrea va urma, începând cu data de 3 octombrie 2016, cursurile masterului de „Consiliere pastorală și asistență psihosocială”, unde a fost admisă cu media 8, 20 pe ultimul dintre cele patru locuri bugetate
„Am dat examenul de înscriere la masterat la Babeş-Bolyai, la Cluj, şi am intrat la Consiliere pastorală şi Asistenţă psiho-socială. (…) Este un master de un an de zile, în urma căruia, pregătindu-mă în acest domeniu, îmi doresc să pot să consiliez persoanele care au credinţă religioasă în rezolvarea problemelor emoţionale pe care le au, dar de orice natură, în aşa fel încât tratarea acestor probleme să se facă şi prin practicarea credinţei, rugăciuni, prezenţă la biserică”, a spus deputatul.
Ea a explicat că acest curs „îmbină psihologia cu credinţa religioasă ca forme de tratate a diverselor afecţiuni”, indiferent de natura lor. „Dorinţa mea de a spune lumii şi de a arăta oamenilor că pot fi fericiţi prin credinţă relgioasă”, a spus Udrea.
Elena Udrea a fost admisă în cadrului programului masteral „Consiliere pastorală și asistență psihosicială” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai cu media finală 8, 20. Potrivit datelor publicate, Elena Udrea a fost notată cu 9, 10 pentru Criteriul 1 de departajare, adică proiectul de adminitere, în timp ce la Criteriul 2, ce reprezintă media examenului de licenţă, a fost notat cu 6, 85. Astfel, aceasta a fost a patra în cadrul concursului și a obținut ultimul dintre cele patru locuri la buget. Rezultatele au fost publicate pe site-ul facultății în data de 15 septembrie.
Potrivit instituției, programul masteral ales de Elena Udrea „este unul interdisciplinar şi are ca scop dezvoltarea de competenţe din domeniile Teologie şi Psihologie. Acesta urmăreşte aducerea împreună a metodelor clinice de psihologie și psihoterapie seculară cu metoda şi practica teologică pastorală. În acelaşi timp, oferă o abordare holistică a psihoterapiei şi integrează terapeutica afecţiunilor psihice într-un cadru spiritual, ceea ce conferă un plus de confort pacienţilor religioşi şi o abordare duhovnicească a procesului terapeutic”.
În cadrul masterului de doi ani, deputatul Elena Udrea va studia materii ca Relativismul religiozității postmoderne, Propedeutică teologică, Perspectiva creștină asupra Bioeticii, Metafizica și Teologia sau Elemente de Terapeutică religioasă. De asemenea, Elena Udrea va trebui să completeze și două stagii de practică, ce vor presupune activități de practică liturgică în cadrul unor instituții bisericești partenere, practică în cadrul unor centre și cabinete de consiliere și psihoterapie, practică în cadrul unor unități educativ- corective sau practică în unități educative și unități educative extrașcolare.
În paralel, Elena Udrea înfiinţează şi o asociaţie, intitulată “Institutul Fericirii”, prin care vrea să ofere „sprijin pentru ca oamenii să fie fericiţi în viaţă”.
„Am acest proiect, voi înfiinţa acest institut chiar în aceste zile, îl lucrez, pentru că îi caut forma juridică potrivită. Voi încerca să îi adun aici pe toţi oamenii care vor să facă bine, în mod benevol. (…) Este un Institut al Fericirii. Aşa se va numi, am o mică problemă, că există ceva asemănător ca denumire, deci juridic mai lucrez”, a spus Udrea.
Deputatul a precizat că “cel mai probabil nu” va mai candida la alegerile parlamentare din iarnă, însă nu exclude o revenire în politică, adăugând că momentan vrea să se dedice acestui nou proiect.
În această vară, Elena Udrea a început să scrie pe pagina sa de Facebook mesaje cu conţinut religios, ea anunţând tot pe pagina de socializare că a ţinut post înaintea sărbătorii Adormirea Maicii Domnului din 15 august. Cursurile din cadrul programului masteral „Consiliere pastorală și asistență psihosicială” vor începe în data de 3 octombrie.