Cluj-Napoca va candida pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării

Foto: Dan Bodea

Comisarul european Mariya Gabriel, responsabil pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a efectuat joi, 5 martie, o vizită oficială la Cluj-Napoca. Ea a participat la sesiunea de deschidere a conferinței “StartupCity Cluj-Napoca” găzduită de Grand Hotel Italia și s-a întâlnit cu reprezentanți ai Rețelei de Capitale Europene ale Tineretului și ai Inițiativei “City Science”, precum și cu primari implicați în Inițiativa ”StartupCities”.

La finalul vizitei, comisarul european Mariya Gabriel și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au susținut la Centrul de Cultură Urbană Casino un dialog cu cetățenii cu tema “Orizont Europa: provocări și perspective”.

Tot astăzi, primarul Emil Boc a anunțat în prezența comisarului european, că orașul Cluj-Napoca va aplica în acest an la titlul de European Capital of Innovation-Capitală Europeană a Inovării.  Aplicațiile se pot depune până în 23 iunie 2020. Premiul pentru orașul care va câștiga acest titlu este de un milion de euro, respectiv câte 100.000 de euro pentru primele cinci orașe care vor ajunge pe lista scurtă.

„Am luat această decizie. Nu știm dacă vom obține titlul, dar suntem în direcția cea bună. Avem câteva dintre ingredientele care ne fac să sperăm că într-o zi vom obține acest titlu. Avem ecosistemul de inovare și politici inovatoare în sistemul de transport public și proiecte de bugetare participativă, așa că există practici bune care să ne recomande pentru acest titlu”, a spus Emil Boc.

În discursul susținut în deschiderea conferinței “StartupCity Cluj-Napoca”,  Mariya Gabriel, a vorbit despre modul în care regiunile pot atinge potențial maxim, despre cum pot să creeze condiții astfel încât talentele să fie remarcate și despre cum pot să creeze oportunități pentru inovare și pentru participarea în programul Horizon Europe, insistând asupra cercetării, inovării și educației ca ingrediente esențiale în soluție.

Mariya Gabriel a amintit și de orașul Nantes ca European Capital of Innovation pentru anul 2019. Comisarul european a anunțat începerea căutării succesorului orașului Nantes pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării pentru 2020.

„Sunt convinsă că povestea de succes a orașului Cluj-Napoca are puterea de a inspira alte orașe. În termen scurt ați construit ecosisteme dinamice cu rezultate notabile. Și sunt astfel de exemple peste tot în Europa. Aștept să văd ce oraș va obține acest titlu pentru anul 2020”, a spus Mariya Gabriel.

Comisarul european a anunțat, de asemenea, că primul Global StartupCity Summit va fi găzduit de orașul spaniol Málaga în 25 noiembrie 2020.

Citiți și:

Comisarul european Mariya Gabriel, la Cluj: „Trebuie crescută capacitatea de inovare la nivel de regiune”

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu