Cluj Innovation Park pregăteşte un incubator de afaceri pentru start-upuri din IT şi industriile creative

Foto: Dan Bodea

Cluj Innovation Park pregăteşte procedura de selecţie a minim 10 societăţi de tip start-up din domeniul IT şi al industriilor creative pentru incubatorul de afaceri pe care îl va deschide în vară în cadrul Centrului Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC) şi al Centrului Transfer, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM).

“Clujenii sunt foarte interesaţi să-şi dezvolte afaceri proprii, iar mediul de business din Cluj este cel mai efervescent pentru tineri: în judeţ avem peste 2.200 de SRL-D-uri în funcţiune, în timp ce Bucureştiul, care este pe locul doi, are aproximativ 2.000. Cum în acest an Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului e firesc să venim în întâmpinarea nevoilor tinerilor prin crearea incubatorului de afaceri, unde aceştia vor avea toate condiţiile să înceapă cu dreptul business-uri de succes”, a declarat directorul general al Cluj Innovation park, Alexandru Coroian.

Acesta a precizat că vor fi mai multe etape de selecţie a firmelor  care vor dori să intre în incubatorul de afaceri. Sunt vizate start-upuri cu activităţi din zona industriilor creative şi IT&C , de la design şi modă, muzică şi arte vizuale până la software şi computer games, IT, telecomunicaţii şi arhitectură. Programul se adresează firmelor nou-înfiinţate sau cu o vechime de maxim 2 ani.

“Incubatorul va funcţiona la etajul patru al CREIC într-un spaţiu, open space, de circa 1.000 de metri pătraţi, spaţiu atât pentru birouri cât şi pentru un atelier de creaţie de 190 metri pătraţi. Nu va fi gratis ci vor percepe tarife avantajoase pentru aceste firme, 30 de euro lunar în prumul an, 40 de euro în al doilea şi 50 de euro în anul al treilea. Noi am pus pe site-ul nostru pentru consultare publică regulamentul de selecţie pentru incubator şi regulamentul de acces în centru, şi intenţionăm să le adoptăm în martie. Apoi în aprilie-mai începem se lecţia firmelor”, a mai spus Coroian.

“Firmele care vor veni aici vor beneficia de mai multe avantaje, de la servicii de suport operaţional, recepţie, corespondenţă, pază şi protecţie, reţea broadband pentru voce şi date, climatizare, curăţenie, întreţinere şi locuri de parcare. În plus aceste firme se vor putea promova pe site-ul centrului, vor putea avea acolo fiecare câte o subpagină. Intenţionăm în plus să avem şi un helpdesk, adică să oferim consultanţă juridică, consultanţă fiscal-contabilă, consultanţă în vânzări şi servicii de marketing, vom oferi şi traininguri”, a declarat şi directorul comercial al centrului, Mircea Miheştean.

Acesta a precizat şi că firmele care vor fi incubate vor fi monitorizate şi evaluate periodic pentru a vedea cum se dezvoltă şi evoluzeaă, acest lucru inclusiv timp de doi ani post incubare.

Reprezentanţii Cluj Innovation Park au precizat şi că vor începe demersurile pentru certificarea incubatorului de afaceri la nivel internaţional prin European Business Network (EBN).

Lucrările la CREIC şi TEAM ar trebui să fie finalizate în această vară. În prezent, CREIC se află la 65% din lucrare executată şi ar trebui terminat la sfârşitul lunii mai, în timp ce TEAM are doar 35% din lucrări efectuate şi ar trebui terminat la sfârşitul lunii iulie.

Cluj Innovation Park are un buget de venituri aprobat pentru 2015 de 1, 6 milioane de lei, în timp ce cheltuielile aprobate se ridică la 2, 9 milioane de lei, ceea ce înseamnă o pierdere asumată de circa 1, 3 milioane de lei. Reprezentanţii societăţii spun că pe viitor acesta se va susţine din chirii şi tarife de servicii. “Veniturile noastre vor fi din chirii şi taxe de servicii, dar în principal dorim să oferim servicii şi să ne creştem veniturile din acestea”, a precizat Coroian.

Distribuie:

Postaţi un comentariu