Clujul va găzdui o importantă conferință continentală de istorie

Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei | Foto: Dan Bodea

Comitetul Științific al Organizației Europene de Istorie Rurală (EURHO), reunit în 10 septembrie 2019 la Paris, a hotărât ca ediția din anul 2023 a Conferinței Europene de Istorie Rurală (RURAL History 2023) să fie organizată la Cluj-Napoca, de un consorțiu alcătuit din Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

În competiția pentru găzduirea RURAL History 2023 s-au mai înscris orașele Sevilla (Spania) și Leeuwarden (Olanda). Propunerea înaintată de Sevilla a fost considerată incompletă, astfel încât au fost luate în analiză doar propunerile venite din partea orașelor Leeuwarden și Cluj-Napoca.

Propunerile au fost susținute de prof. dr. Anton Schuurman, de la Universitatea din Wagenigen, din partea Societății Olandeze pentru Istorie Rurală, și dr. Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, amândoi membri ai Comitetului Științific EURHO.

Deliberările Comitetului științific s-au desfășurat în absența celor doi raportori, care au fost rugați să părăsească temporar sala. În final, Comitetul Științific EURHO a hotărât organizarea Conferinței „RURAL History 2023” la Cluj-Napoca.

Hotărârea a fost validată, în cursul aceleiași zile, de Adunarea Generală EURHO, reunită cu ocazia Conferinței Europene de Istorie Rurală „RURAL History 2019”, care se desfășoară în aceste zile la Paris, reunind aproape 500 de participanți de pe cinci continente.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei este reprezentantul instituțional al României în EURHO, organizație în care a fost admis, după parcurgerea procedurilor de evaluare instituțională, la începutul anului 2017.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu