Horea Uioreanu reținut pentru 24 de ore: 5 infracțiuni de luare de mită, fals în înscrisuri oficiale și complicitate la spălare de bani

Cu puțin timp în urmă, la sediul Consiliului Județean Cluj a ajuns directorul Direcției de Dezvoltare și Investiții de la CJ, Mariana Rațiu, însoțită de doi ofițeri DNA. (FOTO: Dan Bodea)

Conform unor surse din inteeriorul anchetei, președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să-și petreacă noaptea în arestul IPJ Cluj.

Cu puțin timp ca Horea Uioreanu să fie reținut și scos din sediul DNA cu o mașină a direcției, din clădire a ieșit și Smaranda Bara, avocata președintelui CJ Cluj. Aceasta a refuzat să dea detalii despre evenimentele petrecute în cursul zilei. „ A fost o zi lungă și obositoare. Nu am nimic de declarat. Noaptea bună!”, a declarat aceasta.


UPDATE: Conform unui comunicat de presă emis de DNA, președintele CJ Cluj Horea Uioreanu este urmărit penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, fals în înscrisuri oficiale și complicitate la spălare de bani.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale față de UIOREANU HOREA DORIN, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor concurente de:

– 5 infracţiuni de luare de mită, dintre care 2 în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale)
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (2 acte materiale)
– complicitate la spălare de bani”, se arată în comunicatul DNA.

Horea Uioreanu este acuzat că a pretins de la Vasile Pogăcean, administrator al  SC Sinai Comimpex SRL Iclod, o mită de aproximativ 700 de mii de lei, bani în schimbul cărora președintele CJ Cluj pentru alocarea unor fonduri bugetare în comune unde firma lui Vasile Pogăcean avea lucrări.

„În cauză, există indicii concrete privind săvârşirea de către suspectul Uioreanu Horea Dorin, preşedinte al CJ Cluj, de către inculparul Pogăcean Vasile, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL, precum și de către alte persoane, a unor fapte de corupţie, în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judeţean Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite.

Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, suspectul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei
judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri.

După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune.

Aşadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei.

Pentru anul 2014, potrivit celor convenite între preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin şi omul de afaceri Pogăcean Vasile, pentru lucrări realizate de SC Sinai în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei.”

Aferent tuturor acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Pogăcean Vasile a remis cu titlu de mită lui Uioreanu Horea Dorin suma totală de 174.500 lei.Pe numele lui Vasile Pogăcean s-a emis un mandat de reținere pentru 24 de ore, urmând ca acesta să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 


UPDATE: După mai bine de trei ore de la intrarea în sediul DNA Cluj, arhitectul șef al orașului, Claudiu Salanță a fost lăsat să plece.

„Am fost întrebat despre documentația care a stat la baza autorizării de construcție. este vorba despre niște documente aflate în biroul meu. Am fost citat în calitate de martor. Era și domnul președinte acolo, la fel și domnul Petrean. Mi s-a comunicat să stau la dispoziția lor dar nu am nicio interdicție.  Mi s-a luat o singură declarație”, adeclarat acesta la ieșirea de la audieri.

În continuare, președintele CJ Cluj, Horia Uioreanu, se află în sediul DNA, cel mai probabil alături de consilierul Ioan Petrean. În ultimele ore, în clădiri au mai intrat Mihai Giurea, avocatul lui Ioan Petrean și avocatul Mihai Teaha, care însă au refuzat să dea vreo declarație.

Mihai Giurgea,   avocatul lui Ioan Petrean (Foto: Dan Bodea)

Mihai Giurgea, avocatul lui Ioan Petrean (Foto: Dan Bodea)

UPDATE : Descinderea DNA i-a vizat nu doar pe consilierul Ioan Petrean și președintele CJ, Horia Uioreanu, ci și pe arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță și pe Mariana Rațiu, directorul Direcției de Dezcoltare și Investiții. Mariana Rațiu a fost audiată în cursul dimineții timp de o oră și jumătate de procurorii DNA, fiind chestionată în legătură cu înscrisuri referitoare la două investiții realizate la Aeroportul Internațional Cluj.

„Am fost solicitați pentru ridicarea unor înscrisuri privind investiții la aeroport: platforma de îmbarcare-debarcare APRON 4 și Parkingul UTI. Au fost ridicate doar documente. A fost sigilat biroul meu și al domnului arhitect-șef, Claudiu Salanță, în cursul dimineții”, a declarat Mariana Rațiu.

Claudiu Salanță a declarat că singura sa implicare în acest caz este legată de faptul că documentele vizate de procurorii DNA se aflau în biroul unde el își desfășoară el activitatea. „În anchetă s-au ridicat documente de autorizare din 2011, din 2013 de la APRON 4, de la pistă și implicarea mea este că stau în biroul în care erau documentele. Nu am fost nicăieri la audieri. Am fost întrebată ce cunoștințe am despre APRON 4. este o investiție finanțată de aeroport. Noi am aprobat în septembrie un studiu de fezabilitate pentru APRON 4 în valoare de 4, 9 milioane de lei iar investiția făcută la aeroport a fost, din câte am înțeles, contractul a fost încheiat la o valoare de 15 milioane de lei”, a spus Claudiu Salanță.

Claudiu Salanță și Mariana Rațiu au fost vizați și ei de ancheta DNA (Foto: Radu Hângănuț)

Claudiu Salanță și Mariana Rațiu au fost vizați și ei de ancheta DNA (Foto: Radu Hângănuț)

UPDATE: Președintele Consiliului Județean Cluj nu se mai află în incinta instituției pe care o conduce. Potrivit unor surse neconfirmate, el se află la sediul DNA pentru declarații.


UPDATE: Senatorul liberal de Cluj, Marius Nicoară, a dat publicității o declarație de presă în care își arată preocuparea pentru ceea ce se petrece la Cluj:

Am plecat de urgenţă de la Bucureşti, către Cluj. Am lăsat şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL – unde se vor dezbate chestiuni deosebit de importante – pentru a fi alături de colegii mei, liberalii clujeni, şi ai susţine, acum, în aceste momente delicate. Ca vicepreşedinte al partidului şi fost şef al organizaţiei clujene, dar şi ca liberal şi om de onoare, precizez cu toată hotărârea că liberalismul nu tolerează corupţia, traficul de influenţă, abuzul şi fraudarea banului public. Am susţinut şi voi susţine, atâta timp cât voi fi în viaţa politică, ca organele abilitate ale statutului şi instanţele de judecată să sancţioneze orice încălcare a legilor naţionale şi europene, indiferent de numele şi calitatea acelei persoane. În acelaşi timp, declar că am încredere în prezumţia de nevinovăţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, dl. Horea Uioreanu, care sunt convins că-şi va proba nevinovăţia în faţa organelor de anchetă penală. Acelaşi sentiment îl încerc şi faţă de consilierul judeţean PNL, Ioan Petran. Imediat ce voi ajunge la Cluj, voi convoca o întrunire cu colegii mei pentru a analiza situaţia şi a vedea cum putem ajuta.


UPDATE: Mașina cu care a fost adus Horea Uioreanu de procurorii DNA la sediul Consiliului Județean a plecat. Nu este clar dacă în ea se afla și Horea Uioreanu, în acest caz el fiind dus la sediul DNA pentru declarații.


UPDATE: Ședința de Consiliul Județean se desfășoară normal, conform ordinii de zi, fiind prezidată de vicepreșdintele CJ Ioan Oleleu. La ședință nu participă nici Horea Uioreanu, nici consilierul Ioan Petran, vizat și el de ancheta procurorilor.


UPDATE: Ședința de Consiliu Județean programată astăzi pentru ora 14.00 va avea loc și va fi prezidată de vicepreședintele Ioan Oleleu, care a fost delegat în acest sens de președintele Horea Uioreanu. Acesta din urmă se află în continuare în biroul său, alături de procurori.


UPDATE : În jurul orei 11.30, la Consiliul județean a ajuns și Mariana Rațiu, directorul Direcției de Dezcoltare și Investiții din cadrul CJ Cluj. Aceasta a venit însoțită de doi ofițeri DNA dar a refuzat să facă declarații.

