Dan Tarcea, viceprimarul Clujului: ” Vom asigura încă aproape 400 de locuri în creșe în viitorul apropiat”

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea / Foto: Dan Bodea

Situația locurilor din creșele municipiului Cluj-Napoca este una critică de mai mulți ani. De parcă n-ar fi fost de-ajuns, peste criza locurilor existente s-a suprapus, de anul trecut, și criza pandemică, care a generat înjumătățirea practic a numărului locurilor disponibile din aceste unități de învățământ.

Dan Tarcea, viceprimarul Clujului, ne-a oferit un scurt interviu pe această temă. Edilul a declarat că situația este una într-adevăr îngrijorătoare la nivelul municipiului, dar că aceasta este influențată de mai mulți factori obiectivi care fac practic imposibilă în acest moment asigurarea de locuri în creșe pentru toți copiii din municipiu.

Hub-uri educaționale și creșe noi

Avem anul acesta peste 1.300 de locuri în creșe și, sigur, situația pandemică ne-a făcut să înjumătățim numărul acestora pentru a respecta normele sanitare. Pe măsură ce acestea vor fi înlesnite, atunci vor fi mai multe locuri disponibile din cele 1.321 care există astăzi.

Știm că acum este o situație neplăcută pentru o parte din părinți, pentru că nu au ce să facă cu copiii. Municipiul Cluj-Napoca este un oraș tânăr în care natalitatea este mai mare decât mortalitatea și de aceea insistăm mult pe aceste componente educaționale, fie că discutăm de creșe, fie de grădinițe, fie de locurile în școli.

Aș vrea să spun că deja avem în construcție o creșă pe strada Meziad, cu 90 de locuri, care va fi finalizată anul acesta. Mai avem în plan construcția unei creșe pe strada Negoiu nr.9B. Aici ne dorim să înființăm o creșă cu 6 grupe de copii și 90 de locuri, pe o suprafață de 2.965 mp, din care suprafață construită va fi aproximativ 1.800 mp. Cei care locuiesc acolo, în proximitate, și vorbim de străzile Edgar Quinet, Negoiu și Mehedinți, vor avea și o altă alternativă în zonă.

De asemenea, suntem în faza de elaborare a Studiului de fezabilitate pentru o reconversie și o schimbare de destinațe în spațiu de creșă și funcțiunile aferente pe strada Marinescu 60. Acolo ne propunem să facem o creșă cu 60 de locuri, cu 4 grupe pentru copii.

Apoi, suntem într-o fază destul de avansată și în ce privește creșa din Parcul Feroviarilor, unde vom avea 3 grupe pentru 60 de copii. Tot aici va funcționa și un cabinet medical de triaj, un izolator, birouri administrative. La etaj vom avea o altă creșă pentru 4 grupe de copii cu 74 de locuri, deci în total, vor fi 134 de copii care vor merge acolo la creșă.

În Cartierul Borhanic avem un proiect în care dorim să facem un hub educațional care să prevadă creșă, școală, grădiniță, după cum căutăm și alte zone și terenuri unde am putea face asemenea funcțiuni educaționale.

În altă ordine de idei, vreau să vă spun că în tot ceea ce înseamnă ansambluri imobiliare de mari dimensiuni noi solicităm o analiză sectorială care să se arate că la 15-20 de minute de mers pe jos există asemenea funcțiuni disponibile, astfel încât cei care locuiesc acolo să nu trebuiască să bată tot orașul ca să-și găsească un loc în creșă pentru copilași.  Avem deja exemple de astfel de ansambluri imobiliare unde am pus această condiție de avizare și i-am obligat să facă astfel de funcțiuni. Pot da exemplu la Liberty, sau ansamblul blocurilor de vizavi de strada Oașului.”

”Suntem pregățiți pentru plata bonelor”

În Cluj-Napoca se nasc anual peste 6 mii de copii și ne propunem ca în cel mai scurt timp să putem rezolva pentru totdeauna această problemă și toți copiii să aibă asigurat un loc în creșele din municipiu.

Problema cea mai mare în Cluj-Napoca este terenul, ori, din păcate, nu avem terenuri disponibile și nici nu putem face exproprieri, pentru că în acest caz procedura este una extrem de complexă pentru astfel de funcțiuni și este complicat să găsim terenuri pentru așa ceva. Dar, categoric, este o necesitate asigurarea de locuri în creșe. Vedem că Clujul înregistrează o creștere a natalității, asta ne bucură pentru că asta înseamnă că este un oraș care are viitor, unul care arată potențial, și toate astea vin la pachet cu provocările pe care le avem în ce privesc creșele și grădinițele.

M-aș bucura foarte mult să apară clarificările legislației prin care noi alocăm bani pentru bone, practic cred că am degreva sistemul public de creșe și grădinițe, pentru că noi avem această disponibilitate să alocăm bani pentru plata bonelor, astfel încât părinții, în cazul în care nu își găsesc un loc în creșă, să poată să-și angajeze o bonă și să putem deconta de la bugetul de stat o parte din cheltuielile cu bona.

”Presiune din zona metropolitană”

Vedeți că și să zugrăvești un apartament durează câteva luni, darămite să construiești o grădiniță de la zero. Am construit anul trecut creșa de pe Gr.Alexandrescu, am finalizat una pe str.Donath, am preluat-o pe cea de pe str. Bună Ziua, deci facem eforturi în fiecare an, în fiecare moment,. pentru a crește numărul de locuri în creșe.

Sigur, aici vine o presiune foarte mare și din zonele limitrofe, pentru că sunt foarte mulți părinți care își aduc copiii la creșe în municipiului Cluj-Napoca și care locuiesc în Florești, Apahida, Baciu șamd, unde nu există asemenea funcțiuni. Și atunci oamenii își fac, desigur, flotant, și așa nu putem să-i refuzăm la un loc în creșe, chiar dacă există un punctaj diferit pentru cei aflați într-o asemenea situație. Au fost discuții la nivel metropolitan cu ceilalți primari pentru a crește și ei capacitatea de locuri în creșe pentru că ne-ar degreva și pe noi de această presiune”, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, pentru Transilvania Reporter.

Despre criza locurilor din creșele de stat din Cluj-Napoca poți citi și aici:

În ”Orașul de 5 stele” se dă, și în 2021, o luptă disperată pentru locurile în creșe

Distribuie:

Postaţi un comentariu