Cum se anunță anul turistic 2021 pentru clujeni? Cu ce noutăți vin agențiile și companiile aeriene

Depășind anul pandemic 2020, în pas cu procesul de vaccinare care înaintează în România și în întreaga lume, agențiile de turism se așteaptă ca cererile de vacanță să crească. Au întâmpinat anul 2021 cu optimism și cea mai are dorință este acum să ofere turiștilor vacanțe de neuitat în cât mai multe locuri de pe Glob.

Da, probabil că România va rămâne opțiunea principală, conferind turistului cea mai mare siguranță, dar numărul călătoriilor externe va crește față de anul 2020, în care au fost limitate mult, a precizat un reprezentant al agenției Eximtur pentru Transilvania Reporter.

Destinații exotice precum Republica Dominicană, Maldive, Zanzibar, Seychelles, destinații externe precum Egipt, Tunisia, Turcia sau Grecia, se vor afla din nou în topul preferințelor în perioada de primăvară – vară. Mai mult, dacă se vor deschide posibilitățile de călătorie în Europa, din toamnă se vor relansa și city-break-urile și vacanțele la ski.

În mod cert, neacordarea de noi vouchere de vacanță în anul 2021 va impacta călătoriile turistice în România. Reprezentanții Eximtur apreciază că scăderea va fi de cel puțin 20%, luând în considerare că efectul ar putea fi ponderat de călătorii în România pe care turiștii le-ar plăti integral, atâta timp cât se mențin restricții de călătorie pe destinații externe.

Oferte de la companiile aeriene pentru turiștii din Cluj

Blue Air a anunțat că va introduce din martie zboruri din Cluj-Napoca către Amsterdam, Barcelona, Bruxelles, Dublin, Larnaca, Londra (Heathrow), Madrid, Milano, Paris (Charles de Gaulle) și Roma, iar din 1 iunie spre Hamburg, Koln, Stuttgart. De asemenea, se reiau, din 4, respectiv 28 martie, zborurile către Frankfurt și Munchen.

“Ce ar fi nou ca și destinații directe din Cluj, din lista de mai sus, plus prima data de operare (ce apare deocamdată în sistemul de rezervări):

-Amsterdam – primul zbor direct apare în sistem în data de 24 martie
-Bruxelles – primul zbor direct apare în sistem în data de 4 iunie
-Londra (Heathrow)- primul zbor direct apare în sistem în data de 26 martie
-Paris (Charles de Gaulle) – primul zbor direct apare în sistem în data de 29 martie
-Stuttgart – primul zbor direct apare în sistem în data de 01 iunie

Tot Blue Air revine pe timpul verii, între 21 iunie și 10 septembrie, cu zborul Cluj-Constanța, iar ca și noutate absolută este zborul Cluj-Burgas (Bulgaria), care va opera în intervalul 23 iunie-12 septembrie.

Începând cu 01 aprilie apare zborul Cluj – Abu Dhabi, operat de Wizzair.
Începând cu 28 aprilie apare și zborul Cluj- Lisabona, operat de compania Hisky.

Legat de Maldive, este posibil să rămână actuale, depinde de mulți factori, tur-operatorii pe această destinație nu au făcut încă un anunț în acest sens. În acest moment există pachete cu zbor charter din Cluj spre Egipt, stațiunile Hurghada și Sharm el Sheikh.

Destinații „actuale”, adică acele destinații care nu impun, la ora actuală, autoizolare la retur, pentru care nu se face testare PCR la destinație pentru retur și care sunt deschise circulației turistice ar fi:

Zanzibar,
Kenya,
Egipt,
Turcia,
Bulgaria.”

Cristina Basarab, brand manager Eximtur, a precizat pentru Transilvania Reporter că există cereri și dorință de a călători. Chiar dacă sunt mai puțini cei care călătoresc efectiv acum, la început de an, mulți și-au planificat vacanțele pentru primăvară și vară.

„Întrucât incidența cazurilor se modifică de la o săptămână la alta și orice călătorie depinde de condițiile de securitate medicală impuse de către autoritățile fiecărui stat în parte, soluția cu care am venit este de a oferi călătorilor posibilitatea încheierii unui produs de asigurare care să acopere și evenimentele cauzate de îmbolnăvirea cu acest nou virus.

Eforturile noastre la momentul actual se concentrează în jurul menținerii cotei de piață, prin creșterea numărului de rezervări pe site.

