Clujenii sunt sceptici, dar nu renunța la vacanțele în Turcia pe fondul atentatelor teroriste

Foto: Maria Man

Turcia este cu siguranță un subiect ce se află și se va afla și în perioada următoare pe buzele tuturor din cauza atacului ce a avut loc marți seara, în Aeroportul Ataturk din Istanbul, al treilea ca mărime din Europa. Transilvania Reporter a discutat cu operatorii de turism din Cluj pentru a vedea în ce măsură valul de violențe cu care se confruntă Turcia afectează turismul, dar și dacă clujenii au renunțat la vacanțele programate sau refuză să aleagă Turcia ca destinație turistică de frica unui nou atentat terorist.

„Românii sunt în general sceptici, poate cei mai sceptici dintre turiști. Dacă plecăm de la această concepție, e normal ca oamenii să se întrebe dacă Turcia e sau nu o zonă sigură. Până în acest moment nu a renunțat nimeni la vacanța programată, dar în schimb mă sună clienți care doresc să achiziționeze un pachet de vacanță în Antalya pentru a mă întreba dacă zona este sigură. Dacă e să vorbim drept, nicio destinație de vacanță nu e 100% sigură, dar Antalya s-a confruntat  de 40 de ani încoace cu tot felul de amenințări, fapt pentru care autoritățile sunt extrem de bine pregătite. Chiar și în cazul acestui atac, autoritățile s-au mișcat destul de bine, un atacator fiind imobilizat rapid, lucru care se vede și pe filmare. În aeroporturile din Antalya, dar nu numai, s-au luat mai multe măsuri de siguranță: sunt două puncte de control la îmbarcarea în avion, există controale chiar și la intrarea în hoteluri, acestea fiind dotate cu sisteme speciale”, explică Nicu Ilea, Business Developer la Prestige Tours.

Nicu Ilea

Nicu Ilea

Obama a vizitat Antalya

„Lumea e panicată, dar distanța dintre Antalya și Istanbul este foarte mare. Turcia e mare, e o țară pe două continente. În Turcia, problemele sunt de natură politică, dar, e important de știut că însuși președintele Obama a participat la un summit în Antalya, fiind cazat într-un resort de cinci stele din zonă. Cele mai sigure zone sunt cele în care au loc astfel de summituri. Zonele sunt bine păzite, resorturile la fel. În Istanbul există mulți imigranți, în timp ce în Antalya populația este relativ scăzută, de aproximativ un milion și jumătate de localnici, majoritatea turci”, explică Nicu.

Numărul turiștilor clujeni a crescut

Cu toate că Antalya este afectată de lipsa turiștilor din Rusia și Germania care obișnuiau să își petreacă în număr foarte mare vacanțele pe riviera turcească, românii achiziționează tot mai multe vacanțe în această zonă. De altfel și numărul clujenilor care aleg drept destinație Antalya a crescut cu 30% anul acesta, datorită charterelor nou introduse.  „În perioada mai – 15 iulie avioanele sunt pline. E un lucru bun. Ofertele pentru litoralul turcesc sunt într-adevăr imbatabile. Mai mult de 90% dintre clujeni au fost cel puțin o dată în Antalya”, spune Nicu.

În ceea ce privește zborurile spre Istanbul și acestea devin tot mai dese, tot mai multe companii arătându-și interesul pentru ruta Cluj-Istanbul. În curând, încă o companie va lansa o cursă pe această rută.

„Merge lumea și la Istanbul. De acolo se iau foarte multe zboruri spre Asia. Puțini sunt cei care merg special pentru a vizita orașul. În schimb, sunt mulți oameni de afaceri care călătoresc în Istanbul. Toate aceste curse aeriene sunt făcute și stabilite cu cap, calculele sunt făcute pe baza numărului de pasageri. E greu să deschizi o destinație fără un plan de acțiune”, explică Nicu Ilea.

În ultimele șase luni au mai avut loc alte două atentate la Istanbul, ambele puse pe seama grupării Stat Islamic.

[stextbox id=”custom”]„Turcia este subiectul zilei. Știu asta. Iar întrebarea principală este: «Mai mergem?» Pot doar să vă spun ce voi face eu: dacă se păstrează situația actuală din Antalya, cu siguranță mă reîntorc acolo în acest sezon! Istanbul, un oraș cu 14 milioane de locuitori și Antalya, sunt în acest moment două lumi diferite, un Yin și un Yang! Pentru Turcia, siguranța zonei Antalya este esențială! MAE nu a eliberat de altfel nicio alertă de călătorie pentru zonele turistice și sunt încrezător că nici nu o va face!”, este de părere Samuel Sălăjan, operator de turism în cadrul agenției Terra Vista din Oradea care susține că până în momentul de față niciun client nu și-a anulat vacanța în Turcia.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu