Denis „Kooné” Kuhnert, coregraful care sfidează gravitația: Despre dans, fotografie și colaborarea cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Foto: arhiva personală | koone.de

Spectacolul „Mutter Courage şi copiii ei”, în regia lui Armin Petras, a deschis marți seara cea de-a 18-a ediție a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (UTE Fest). Spectacolul, după un text de Bertolt Brecht și Paul Desssau, este rezultatul unei coproducții internaționale a Teatrului Maghiar de Stat Cluj și Staatsschauspiel Dresda (Germania) și imaginează o Europă devastată, un continent dominat de haosul Războiului de treizeci de ani.

„Mutter Courage și copiii ei vorbește despre viața unei femei singure, care trece prin Războiul de treizeci de ani din secolul al XVII-lea, ca vivandieră, împreună cu copiii ei. Războiul este cel care îi asigură traiul, dar îi și ia pe toți cei trei copii ai săi. În ciuda pierderilor suferite, Mutter Courage nu se schimbă, nu învață nimic, nu regretă nimic. Este întotdeauna gata să meargă mai departe. Piesa lui Brecht și Dessau este o baladă tragicomică despre lipsa de sens, dar și despre bucuriile vieții, care pot să apară chiar și în cele mai dificile momente. Trebuie să continui să cânţi, să dansezi și să iubești chiar și atunci când totul în jurul tău se prăbușește. În același timp, impulsul continuu de a merge mai departe înseamnă şi asumarea faptului că oamenii nu se schimbă și totul rămâne așa cum a fost”, precizează Armin Petras în descrierea spectacolului prezentat pe scena Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

După premiera spectacolului „Mutter Courage şi copiii ei”, pe scenă, la aplauze/Foto: Biró István

În timpul repetițiilor, Denis „Kooné” Kuhnert este unul din cățărătorii din partea dreaptă a decorului/ Foto: Biró István

Din echipa de creație a făcut parte și coregraful Denis Kooné Kuhnert, cunoscut practicant de breakdance și reprezentant al mișcării graffiti în anii ’90, în Germania. Exprimarea sa artistică nu se limitează însă doar la dans, ci astăzi Kooné este și unul dintre adepții trendului „levitation photography”, un stil de fotografie prin care subiecții sunt surprinși suspendați în aer, în diferite ipostaze. Potrivit artistului, totul ține de timing, de tehnică și de abilitatea fizică pentru a crea o iluzie, fără a apela la Photoshop.

Denis „Kooné” Kuhnert s-a născut în estul Germaniei, în Halle (Saale), în apropiere de Leipzig. În 1989 a descoperit cultura hip-hop-ului prin intermediul artei graffiti și în 1993 a început să practice stilul de dans b-boying (cunoscut și sub numele de break dance.) A participat la unele dintre cele mai mari confruntări între practicanții de break dance din întreaga lume (ocupând inclusiv locul al treilea în competiția „Battle of the Year”, Campionatele Mondiale neoficiale de break dance).

A avut primul contact cu teatrul în 1996 și, din 2003, își câștigă existența din coregrafia spectacolelor de teatru. În 2003 a participat la Edinburgh Festival Fringe ca parte a echipei spectacolului „Rumble” realizat de Renegade Theatre. Fiind premiat, spectacolul a beneficiat de un turneu timp de doi ani, ceea ce i-a dat ocazia lui  Kooné să cunoască mai bine scena de teatru.

Kooné a lucrat cu coregrafi precum Malou Airaudo (Compania Pina Bausch), Constanza Macras (Dorky Park) și Samir Akika (Unusual Symptoms). De asemenea, a coordonat și producții proprii precum (And What Happens … în 2008 și 5 Degrees Of Separation în 2011.) De când s-a retras de pe scena internațională de break dance, în 2010, s-a concentrat pe proiecte de teatru și își creează propriul stil bazat pe rădăcinile sale de artist urban combinate cu mișcări din teatrul de dans contemporan. Astăzi nu mai dansează atât de mult, însă se dedică activității coregrafice, ceea ce îi aduce aproape la fel de multă satisfacție. A lucrat pentru proiecte precum „Fear” (Regie: Falk Richter, Schaubühne Berlin, 2015), „Zwei Uhr Nachts” (Regie: Falk Richter, Schauspiel Frankfurt, 2014), „iTMOi (in the mind of igor)” (Choreografie: Akram Khan, 2013), „Open für Everything” (Constanza Macras, Wiener Festwochen 2012) șo „Puzzle” (Eastman / Sidi Larbi Cherkaoui, 2016).

„Uneori mă implic și ca dansator, dar depinde de proiect. Există anumite companii de dans pentru care îmi place să dansez, dar când fac asta nu mă mai angajez în proiecte de teatru. Când lucrez în teatre de obicei lucrez cu artiști non-dansatori, ceea ce e o mare provocare. Actorii își pot folosi propriul corp la fel de bine ca un dansator profesionist, însă nu întotdeauna ei simt ceea ce vreau eu să exprime. Depinde de actor, de talentul și de dorința lui de a se lăsa pe mâinile mele. A fost interesant să lucrez aici la Teatrul Maghiar într-un mediu diferit față de cum eram obișnuit. Spectacolul implică multă muzică, ceea ce mi-a permis să mă desfășor. Armin Petras a avut câteva idei nebunești și am încercat să le adaptăm pe scenă deși inițial nu credeam că este posibil”, a precizat artistul Denis „Kooné” Kuhnert.

Coregraful indică posibilități de mișcare actrițelor Emőke Kató si Laczó Júlia/ Foto: Biró István

Concurând pe scena internațională de breakdance a fost determinat în permanență să caute noi mișcări. De la mijlocul anilor 2000 a început să exploreze lumea teatrului contemporan colaborând cu diverse companii precum Eastman – Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan. Ani mai târziu, după ce a făcut coregrafie și a dansat pentru diverse producții de teatru-dans, în 2013 și-a cumpărat prima sa cameră foto. Venind din lumea dansului, încă de la prima fotografie pe care a făcut-o, interesele lui vizuale erau oamenii, orașele și mișcarea. Așa că, fiind atât de norocos să îi aibă alături pe unii dintre cei mai buni dansatori ai lumii, a început să îi fotografieze în contextul mediului lor.

Astfel, și-a dezvoltat un stil propriu de fotografie, prin care atât el, cât și subiecții lui zboară în peisaje urbane. A început să cerceteze, de asemenea, și alte tipuri de fotografie, precum cele de fashion, live action, urban action / levitație.

„Eu o numesc fotografie arhitecturală pentru că mă folosesc foarte mult de oraș și de anumite structuri ale orașului. Tot o coregrafie este și aceasta doar că coregrafiez fotografii. Am găsit câteva locuri bune de fotografiat și în Cluj, inclusiv la Salina Turda când am fost în luna iunie și, recent, la Fabrica Remarul din zona Gării. Tot acolo am găsit niște vagoane de tren care mi-au oferit un cadru foarte bun. Dar, indiferent de stilul în care fotografiez, se întâmplă mereu să găsesc povestea în mișcare. Nu este important pentru mine să impresionez publicul prin fizicalitate, ci să mă exprim cu creativitate”, a explicat artistul.

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (UTE Fest) se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 19-30 noiembrie.

Citiți și:

Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, regândit și relansat la Cluj: 12 zile de spectacole și dialoguri cu realizatorii

Mai jos puteți vedea o serie de fotografii cu Denis Kooné Kuhnert preluate de pe site-ul personal al artistului:

70809574_449357809099814_5738483004568004625_n BurberryRed-1 Ddorf_fly-3 Haie-15 ICC-1-2 K_Benz-3 koone-8 Krematorium-10
<
>
Distribuie:

Postaţi un comentariu