Criza creșelor. Somații de la părinți: „Alocați bani pentru construirea unor noi creșe!”
Competiția pentru a accede la un loc în creșele din Cluj-Napoca a depășit cu mult concurența de la facultăți, inclusiv pe cea de la Medicină. Dosarul, punctajul și bătălia pe care trebuie să o ducă părinții par de domeniul distopiei. Deși economia orașului „duduie”, iar populația crește continuu, ritmul în care ținem pasul cu viața nu e suficient.
Poate nicio altă categorie socială nu s-a mobilizat atât de mult precum cea a tinerilor părinți: fac petiții, merg în audiențe, au un grup public, mai multe private, apelează la avocați, au pagini de internet. Și promit că vor ieși în stradă. Iar o mămică l-a anunțat pe primarul Emil Boc că-i va trimite fetița la birou, cât timp ea va fi la serviciu.
Emil Boc: În Cluj-Napoca nu va mai exista un nou cartier fără creșă, grădiniță, școală, parc și centru de cartier
Reproducem aici una dintre petiții, care a trecut de 2000 de semnături.
De ce este important?
De mulți ani deja, sute de copii (în jur de 1.000 în septembrie 2018 și 2019) sunt refuzați anual la înscrierea în creșele publice din Cluj-Napoca spre disperarea părinților. Conform INS, în municipiul Cluj-Napoca se nasc anual în jur de 7.000 de copii, numărul locurilor în creșe publice fiind în jur de 1300. Problema este mediatizată de mulți ani însă a rămas fără rezolvare. În Cluj-Napoca sunt mult prea puține creșe și acestea sunt concentrate în zona de centru și cartierul Gheorgheni. Cartierele noi ale Clujului, cu zeci de mii de locuitori nu au nicio creșă, exceptând Buna ziua. Cartierul Buna ziua are o creșă de 60 locuri, insignifiant la cei în jur de 40.000 de locuitori, majoritatea familii. Cerem ca, până în luna septembrie, anul curent să se găsească modalitatea de a asigura locuri în creșă pentru toți copiii pentru care se depun cereri. Alocați bani pentru construirea unor noi creșe și modificați capacitatea celor existente, astfel ca toți copiii sa poată beneficia inclusiv de educație timpurie așa cum prevede Constituția. Aceasta cerere este mai justificată ca oricând în contextul în care în care în ultima perioada clasa politică încurajează integrarea copiilor într-un sistem de educație timpurie și scurtarea concediului de maternitate”.