Mașina cu care Horia Uioreanu a fost adus la biropul său în cursul dimineții a părăsit sediul în jurul orei 12. (Foto: Dan Bodea)

Mașina cu care Horia Uioreanu a fost adus la biroul său în cursul dimineții a părăsit parcarea în jurul orei 12.00/ Foto: Dan Bodea

„A fost o nebunie aici, cu procurori și polițiști întrând prin birouri, de la prima oră. Am fost uimiți când am aflat ce se întâmplă. Acum e deja linite. Situatia a reintrat în normal”, ne-a declarat un angajat al Consiliului Județean Cluj.


UPDATE: Vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, a declarat că biroul lui Uioreranu a fost sigiliat până aducerea acestuia în clădire. „Au fost sigilate trei birouri, pentru că președintele nu era încă aici”, a explicat acesta. El a precizat că, împreună cu celălalt vicepreședinte al Consiliului, Vakar Istvan, analizează situația referitoare la ședința de consiliu care era programată în această după amiază, pentru a vedea dacă se va mai ține sau nu.


UPDATE. Trei birouri din sediul Consiliului Județean au fost sigilate de procurori, printre care cel al președintelui Consiliului Județean, Horea Uioreanu (membru PNL), și cel al Direcției de Urbanism. 

Agenția Agerpres relatează că se fac percheziții și la domiciliul lui Uioreanu și la Facultatea de Construcții. Aici, procurorii au vizat biroul conferențiarului Ioan Petran, care a participat la proiectarea pistei aeroportului. Ioan Petran este consilier județean și  președinte al PNL Cluj-Napoca.

Horea Uioreanu se află în sediul CJ, unde a intrat însoțit de un grup de anchetatori. Potrivit Digi24, ancheta ar viza-o și pe fosta soție a președintelui CJ, Elena Uioreanu, deputat PNL, aceasta a infirmat însă informația, pentru ziardecluj.ro.

[stextbox id=”custom” caption=”  Info: Noua pistă a aeroportului”]

  • Licitația a fost atribuită în 1 august 2011, câștigător fiind SC Napoca Construcții, deținută de omul de afaceri Ioan Bene
  • În iulie 2013, dată care corespunde perioadei menționate de procurori ca fiind vizată de anchetă, s-a aprobat o suplimentare de costuri de 16, 6 milioane de lei pentru Napoca SA, contestată de consilierii județeni ai PDL, care au solicitat o altă licitație.
  • Cu o valoare totală de 137 de milioane de lei, noua pistă, lungă de 2.200 de metri, este cea mai mare investiţie publică din judeţul Cluj de după Revoluţie.
  • Pista a fost inaugurată în 26 octombrie 2013 [/stextbox]

UPDATE. Potrivit unui comunicat al DNA, persoane din conducerea Consiliului Județean sunt suspectate de acte corupție, comise în ultimii doi ani.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, în perioada 2013-2014, de către persoane cu funcţie de conducere de la nivelul autorităţilor locale.

În cursul zilei de 28 mai 2014, ca urmare autorizării de către instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 11 locaţii situate în municipiul Cluj-Napoca, la sediile unor societăţi comerciale, instituţii publice şi la domiciliile unor persoane.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate şi informativ din partea Serviciului Român de Informaţii. 

Potrivit Digi24, ar fi vorba de „aranjarea” unor achiziții publice, printre care de noua pistă a Aeroportului Internațional Cluj. Aceeași sursă a relatat că în cauză este vizat și omul de afaceri Ioan Bene, patronul firmei care a construit pista,  Napoca Construcţii SA. Bene a infirmat orice legătură cu ancheta, relatează agenția Mediafax.


Procurorii DNA au făcut în această dimineață o percheziție la Consiliul Județean (CJ) Cluj, de unde au ridicat mai multe documente. Potrivit ProTV, este vorba de o anchetă care vizează fapte de luare de mită.

În momentul percheziției, președintele CJ, Horea Uioreanu, nu se afla în clădire.

Un scandal de corupție a afectat recent Consiliul Județean Cluj, legat de activitatea transportatorului privat Fany. În acest moment, nu este clar dacă percheziția de astăzi are legătură cu acest caz.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Muresan says:

    Pe cand ajunge la primaria din Floresti sa vedem acolo ce o dat fany.. ca prea o fo tinuta in brate de primarul Sulea din Floresti

Postaţi un comentariu