Concurs de proiecte. Cum va arăta Someșul în iunie 2016?

Trei noi spații pentru plimbare, relaxare și belvedere vor fi amenajate pe malul Someșului, în zona podului Garibaldi, cu prilejul celei de-a doua ediții Someș Delivery, proiectul care urmărește să readucă Someșul în atenția clujenilor și să deschidă dezbateri despre modul în care se poate pune în valoare râul. Pe lângă aceste intervenții, este încă deschis concursul prin care orice clujean poate veni cu idei și proiecte de amenajări și evenimente care să se desfășoare în cadrul Someș Delivery. Noi spații pentru plimbare, alături de cele dedicate evenimentelor, vor fi inaugurate anul acesta, în 18-19 iunie, cu prilejul celei de-a doua ediții a proiectului.

Ce va fi nou pe malul râului?

Someș Pavilion, un loc dedicat evenimentelor, precum dezbateri, concerte live și cele dedicate copiilor, va fi amenajat la extremitatea dinspre râu a scuarului dintre Cluj Arena și Parcul Central. Este unul din punctele prin care Someș Delivery încearcă să creeze o zonă unitară și integral accesibilă pietonilor între Parcul Central, spațiile de joacă de lângă Cluj Arena și malurile râului.

Un loc de promenadă, Someș Alley, va permite clujenilor plăcerea unei plimbări liniștite pe malul râului. Gradena Someș View, gândită ca un punct de belvedere, va permite admirarea întregii porțiuni a râului dintre podurile Napoca și Garibaldi, tronsonul pe care echipa Someș Delivery și-a propus să îl pună în valoare cu prilejul celei de-a doua ediții a acestui proiect.

Acestora li se adaugă Locul de întâlnire pentru comunitate deja amenajat cu sprijinul Asociației Studenților Arhitecți din Cluj, pe strada Gabril Musicescu, aproape de intersecția cu strada Sigismund Toduță: aici au loc săptămânal întâlniri cu riveranii, pentru ca orice proiect realizat în zonă să includă și viziunea acestora despre cartierul în care locuiesc. În restul timpului, acest loc poate fi folosit ca spațiu de relaxare de oricine petrece câteva minute în zonă.

Concurs de idei

Până la termenul limită de 4 mai clujenii pot trimite idei de alte amenajări și de evenimente toți cei care consideră că râul merită pus în valoare și readus în atenția locuitorilor orașului. Asemenea proiecte pot fi trimise de orice persoană, grup sau organizație, indiferent de pregătirea sau experiența profesională. Sunt căutate idei de amenajări temporare, care să folosească spațiul public, fără să afecteze mediul înconjurător.

Indiferent de domeniul din care provin (arhitectură, mediu, muzică, arte vizuale, aplicații online, sport, gastronomie, urbanism etc.), proiectele trebuie să încurajeze apropierea locuitorilor de râul care le străbate orașul. Acestea trebuie să urmărească o folosire naturală a Someșului, nu una ocazională, festivalieră. Sunt căutate proiecte care să nu afecteze mediul, ci, din contră, care să urmărească reciclarea, reutilizarea și post-utilizarea. Propunerile trebuie să poată fi gestionate integral de propunători.

Premii

Premiile constau în sume de bani de până la 5.000 de lei și sunt destinate implementării proiectelor câștigătoare. Juriul care va face selecția e compus din Alexa Băcanu, Miki Braniște, Mihai Mateiu, Adriana Măgerușan, Marius Moga, Șerban Țigănaș și un reprezentant al comunității.

Toate detaliile legate de acest concurs, inclusiv calendarul și modalitatea de aplicare, pot fi găsite aici.

 

Postaţi un comentariu