Claudiu Turcuş, DEMOS: „Nu există în România niciun partid politic care să aibă un interes real în a rezolva problema sărăciei”

Activiştii din cadrul Platformei civic-politice DEMOS şi-au fixat ca obiectiv pentru anul 2018 înfiinţarea unui nou partid politic, fiind astfel cea de-a doua formaţiune politică ce ia naştere din societatea civilă. Transilvania Reporter a aflat mai multe despre această platformă, dar şi  despre strategia acesteia din următoarea perioadă de la Claudiu Turcuş, membru DEMOS.

Reporter: Cine sunt cei care stau la baza Platformei civic-politice DEMOS? În ce oraș s-a născut această platformă? În ce alte orașe s-a extins?

Claudiu Turcuş: Un grup de persoane active în diferite medii: civice, culturale, academice, cu implicare comunitară solidă, care au decis să construiască ceea ce lipsea din politica românească – o platformă cu rădăcini în societate, care acționează în punctele cheie și vulnerabile ale acesteia: inegalități și sărăcie, condiții de muncă și salarizare, servicii publice și controlul deciziilor politice de către cetățeni. În prezent sunt grupuri în Cluj, Timișoara si București, dar și membri din peste 60 de localități din țară și străinătate.

Claudiu Turcuş/ Foto: arhiva personală

Care sunt principalele motive pentru care doriți să transformați această platformă într-un partid politic?

În politica românească se resimte puternic lipsa unei alternative politice care să vină dinspre stânga. Deși PSD-ul și pus eticheta de stânga, în practică, politicile și discursul său au mai mult în comun cu naționalismul conservator al unor lideri precum Recep Tayyip Erdoğan sau Viktor Orbán decât cu social-democrația. Dar, neavând competiție pe această parte a spectrului politic, PSD reușește să acapareze un electorat ale cărui așteptări nu le reprezintă în fond. De altfel, nu există în România niciun partid politic care să aibă un interes real în a rezolva problemele sărăciei și ale subdezvoltării. Această stare de fapt a devenit și mai evidentă odată cu transformarea USR în partid parlamentar. Deși părea că include oameni implicați civic, cu idei progresiste, preocupările lor centrale rămân deconectate de nevoile reale ale majorității cetățenilor. Cât despre PNL, acesta nu a făcut decât să prelungească discursul de segregare socială al PDL-ului din perioada Traian Băsescu.

DEMOS va deveni un partid politic în 2018, având un program centrat pe ideea majoră că resursele țarii pot fi redistribuite cât mai bine, încât să ajungă la toți cetățenii din toate categoriile sociale. Doar astfel, drepturi constituționale precum accesul la educație, la sănătate, la o existență demnă și decentă pot fi garantate. Redistribuirea și solidaritatea socială sunt, prin urmare, conceptele centrale ale DEMOS. Ele definesc orice democrație solidă.

În ce alte orașe ar urma ca acest partid să aibă filiale?

Oriunde există oameni care doresc să se implice și care împărtașesc valori social-democrate, dar cred că toate orașele, comunele, satele României au nevoie de câte o filială DEMOS.

Care va fi ideologia partidului?

DEMOS va fi un partid de stânga, format după modelul social-democrației occidentale. Ideologia noastră se bazează pe o evaluare critică a tranziției românești. Considerăm o eroare istorică distrugerea statului social, precum și eșecul de a reconstrui economia. Societatea este din ce în ce mai inegalitară în timp ce construiește o oligarhie politică și economică ce blochează dezvoltarea echitabilă a țării.

Contrar propagandei populiste, susținută de toate partidele din România de azi, un partid politic nu poate și nu trebuie să reprezinte interesele și nevoile tuturor. DEMOS va reprezenta drepturile și libertățile acelor categorii sociale lipsite de susținere politică autentică: antreprenori, lucrători (în industrie, agricultură, servicii publice sau private, corporații), medici, profesori, pensionari, sectorul independent (cultural, artistic, civic). Politicile noastre publice vizează, de asemenea, reprezentarea celor aflați în nevoia de asistență socială, celor care își caută un loc de muncă, copiilor și tinerilor cărora trebuie să le garantăm dreptul la educație și la servicii medicale gratuite, de înaltă calitate.

Care sunt criteriile de admitere în partid a noilor membri?

