Concurs de câini dresaţi să caute trufe

45 de câini din toată ţara s-au întrecut, duminică, la Cluj, într-un concurs de găsit trufe în ring, intitulat Trufarium, primul astfel de concurs organizat în Transilvania.

„Câinii trebuie să caute 8 trufe îngropate la o adâncime de 5 cm la proba individuală şi 14 trufe la proba de echipe, dar în pădure se găsesc şi la 50 de cm. Căţelul caută trufa, sapă după ea cu lăbuţele şi o aduce stăpânului. Sunt trufe de sezon, trufe negre, dar sunt dresaţi şi pentru trufa albă, tehnica este diferită, căţelul găseşte trufa şi stăpânul trebuie să sape după ea”, a spus Ioana Pop, organizatorul concursului.

Potrivit acesteia, dresajul pentru câini începe la trei luni: “Sunt obişnuiţi de mici cu mirosul de trufă, sunt multe lucruri de care trebuie să se ţină cont în dresarea unui astfel de căţel, care trebuie să asculte foarte bine de stăpân, pentru că mergem cu ei în pădure şi trebuie să stea aproape”.

Unul dintre participanţi, Cornel Pop, spune că dresajul necesită mult timp: “Am o echipă de trei câini, doi pui de 7 luni şi un adult. Dresajul necesită destul de mult timp, pentru a-l aduce la un stadiu bun. Eu fac asta de câţiva ani ca un hobby, mă ocup cu căutarea de trufe, am găsit câteva kilograme în ultimii ani, sunt greu de găsit, dar facem şi pentru plăcerea de a fi în natură. E destul de greu de dresat un câine pentru trufe, toţi câinii au miros bun, dar sunt anumite rase care au un nas mai fin”.

Un kilogram de trufe negre este de circa 50 de euro, iar unul de trufe albe este între 1.000 şi 5.000 de euro.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Tania says:

    Salut eu mias dori un ast fel de cine pot afla cit costa asa un cine .Eu sunt din moldova si dacal pot trece la granita

Postaţi un comentariu