Comisarul european Mariya Gabriel, la Cluj: „Trebuie crescută capacitatea de inovare la nivel de regiune”

Foto: Dan Bodea

Comisarul european Mariya Gabriel, responsabil pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a efectuat joi, 5 martie, o vizită oficială la Cluj-Napoca. Ea a participat la sesiunea de deschidere a conferinței “StartupCity Cluj-Napoca” găzduită de Grand Hotel Italia și s-a întâlnit cu reprezentanți ai Rețelei de Capitale Europene ale Tineretului și ai Inițiativei “City Science”, precum și cu primari implicați în Inițiativa ”StartupCities”.

La finalul vizitei, comisarul european Mariya Gabriel și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au susținut la Centrul de Cultură Urbană Casino un dialog cu cetățenii cu tema “Orizont Europa: provocări și perspective”.

Tot astăzi, primarul Emil Boc a anunțat în prezența comisarului european, că orașul Cluj-Napoca va aplica în acest an la titlul de European Capital of Innovation-Capitală Europeană a Inovării.  Aplicațiile se pot depune până în 23 iunie 2020. Premiul pentru orașul care va câștiga acest titlu este de un milion de euro, respectiv câte 100.000 de euro pentru primele cinci orașe care vor ajunge pe lista scurtă. Pentru a deveni Capitală Europeană a Inovării un oraș trebuie să demonstreze aplicarea și testarea unor soluții inovative pentru rezolvarea provocărilor cu care se confruntă, de la trafic și poluare, la costul locuirii.

„Am luat această decizie. Nu știm dacă vom obține titlul, dar suntem în direcția cea bună. Avem câteva dintre ingredientele care ne fac să sperăm că într-o zi vom obține acest titlu. Avem ecosistemul de inovare și politici inovatoare în sistemul de transport public și proiecte de bugetare participativă, așa că există practici bune care să ne recomande pentru acest titlu”, a spus Emil Boc.

Foto: Dan Bodea

În discursul susținut în deschiderea conferinței “StartupCity Cluj-Napoca”,  Mariya Gabriel a vorbit despre modul în care regiunile pot atinge potențial maxim, despre cum pot să creeze condiții astfel încât talentele să fie remarcate, dar și despre cum pot să creeze oportunități pentru inovare și pentru participarea în programul Horizon Europe, insistând asupra cercetării, inovării și educației ca ingrediente esențiale în soluție.

„Cu toții știm că în această lume mereu în schimbare și tot mai competitivă, regiunile îndeplinesc un rol extrem de important din perspectiva cunoașterii nevoilor reale ale cetățenilor. Regiunile trebuie să creeze ecosisteme inovatoare alături de sectorul privat. Cred că aceste ecosisteme regionale sunt extrem de importante, dar pentru a funcționa trebuie să acționăm rapid, prin politici publice, iar orașul Cluj-Napoca face foarte bine acest lucru”, a transmis Mariya Gabriel.

Comisarul european a mai accentuat importanța startup-urilor care, deși par inițiative mici, pot aduce schimbări majore în economie și în modul de viață al locuitorilor. Cu atât mai mult ar trebui încurajate clusterele inovative din jurul universităților, ceea ce va duce la crearea unei comunități de antreprenori, cercetători și investitori.

„Inovarea, în esența ei, este locală. De aceea trebuie să avem un sistem de inovare peste tot în Europa, nu doar în unele țări sau în unele orașe. Este nevoie ca fiecare țară să își consolideze capacitatea de inovare și să asigure coerența în crearea de politici publice”, a spus Mariya Gabriel.

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai bune exemple pentru industria tech din Europa, a mai spus comisarul european. Ecosistemul de startup-uri pe industria tech accelerează rapid ceea ce e foarte promițător. Domeniul IT în România produce acum 6% din PIB, startup-urile pe industria tech au obținut în 2017 nu mai puțin de 43 milioane de euro în 2017 și aproximativ 1.000 de startup-uri sunt active la acest moment.

„Este un început foarte bun și încurajator.  Industria tech din Europa nu mai este centrată într-un oraș sau o țară. Tot mai multe țări din Europa pot spune că au creat companii care valorează un miliard de euro și astfel au contribuit la dezvoltarea regională. Scena de startup-uri din România a început să atragă atenția după succesul unor companii ca UiPath sau BitDefender. Acestea sunt referințe bune, dar este nevoie de mult mai mult pentru a atinge adevăratul potențial pe care îl are. Avem nevoie de oameni și de condiții create pentru ei”, a precizat Mariya Gabriel.

Comisarul european a vorbit în continuare despre setul de acțiuni care trebuie luat în considerare la nivel de regiune, arătând importanța interconectivității, respectiv importanța networking-ului, pentru schimbul de cunoaștere.

 „Europa este atractivă, dar să nu uităm că în comparație cu restul lumii, Europa are un set unic de valori și principii pe baza cărora societățile noastre operează. Dincolo de talent, finanțări și politici publice inteligente, interconectarea este vitală pentru construirea unui ecosistem vibrant”, a precizat Mariya Gabriel.

Foto: Dan Bodea

În privința acțiunilor concrete, Mariya Gabriel a făcut referire și la programul Horizon Europe, Programul-cadru pentru cercetare și inovare al Uniunii Europene ca suport pentru politici, inițiative și acțiuni care să faciliteze dezvoltarea ecosistemelor naționale, regionale și locale. Interconectarea acestor sisteme la nivel european pentru a le maximiza impactul este o provocare majoră, dar și o oportunitate.

Mariya Gabriel a amintit și de orașul Nantes, desemnat European Capital of Innovation pentru anul 2019, anunțând începerea căutării succesorului orașului Nantes pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării pentru 2020.

„Sunt convinsă că povestea de succes a orașului Cluj-Napoca are puterea de a inspira alte orașe. În termen scurt ați construit ecosisteme dinamice cu rezultate notabile. Și sunt astfel de exemple peste tot în Europa. Aștept să văd ce oraș va obține acest titlu pentru anul 2020”, a spus Mariya Gabriel.

Comisarul european a anunțat că primul Global StartupCity Summit va fi găzduit de orașul spaniol Málaga în 25 noiembrie 2020.

Distribuie:

Postaţi un comentariu