Prețuirea valorilor și principiilor promovate de către platformă, în primul rând – solidaritatea și democrația.

Nu vom accepta oameni care promovează atitudini și discursuri discriminatorii (de rasă, de gen, de clasă socială).

Cine finanțează în prezent platforma DEMOS și din ce surse va fi finanțat partidul viitor?

În prezent suntem finanțați exclusiv din donațiile voluntare ale membrilor și simpatizanților. Anul trecut au donat 50 de persoane, sume modice între 50 și 100 de RON în medie. Ceea ce putem garanta e că finanțarea viitoare a partidului va fi transparentă și va respecta întocmai legislația în vigoare.

Banner Demos Cluj – Foto: Andra Camelia Cordoș

Opinia publică ar putea crede că sunteți un al doilea USR. Cum comentați această afirmație? Ce vă face diferiți?

Considerăm că e nevoie de forțe politice noi; dar ele trebuie să fie asumate doctrinar și să își păstreze rădăcinile în societate. USR-ul a fost un experiment necesar, însă reforma clasei politice nu se rezumă la succesul sau insuccesul acestei construcții. Avem datoria să oferim societății românești alternative distincte solide, să-i dăm de ales. Considerăm că platforma politică a DEMOS este necesară și relevantă.

Față de USR, care s-a extins la nivel național prea repede, atrăgând oameni cu viziuni politice incompatibile, DEMOS a crescut încet și sigur, cu rădăcini în comunitățile locale, adunând oameni care împart aceleași valori, principii și obiective. Cum dovedim și în comunicatele noastre, spre deosebire de USR, ne asumăm o identitate politică clar conturată. Temele noastre centrale nu sunt dependente de moda zilei, credem în forța unui stat puternic, refuzăm să ne definim prin sloganul că „statul e cel mai prost administrator”. Chiar avem o platformă constructivă, cu soluții europene reale (experimentate cu succes în Germania, Franța, Danemarca sau Finlanda) care vor funcționa foarte bine și în România.

Mai multe detalii despre DEMOS, AICI. 

[stextbox id=’custom’]

Adrian Dohotaru, ex-USR, colaborează punctual cu DEMOS

Deputatul Adrian Dohotaru / Foto: arhiva personală

Deputatul Adrian Dohotaru, fost membru al partidului Uniunea Salvaţi România (USR), este un simpatizant al Platformei civic-politice DEMOS, cu care colaborează punctual pe anumite proiecte. Cu toate acestea, clujeanul susţine că va rămâne deputat independent, în următoarea perioadă: „Colaborez punctual cu DEMOS pe proiecte de interes la nivel național, dar și local. Totuși, voi rămâne deputat independent în perioada următoare. Este foarte important să apară partide noi cu oameni care au fost activi în mediul civic pentru a împrospăta clasa politică, pentru a aduce oameni profesioniști și curați. Diferența față de USR e că se discută mult mai în profunzime în DEMOS care sunt principiile care coagulează atât partidul, cât și think tankul pentru politici publice care se vor forma”, a declarat Adrian Dohotaru pentru Transilvania Reporter.

Anul trecut, la sfârşitul lunii octombrie, după ce şi-a dat demisia din USR, acesta scria pe Facebook că pleacă din partid cu speranţa că va construi o nouă mişcare coerentă de stânga:  „Îmi dau demisia din USR. Cum sunt un om al dialogului, voi colabora pe proiecte punctuale cu USR şi cu celelalte partide. Plec din USR în speranţa şi cu dorinţa de a construi o mişcare coerentă de stânga, care să plece de la premisa că lumea în general, România în particular, trec printr-un larg deficit de democraţie, mai ales în sfera economică. Avem nevoie de o guvernanţă participativă, de mai multă democraţie, de o gândire din perspectiva celor dezavantajaţi social şi economic, adică marea majoritate a cetăţenilor, în loc de apelul actual, inclusiv în USR, la meritocraţie. Apelul meu e simplu: democraţie sau barbarie! Şi îi invit să mi se alăture pe cei care cred în aceste idei”, a arătat Adrian Dohotaru în postarea sa.

[/stextbox]

Citiţi şi:

Adrian Dohotaru vrea să realizeze un ghid de buget participativ care să fie implementat în mai multe orașe din țară

Adrian Dohotaru demisionează din USR

Distribuie:

Postaţi un comentariu