De asemenea, în piață există vouchere de vacanță emise în anii 2019 și 2020, nefolosite încă, și este de așteptat ca acestea să fie utilizate în anul 2021. Dat fiind faptul că turismul în țară este una dintre activitățile principale ale companiei, dorim să îi atragem pe cei care au asemenea vouchere, scoțând în evidență beneficiile pe care le au apelând la noi: avem contracte directe cu peste 600 de unități hoteliere, unități pe care le găsesc la noi pe site și punem la dispoziție mai multe servicii conexe cazării, plătibile de asemenea cu vouchere, cum ar fi servicii de masă și chiar transport. În același timp, venim în întâmpinarea turiștilor cu pachete custom-made, făcute exact conform dorinței și așteptărilor fiecăruia.

Ținând cont de diversificarea destinațiilor de călătorie, de rapiditatea cu care înaintează procesul de vaccinare și mizând pe dorința inerentă a multor oameni de a călători, avem încredere că anul acesta turismul va reveni pe un trend ascendent”, a precizat Cristina Basarab din partea companiei de călătorii Eximtur.

Studiu 2020- Românii și-au descoperit țara în anul pandemiei

Un studiu care analizează percepția românilor față de călătorii în anul pandemic 2020, realizat de agenția Hello Holidays, în luna ianuarie, arăta că românii și-au descoperit țara și au găsit destinații despre care nu aveau cunoștință că există.

Jumătate dintre călătoriile externe au fost realizate în Grecia și Turcia, însa 8% au zburat spre zone mai îndepărtate precum Bali, Zanzibar, Maldive, Cuba, Mexic. 43% din cei chestionați au avut o vacanță în România, 57% au mers în vacanță în străinătate.

Pentru 80% din turiștii de România și 43% din cei care au călătorit în străinătate, vacanță din 2020 a costat sub 500 de euro/persoană.

La studiu au participat 1.840 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 si 82 de ani, majoritatea femei (77%).

45 de persoane au declarat că nu au avut nicio vacanță anul trecut, în timp ce 1.795 au avut aproape 2.100, 15% din acestea având chiar două. 43% dintre ei au fost în vacanță în România, restul, în străinătate. 68% au călătorit cu familia, un sfert, cu prietenii. 774 de persoane – turiști in Romania in 2020 au avut 865 de vacante, cele mai multe la munte (30%) și la mare (29,3%), dar și în orașe (14%), zonele balneo (9%), Delta Dunării (9%), Maramureș (4,7%) și Bucovina (1,6%).

“În anul pandemiei, au fost în vacanță la Ciungetu Malaia din județul Vâlcea, Colibița din județul Bistrita Năsăud, Trei Ape si Valiug din județul Caras Severin, Lepsa județul Vrancea, Gura Teghii din județul Buzău, plaja Cochilia din Tuzla, barajul de la Stanca Costești, Lacul Scropoasa din Munții Bucegi. Sau la Cazanele Dunării, care au atras 2% din numărul turiștilor de România anul trecut, evidențiază studiul”, arată Cosmin Vasile, de la agenția organizatoare.

80% din ei au cheltuit cel mult 500 de euro pentru vacanță, au călătorit cu mașina personală (88%) și au locuit, jumătate dintre ei, în vile, cabane, pensiuni ori apartamente închiriate. O treime, în hoteluri de trei stele.

Top cinci destinații externe în 2020 e dat de Grecia, Turcia, Bulgaria, Egipt și Spania, cu peste 71% din totalul călătoriilor.

1.021 de turiști au avut 1.210 vacanțe în străinătate, pentru care au călătorit cu avionul (45%), mașina personala (33%) și autocarul (22%).

Hotelurile de patru stele (31%) și trei stele (24%) au fost majoritare în alegerea lor, pentru hoteluri de cinci stele optând 16% dintre români, iar restul au optat pentru apartamente/studiouri și vile.

Pentru cei mai mulți dintre ei, 43%, vacanța a costat sub 500 de euro de persoană, o treime a plătit până în 1.000 de euro și numai 3% peste 2.000 de euro/persoană, în destinații exotice ori circuite prin mai multe țări.

1.757 dintre participanții la sondaj au declarat că vor să aibă, în total, aproape 2.000 de călătorii în 2021, doar 38 nu s-au hotărât unde vor merge în vacanță.

Distribuie:

Postaţi un comentariu