Cursuri de educație medicală pentru 15 clase din Cluj-Napoca

Elevii din 15 clase  din Cluj și 76 de clase din Sibiu vor începe, după vacanța de iarnă, o serie de cursuri de educație medicală și prim ajutor cu sprijinul serviciilor județene de ambulanță, inspectoratelor școlare județene și Serviciului unic 112, în cadrul Proiectul Pilot de Educație Medicală „Sunt Primul Ajutor! SPA Junior”.

„Proiectul care se desfășoară și în 12 școli din București, se bazează pe voluntari și specialişti care îi învaţă pe copii când și cum să sune la 112, manevre de prim ajutor, precum şi informaţii despre alimentaţie, igiena, comportament în situații de urgență. Alegerea școlilor din Cluj a fost făcută de către Inspectoratul Județean Cluj care a luat în considerare celelalte proiecte medicale în care sunt implicate școlile clujene. Am încercat să mergem acolo unde nu existau astfel de proiecte, pentru ca informațiile să ajungă la cât mai mulți copii. Fiecare copil va primi un ghid gratuit. Cursurile vor începe după vacanță și se vor desfășura o dată la două săptămâni” a precizat iniţiatorul proiectului, Mihaela Arion, jurnalist la Radio București.

Proiectul a început acum doi ani, odată cu apariţia Ghidului de educaţie medicală şi prim ajutor „Sunt primul ajutor! SPA Junior!”.

Ghid de prim ajutor online

Pe 25 mai, odată cu lansarea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, în prezenţa fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a fost lansat și site-ul de educaţie medicală şi prim-ajutor pentru copii suntprimulajutorjunior.ro şi a fost anunţată extinderea acestuia în țară.

Mihaela Arion

Mihaela Arion

„Întrucât în Bucureşti se derulează deja în 12 clase şi pentru că majoritatea inspectoratelor din ţară, dar şi majoritatea serviciilor de ambulanţă s-au oferit să ţină aceste cursuri în şcoli, am hotărât să avem şi o variantă online, astfel încât tot mai multe persoane să aibă acces la informaţii. Site-ul este redactat în patru limbi, respectiv în română, engleză, franceză şi maghiară”, a precizat Mihaela.

suntprimulajutorjunior.ro conţine Ghidul de educaţie medicală şi prim- ajutor „Sunt primul ajutor! SPA Junior!”, pe capitole, o secţiune dedicată proiectului pilot de educaţie medicală şi prim-ajutor pentru copii, dar și o serie de fotografii realizate în cadrul acestuia.

Ce învață elevii?

Elevii implicaţi în program învată să aplice şi să execute corect manevre de salvare a vieţii. Învată în acelaşi timp noţiuni de igienă şi de prevenire a afecţiunilor transmisibile. Prezentarea noţiunilor privind modul de organizare, funcţionare şi utilizare a Sistemului Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112, către grupurile de elevi din şcolile desemnate să participe în cadrul acestui proiect este un alt obiectiv al proiectului. Acestuia i se adaugă însuşirea noţiunilor de prevenire a accidentelor casnice, şcolare, rutiere, conştientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentaţiei sănătoase, conştientizarea importanţei donării voluntare de sânge şi prevenirea riscurilor situaţiilor de urgenţă în şcoli şi în afara lor.

Proiectul pilot din şcoli „Sunt primul ajutor!” presupune mai mult decât o predare a unui curs şi se face cu ajutorul echipajelor de voluntari experimentaţi şi specialiştilor Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF), Societătii de Salvare Bucureşti, Inspectoratului Şcolar Bucuresti şi ai reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) în Capitală şi cu sprijinul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi Inspectoratelor Şcolare Judeţene Cluj şi Sibiu.

„Dacă începem devreme să ne educăm copiii, dacă începem devreme să le acordăm atenţia cuvenită, sigur vom avea nişte adulţi pregătiţi, nişte adulţi sănătoşi. Practic, asta urmărim cu aceste ore de educaţie sanitară. Pe lângă faptul că ne ajutăm pe noi toţi învăţându-i tehnici de prim-ajutor, îi ajutăm pe ei să crească sănătoşi, să fie adulţi sănătoşi, să înveţe noţiuni de igienă, să se ferească de boli transmisibile şi să intervină atunci când lângă ei se produce un accident acasă, la şcoală şi ei pot interveni la un anumit nivel”, consideră Mihaela Arion.

La baza realizării proiectului pilot din şcoli „Sunt primul ajutor!” a stat Ghidul de educaţie medicală şi prim ajutor „Sunt primul ajutor –SPA Junior!” al cărui autor este Mihaela Arion.

Distribuie:

Postaţi un comentariu