„Colectiv” ajunge astăzi la TIFF. Documentarul are mari șanse pentru o nominalizare la Oscar în 2021

Documentarul „Colectiv”, care spune povestea primului an de după incendiul din 2015 din clubul cu același nume și urmărește modul în care jurnaliști, autorități și societatea civilă caută și încearcă să expună adevărul într-un sistem corupt, va fi prezentat vineri, la TIFF, în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc. Filmul va fi proiectat la Club Transilvania, de la ora 23:45.

Într-un articol recent, intitulat Oscars 2021: Early Best Documentary Feature Predictions, publicația online IndieWire, dedicată industriei de film și recenziilor, a plasat filmul documentar „Colectiv” pe lista documentarelor cu mari șanse pentru o nominalizare la Oscar, alături de titluri produse de Netflix sau Amazon. De asemenea, Tudor Giurgiu, președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se desfășoară în aceste zile la Cluj, a menționat prezența documentarului în festival în timpul galei de deschidere cu precizarea că are mari șanse să reprezinte România la Oscarurile de anul viitor.

Înainte de a intra în cinematografele din toată țara așa cum era programat în 28 februarie, filmul regizat de Alexander Nanau a fost prezentat la Cluj înainte de această dată, fiind primit cu aplauze și cu extrem de mare interes. Pentru echipa de jurnaliști de la Gazeta Sporturilor, cei care au derulat ancheta despre care se vorbește în film, momentul Colectiv a însemnat un permanent proces de învățare.

Alături de Cătălin Tolontan, care a condus, printre altele, una dintre cele mai răsunătoare anchete jurnalistice ale Gazetei Sporturilor, cazul Hexi Pharma, echipa spunea în februarie la Cluj că tragedia de la Colectiv a venit și cu un proces de evoluție a societății românești.

„ Credem că întreaga societate românească a început să învețe un pic mai multă democrație. S-a văzut după momentul Colectiv că lumea a început să vorbească. Și credem că aceasta a fost practic schimbarea”, au spus jurnaliștii.

Citiți mai multe despre lansarea de la Cluj a documentarului „Colectiv” în articolul de mai jos:

Echipa filmului „colectiv”, pe scena de la Cluj: „Nu întoarceți privirea, aveți încredere în jurnaliști, nu mai căutați scuze să acționați”

Premiera mondială a filmului „colectiv” a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival, iar premiera nord-americană la Toronto International Film Festival. Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. De asemenea, a făcut parte din selecția oficială a Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.

Potrivit ziarului Libertatea, documentarul a reușit să atragă atenția a numeroase publicații (Variety și Rolling Stone, fiind două dintre ele)  și a sute de cronicari de film și de jurnaliști din țările europene unde a fost difuzat pe HBO.

Mai mult, în aprilie anul acesta, în plină pandemie de coronavirus, IndieWire scria despre „Colectiv” că este un documentar remarcabil despre criza din sistemul de sănătate din România și dezvăluie tipare familiare într-o perioadă în care lumea se confruntă cu o pandemie globală.

„Când realizatorul român Alexander Nanau a proiectat cel mai recent documentar de observație „Colectiv” pentru a strânge recenzii la festivalurile de la Veneția, Toronto și Sundance, nu știa că sistemul de sănătate din țara sa se va dovedi a fi extrem de predictiv într-o lume care nu este pregătită să facă față unei pandemii cu virus devastator. În timp ce virusul s-a deplasat rapid prin China, Europa și America, lăsând mii de victime în urma sa, Nanau a privit cu groază cum se repetă, din nou, modelele teribile dezvăluite în România”, scrie IndieWire în articolul ‘Collective’ Exposes the Health Care Industry and Issues a Stern Warning About the Pandemic.

După ce filmul a avut premiera în România pe 28 februarie, acesta a rulat două săptămâni până la închiderea cinematografelor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu