COTER, o nouă reuniune europeană majoră la Cluj

Isabelle Boudineau, președinta COTER, în timpul precedentei reuniuni a comisiei | Foto: © Giedre Daugelaite / EU

Cluj-Napoca va găzdui, luni și marți (25-26 martie), principalul eveniment al Comitetului European al Regiunilor (COR) privind politica de coeziune şi fondurile structurale în 2019. Este vorba despre reuniunea Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) din cadrul COR. Reuniunea este dublată de conferința pe tema „Susținerea și dezvoltarea unei politici de coeziune eficiente pornind de la autoritățile locale și regionale din Uniunea Europeană”.

Comitetul European al Regiunilor  este un organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai celor 28 de state membre, aleși la nivel local și regional. Prin intermediul CoR, aceștia își pot exprima în mod direct opiniile cu privire la legislația UE care are impact asupra regiunilor și orașelor.

Luni, la conferința de la Cluj, comisia de specialitate a COR va discuta pe tema bugetului UE pentru perioada 2021-2027, mai concret pe modul în care propunerile COR au fost luate sau nu în seamă.

„Cu puțin timp înainte de încheierea mandatelor actuale ale Parlamentului European și Comisiei Europene, acum este momentul potrivit pentru a face bilanțul progreselor înregistrate până în prezent și pentru a discuta modul în care propunerile orașelor și regiunilor au fost preluate în cadrul dezbaterilor interinstituționale, felul în care regiunile și orașele se pot pregăti cel mai bine pentru noua perioadă de programare, precum opțiunile prin care realizările politicii de coeziune ar putea fi mai bine comunicate”, se arată în programul oficial al reuniunii.

Conform sursei citate, printre personalitățile care se vor deplasa la Cluj cu prilejul acestei conferințe se numără comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, prședinta COTER, Isabelle Boudineau, sau europarlamentarul olandez Lambert van Nistelrooij, un bun cunoscător al realităților românești. Miniștrii români ai Afacerilor Europene, George Ciamba, și Fondurilor Europene, Rovana Plumb, încă nu au confirmat prezența.

Marți este programată sesiunea propriu-zisă de lucru a COTER.

Eveniment în lanț

Evenimentul are loc în România în contextul președinției române a Consiliului Uniunii Europene, dar fără să fie parte a calendarului oficial. Întrunirea COTER este considerată cel mai important eveniment european care are loc în afara Bucureștiului pe perioada președinției române la Consiliul UE și survine la două zile după Startup Europe Summit, un alt eveniment european major desfășurat la Cluj, la care a participat, de asemenea, un comisar european, cel pentru Economie Digitală și Societate Digitală, Mariya Gabriel.

În paralel cu Startup Europe Summit, la Cluj s-au întrunit și grupurile de lucru CODEV și COHAFA ale Consiliului. CODEV și COHAFA sunt două din cele peste 150 de grupuri de lucru și comitete foarte specializate, cunoscute sub numele de „grupuri de pregătire ale Consiliului”. CODEV se ocupă aspecte generale ale politicii de cooperare pentru dezvoltare, contribuind la obiectivul de eradicare a sărăciei, iar COHAFA dezbate strategiile și politicile UE în materie de ajutor umanitar, precum și răspunsul UE la crizele umanitare. Mai jos, un tweet al Ministerului Afacerilor externe al Românie, cu privire la reuniunea informală CODEV&COHAFA de la Cluj:

Postaţi un comentariu