Duri sau cocheți, scunzi sau înalți, câinii au făcut spectacol

Foto: Dan Bodea

Sute de câini din diferite rase au defilat, și-au etalat frumusețea și calitățile și în general s-au întrecut, la sfârșitul acestei săptămâni la Cluj-Napoca, pentru premii și trofee precum cel mai frumos câine al grupei (Best of Group), cel mai frumos exemplar al expoziției (Best in Show), campion național (CAC) ș campion internațional (CACIB). Ediția 2019 a deja consacratei întâlniri canine de pe malul Someșului, Napoca Dog Show a fost încă un succes și s-a bucurat de prezența a numeroase exemplare de câini, atât din țară cât și din străintate.

Foto: Dan Bodea

Loc de întâlnire pentru toți iubitorii de câini
Sfârșitul de săptămână a reprezentat două zile pline de evenimente pentru iubitorii de câini din Cluj. Organizat în premieră la Sala Polivalentă, Napoca Dog Show a adus în fața publicului o serie de momente de mare spectacol. Astfel, la ringul central, au putut fi urmărite programe deosebit de dresaj canin din disciplinele: dresaj de companie, pază și apărare, IPO, mondioring, căutare și salvare, terapie asistată și dog dancing.

Ca la orice concurs sentimentele participanților au fost împărțite. Unii dintre concurenţii „blănoşi” au ignorat orice fel activităţi care s-au desfăşurat în jurul lor şi au dormit duşi, probabil pentru a-şi reface stocul de energie după cine știe ce călătorie lungă. Alţii, de nerăbdare, abia au putut fi ținuți în lesă de stăpâni, atât de dornici erau să intre pe ring, să arate ce știu. Un lucru e cert și nu trebuie să fii expert ca să simți compatibilitatea perfectă dintre stăpâni și patrupede.

Foto: Dan Bodea

Nu degeaba, toți participanții la Napoca Dog Show vorbeau aceeași limbă, iar pentru ei, fie stăpâni ai animalelor, fie îngrijitori, câinii reprezintă adevăraţi membri ai familiei, iar dragostea dintre om şi câine s-a putut simţi din prima clipă. „Sunt membrii ai familiei. Unde suntem noi, sunt și câinii noștri”, răspund la unison proprietarii de animale, dacă-i întrebi care este relația lor cu patrupedul.

Mai mari sau mai mici, campioni sau nu, toți s-au bucurat de întreaga atenție a juraților. Arbitrii au punctat aspectul, dar şi respectarea standardelor fiecărei rasei. Prin acest eveniment, organizatorii de la Asociaţia Chinologică Napoca vor să contribuie la creşterea simţului civic, a respectului şi toleranţei şi să îmbunătăţească imaginea acestui fenomen (chinologic) în randul clujenilor şi a autoritatilor locale.

Foto: Dan Bodea

Și câinii sunt eroi
Nu au lipsit nici de la ediția 2019 reprezentanții Asociației pentru Câini de Salvare Transilvania (CST). Aceștia au prezentat demonstrații de disciplină, căutare și salvare susținute de către membrii CST care au avut amenajat și un stand unde au oferit detalii privitoare la activitatea de căutare și salvare cu câini, modul concret în care aceștia își îndeplinesc misiunea, eficiența și utilitatea echipelor de căutare și salvare cu câini într-o misiune reală de căutare și salvare a persoanelor dispărute, prinse în dărâmături, avalanse etc., precum și asupra modului în care ehipele cu câini conlucrează cu celelalte organizații și autorități implicate în managementul situațiilor de urgență.

Postaţi un comentariu