Conferințele Dilema Veche ajung la Cluj în octombrie. Despre buna tradiție și prostul obicei

Foto: Dan Bodea

Între 15 și 17 octombrie 2020, Dilema veche și Grupul pentru Management și Mediere Culturală organizează la Cluj-Napoca „Conferințele Dilema veche”.

Evenimentul a debutat la Arad anul trecut, continuînd tradiția Festivalului de științe umaniste, și se dezvoltă începînd din acest an, devenind un proiect itinerant.

Tema ediției clujene a Conferințelor Dilema veche este „Buna tradiție și prostul obicei. Despre ce vorbim atunci cînd nu ne mai înțelegem”, iar gazdă va fi Universitatea Babeș-Bolyai.

„În vremuri complicate și schimbătoare, cum sînt cele pe care le trăim, confruntarea dintre nou și vechi, dintre temeinic și experimental, are loc pe un teren minat de confuzie. Ne credem adesea apărători curajoși ai unei venerabile tradiții – și suntem poate doar niște snobi înțepeniți într-o altă modă. Sau ne imaginăm că suntem generația care ridică stindardul abandonat al luptei pentru demnitatea umană – și în realitate nu suntem decît un nou val de vandali. Cînd dărîmăm o statuie pentru a face uitat un obicei barbar, știm noi oare că e o barbarie să citești istoria în sens invers? Dar cînd apărăm aceeași statuie, suntem oare atenți la fisurile din soclu sau doar la cele din argumentația generației furioase?

Și, în definitiv, ce riscăm fiecare stînd la umbra unor statui – care acum se clatină sau, dimpotrivă, se înalță din nou? Ce riscă azi un apărător al bunei rînduieli – adică un adept al schimbărilor cu risc și dezordine minime – atunci cînd se opune subversivelor, flamboaiantelor, scandaloaselor ori chiar periculoaselor noi obiceiuri? Dar un activist al schimbării ce riscă de fapt – căci lui îi place să creadă că riscă tot – atunci cînd îmbrățișează una dintre cauzele propovăduite nu de voci în pustiu, ci scandate, cu voie de la stăpînire, de mulțimi în stradă și online?

Boieri și golani, cuvinte care au produs la noi confuzie: am reușit să facem din primul insultă și din al doilea laudă. Nu ne propunem acum, după ani și ani, o reclarificare a termenilor – ei au făcut istorie și au creat clișee. Dar ne dăm bine seama că trăim un timp în care multe lucruri și idei se limpezesc. Și ni se pare important să păstrăm bunul obicei de a sta de vorbă despre ele”, precizează organizatorii în comunicatul transmis presei.

Invitații confirmați ai ediției clujene a Conferințelor Dilema veche sunt: Alexander Baumgarten, Ruxandra Cesereanu, Marius Chivu, Andrei Cornea, Daniel David, Dana Jalobeanu, Adrian Papahagi, Horia-Roman Patapievici și Sever Voinescu.

Formatul evenimentului include conferințe, dezbateri și dialoguri publice, prezentări de carte, precum și întîlniri ale unor redactori ai Dilemei vechi cu publicul foarte tînăr.

Programul complet al Conferințelor, detalii privind locurile și condițiile de desfășurare ale evenimentului vor fi comunicate de organizatori în următoarele zile.

Distribuie:

Postaţi un comentariu