DJ-ul Nico de Transilvania salvează pădurile din România cu muzica sa

Nico de Transilvania, o artistă româncă plecată în Anglia în urmă cu 20 de ani, se întoarce «acasă» pentru a-și lansa albumul de debut, Be One, ce conține mai multe piese inspirate din folclorul autentic, dar şi extrase muzicale culese din muzică tradiţională din zona Transilvaniei și formații de muzică balcanică din București, cu care ea a colaborat în Anglia. Artista aduce odată cu acest album și un mesaj puternic pentru români – acela de a salva pădurile din țară! Pentru fiecare donație făcută pentru album, va fi plantat un stejar în pădurile transilvănene.

Caracterizată drept „un alchimist care transformă umbrele din pădurile uitate ale României în muzică și unitate”, de către fondatorul trupei britanice Faithless, Nico de Transilvania aduce la Cluj-Napoca primul ei album de muzică electronică cu influenţe folclorice. Albumul Be One a fost lansat inițial la Institutul Cultural Român din Londra, pe 9 noiembrie, iar vineri, 16 noiembrie, artista va urca pe scena /FORM Space din Cluj-Napoca, în deschiderea Dub Pistols, într-un show de suflet.

Nicoleta Cărpineanu, originară din Zalău, trăiește în Anglia de 20 de ani. A fost adoptată de Brighton, unde și-a început călătoria artistică și unde a învățat să mixeze pe muzică românească, modalitatea artistei de a menține legătura cu țara în care s-a născut.

Povestea albumului Be One a început în Transilvania, unde s-a întâlnit cu mai mulți   cântăreți autentici din satele de aici. A decis să se întoarcă, și așa a înregistrat 20 de muzicieni din țară. Fragmente din aceste înregistrări se regăsesc pe cele șapte piese ale noului album, jumătate electronic, jumătate instrumental-folcloric.

Despre ceea ce a inspirat-o în acest proiect, povestește chiar ea.

”Ideea a fost de a face folclorul românesc, instrumentele și versurile mult mai cunoscute în lume și mai accesibile pieței internaționale. Eu fiind DJ de muzică globală electronică, am vrut să am mai multe piese cu elemente de acasă pe care să le mixez sau să le includ în show-ul meu de radio. Proiectul a fost co-finanțat de casa mea de producții, Muzică Without Frontiers, care este și numele proiectelor mele recente. Această inspirație a venit din călătoriile mele în lumea întreagă ca DJ, de unde am colecționat muzică de dans cu elemente tradiționale specifice locului. Eu mixez Global Electronic Beats, pe vremuri mixam Balkan Beats, dar acum îmi place să includ elemente din lumea întreagă. Mă consider o persoana globală, cu rădăcini în România”.

Prin muzica sa, Nico de Transilvania ia inițiativa de a strânge fonduri pentru a proteja mediul înconjurător. Astfel, la fiecare donație făcută pe site-ul artistei, va fi plantat un stejar. Fondurile vor fi direcționate spre proiectul “Forests Without Frontiers”. Inițiativa caritabilă va face posibilă plantarea de stejari în pădurile din Transilvania, cu ajutorul unor ONG-uri locale.

”Lucrez de mult timp la proiecte legate de protejarea pădurilor și promovarea României din acest punct de vedere. Sunt foarte pasionată de acest subiect, eu copilarand lângă o pădure, mă simt foarte conectată de păduri și mediu în general. Ideea a fost de a continua acestă muncă, dar cumva de a o lega de munca mea de artist. Am vrut să îmbin pasiunile într-un proiect, iar acest album să aibă un impact pozitiv în lume și să protejeze cele mai importante lucruri pentru noi, Natura și Tradițiile, ce mențin legătura cu strămoșii noștri”, spune ea.

Albumul se poate downloada gratuit, iar donații pentru proiectul de reîmpădurire pot fi făcute aici: https://www.nicodetransilvania.com/

Distribuie:

Postaţi un comentariu