Doar 300 de companii românești realizează mai bine de o treime din producția economică de buniri și servicii națională

Modul în care se structurează economia României după forța firmelor care a realizează indică o polarizare nefirească, astfel încât 35% din cifra de afaceri realizată de economia noastră aparține unui număr de 317 societăți, constată analistul financiar Iancu Guda. Această proporție indică slaba dezvoltare a păturii medii din mediul de afaceri, explică analistul.

„Înainte să credeți poveștile politicienilor că România este vedeta și tigrul Europei”, spune Iancu Guda, „realitatea cruntă este ca o treime din economia României stă în 317 companii”.

Aanlistul financiar explică această situație prin faptul că „pătura de mijloc foarte redusă, iar IMM-urile puține și slăbite. Avem cel mai mic număr de companii/1.000 locuitori din UE și cea mai mare polarizare”. Guda spune că „nicăieri în UE primele 300 de firme nu concentrează o treime din țară.

„Știți ce este tragic”, întreabă retoric Guda și răspunde: „În ciuda dublării economiei în ultimul deceniu, concentrarea este absolut identică!” (cu cea de la începtul perioadei – nota red.)

„Noi trebuie sa privim asa: problema nu e la cele 317 firme mari”, mai spune analistul, adăugând că „problema este: unde sunt restul de companii? De ce nu se dezvoltă?
PIB-ul crește cu 6.2% în H1 anul acesta pentru că a crescut consumul cu 13,6% în retail (mâncăm, bem, haine, electro etc., păcat că multe sunt din import)… restul sunt povești!”

Iancu Guda concluzionează că „avem nevoie ca de aer de stimularea antreprenoriatului, dezvoltarea IMM-urilor, educație financiară, reducerea corupției prin digitalizare, investiții publice, stabilitate (fiscală, monetară, politică), reducerea și modernizarea aparatului public, reforme structurale (nu simulacru la TV) și măsuri pentru întinerirea populației prin stimularea natalității și frănarea exodului (forței de muncă – nota red.).

Distribuie:

Postaţi un comentariu